Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Folders
 3. Endo-echografie via de slokdarm
Terug naar bovenliggende pagina

Endo-echografie via de slokdarm

Folder

Algemeen

 • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
 • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
 • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
 • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

U heeft een afspraak voor een endo-echografie van de lymfeklieren via de slokdarm. In deze folder leest u hoe het onderzoek gaat en hoe u zich voorbereidt. Het onderzoek vindt plaats in het Endoscopiecentrum. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw arts.

Endo-echografie via de slokdarm (EUS)

Een endo-echografie maakt uw organen en weefsel zichtbaar op een beeldscherm. Dat gebeurt met ultrageluidsgolven. Bij een endo-echografie via de slokdarm doet de longarts een buigzame slang in de slokdarm. Dit gebeurt via de mond. De slang heet een endoscoop. Aan de endoscoop zit een kleine echokop die geluidsgolven uitzendt en ontvangt. Zo kan de longarts heel precieze opnamen maken van uw lymfeklieren en het weefsel.

Punctie

Ook kan de longarts via de endoscoop weefsel weghalen en gebruiken voor onderzoek. Dat gebeurt dan met een dunne naald. Dit heet een punctie en is niet pijnlijk. Daarna onderzoekt een patholoog het weefsel onder een microscoop. Met de informatie van de patholoog kan de longarts een diagnose stellen. Als er al een diagnose is gesteld, kan de longarts zien hoever de ziekte is gevorderd. Op de dag van het onderzoek bent u ongeveer 3 uur in het ziekenhuis.

Voorbereiding

Het is belangrijk dat u zich goed op het onderzoek voorbereidt. Hieronder leest u hoe u dat doet.

Nuchter

 • Is uw onderzoek in de ochtend, dan mag u vanaf middernacht (24.00 uur) niets meer eten of drinken.
 • Is uw onderzoek in de middag, dan mag u ’s ochtends tot 08.00 uur een licht ontbijt nemen. Bijvoorbeeld 2 belegde beschuitjes met 2 kopjes thee of water.

Medicijnen

 • Gebruikt u medicijnen? Dan mag u die op de dag van het onderzoek innemen met een slokje water. Moet u medicijnen met een groot glas water innemen? Doe dit dan vroeg in de ochtend. Inhalatie-medicijnen (pufjes) kunt u gebruiken zoals u gewend bent.
 • Heeft u diabetes en gebruikt u hiervoor insuline of tabletten? Overleg dan met uw arts hoe u het medicijngebruik aanpast.
 • Gebruikt u bloedverdunners zoals Acenocoumarol (Sintrommitis), Fenprocoumon (Marcoumar), Dabigatran (Pradaxa), Axibapan (Eliquis) of Rivaroxaban (Xarelto)? Bespreek met uw arts wat u moet doen met uw bloedverdunners. Soms moet u ermee stoppen of de bloedverdunners tijdelijk vervangen door andere medicijnen. Vaak mag u Aspirine en Ascal wel blijven gebruiken.

Allergie

U wordt voor het onderzoek in een lichte slaap gebracht met een roesje. Het roesje bestaat uit Midazolam (een slaapmiddel) en pethidine of fentanyl (een sterke pijnstiller). Dit wordt via een infuus toegediend. Bent u overgevoelig (allergisch) voor deze middelen? Bespreekt u dit dan vooraf met uw longarts.

Vervoer naar huis

Na het roesje mag u niet zelf deelnemen aan het verkeer. Daarom is het belangrijk dat u vooraf vervoer naar huis regelt.

Het onderzoek

U meldt zich bij het Endoscopiecentrum. U wordt opgenomen op de dagverpleging van het Endoscopiecentrum. Daar heeft u eerst een gesprek met de verpleegkundige. Heeft u een gebitsprothese? Dan moet u deze tijdelijk uit doen.

De verpleegkundige brengt een infuus aan in uw arm voor het roesje. Ook sluit de verpleegkundige een bloeddrukmeter en sensor aan op uw vinger. Daarmee wordt tijdens het onderzoek uw bloeddruk, ademhaling en hartslag gemeten. De endoscopieverpleegkundige rijdt u daarna met een bed naar de onderzoekskamer.

Tijdens het onderzoek ligt u op uw linkerzij. U krijgt een bijtring. Deze bijtring beschermt uw tanden en de endoscoop. Vóór het onderzoek geeft de longarts u een roesje via het infuus. Zo merkt u zo weinig mogelijk van het onderzoek.

De longarts brengt de endoscoop via uw mond en uw keel in de slokdarm. Er is genoeg ruimte, zodat u rustig kunt blijven ademhalen. Als dat nodig is, krijgt u extra zuurstof via een klein slangetje in de neus. Als het onderzoek is afgelopen, haalt de longarts de endoscoop voorzichtig uit uw mond.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Na het onderzoek

De verpleegkundige brengt u na het onderzoek naar de dagverpleging van het Endoscopiecentrum. U blijft daar nog 2 uur. U mag in deze 2 uur niet eten of drinken en u blijft op bed.

Als u goed wakker bent en weer normaal kunt slikken, krijgt u wat te drinken. De verpleegkundige verwijdert dan ook het infuus.

Opgeblazen gevoel, roesje en bloedverdunners

 • U kunt na het onderzoek een opgeblazen gevoel hebben. Ook kunt u last hebben van boeren en winderigheid. Dit gaat meestal langzaam weer weg.
 • Door het roesje mag u na het onderzoek niet alleen aan het verkeer deelnemen. Het is belangrijk dat u vóór het onderzoek regelt dat iemand u naar huis brengt. Ook kunt u voor de rest van de dag beter geen belangrijke afspraken maken.
 • Bent u voor het onderzoek gestopt met bloedverdunnende medicijnen? In overleg met uw longarts mag u hier weer mee beginnen.

De uitslag

De longarts bespreekt de resultaten van het onderzoek met u. Dit gebeurt tijdens een poliklinische afspraak. Is weefsel bij u weggenomen voor onderzoek door de patholoog? Dan krijgt u de uitslag daarvan bij uw volgende polikliniekbezoek.

Mogelijke complicaties

De kans op 1 van de volgende complicaties bij een endo-echografie is zeer klein.

 • De kans op een bloeding is ongeveer 1 op de 1000 puncties (0,1 procent).
 • Heel zelden kunnen tijdens het onderzoek gebitselementen beschadigen. Dit kan vooral gebeuren bij patiënten met een zwak gebit.
 • U kunt na het onderzoek een paar uur last hebben van kortademigheid, kriebelhoest en een pijnlijke keel. Mogelijk hoest u bloed op. Deze verschijnselen zijn normaal en verdwijnen meestal na een paar uur vanzelf.
 • Een infectie van de luchtwegen kan ontstaan als u zich tijdens het braken verslikt in de maaginhoud. Braken kan het gevolg zijn van een rustgevend medicijn.
 • Soms ontstaat tijdens het onderzoek een scheurtje in de keel, de slokdarm of de maag. Dit gebeurt als de endoscoop moeilijk door de keel of door vernauwingen in de slokdarm of de maag gaat.
 • Bij het afnemen van weefsel (een punctie) tijdens het onderzoek kunnen bacteriën in de bloedbaan komen. Daarom krijgen sommige patiënten voor het onderzoek een antibioticum toegediend.
 • Bij mensen met hart- of longproblemen kan de sedatie tot ademhalingsstoornissen leiden. In dat geval wordt de sedatie aangepast.

Wilt u voor het onderzoek nog met de longarts praten over het risico op complicaties? Maak hiervoor dan een afspraak op de polikliniek Longziekten.

Versie: 1043572 06-2023 Endo-echografie via de slokdarm

Specialisme: Longziekten
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.