Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. Echografisch onderzoek van de prostaat
Terug naar bovenliggende pagina

Echografisch onderzoek van de prostaat

Folder

Algemeen

  • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
  • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
  • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
  • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

De prostaat is een klier die normaal ongeveer de grootte heeft van een kastanje. Deze klier dient voor de productie van zaadvloeistof en bevindt zich aan de onderzijde van de blaas, op de plaats waar de blaas overgaat in de plasbuis. Via een echografisch onderzoek kan een behandelend arts de prostaat en de omgeving van de prostaat bekijken. Dat onderzoek gebeurt via de anus.
Prostaatvergroting kan leiden tot plasproblemen. Meestal gaat het om een goedaardige vergroting of een ontsteking, maar het komt ook voor dat in de prostaat kwaadaardige weefsels ontstaan. Met een echografie en soms met andere onderzoeken kan de uroloog dit onderzoeken.

Voorbereiding van het onderzoek

Voor het onderzoek is geen speciale voorbereiding nodig.

Het onderzoek

Het onderzoek vindt poliklinisch plaats en duurt ongeveer 5 tot 10 minuten. De arts heeft dit onderzoek vooraf met u besproken. Het is ook mogelijk dat de arts u onderzoekt naar aanleiding van uw klachten op het moment van de afspraak.
Echografisch onderzoek van de prostaat gebeurt met ultrageluidsgolven, waarvan de frequentie zo hoog is dat het geluid door de mens niet te horen is. Echografie is niet pijnlijk en is een veilige onderzoeksmethode.

Verloop van het onderzoek

De arts vraagt u om uw onderkleding te laten zakken tot de knie. Uw bovenkleding mag u gewoon aanhouden. Dan neemt u plaats op de onderzoekstafel. De arts beoordeelt uw prostaat eerst met een vinger via de anus. Daarna schuift de arts een kunststof buisje (een echo) een paar centimeters in uw anus. Op de echokop wordt glijmiddel aangebracht, zodat het gemakkelijk gaat. Het is belangrijk dat u uw sluitspier goed ontspant. Zo verloopt het onderzoek pijnloos.
Via de echo worden de prostaat en zaadblaasjes in beeld gebracht op een monitor. Zo is het mogelijk de prostaat precies op te meten en de vorm te bekijken. Ook kan de arts afwijkingen binnen de prostaat bekijken, als die er zijn.

De uitslag

De uitslag van de echografie krijgt u meteen te horen.

Na afloop

Na het onderzoek kunt u meteen naar huis. Zelf autorijden is geen probleem.

Versie: 20210055 06-2023 Echografisch onderzoek van de prostaat

Specialisme: Urologie
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.