Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. Echografisch onderzoek van de prostaat
Terug naar bovenliggende pagina

Echografisch onderzoek van de prostaat

Folder

Algemeen

  • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
  • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
  • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
  • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

U heeft problemen aan uw prostaat. Daarom krijgt u een echografisch onderzoek van de prostaat. De arts heeft dit vooraf met u besproken. Het is ook mogelijk dat de arts u direct onderzoekt naar aanleiding van uw klachten. In deze folder leest u meer informatie over de prostaat en het onderzoek. De folder is een aanvulling op het gesprek met uw arts.

De prostaat

De prostaat is een klier die normaal ongeveer de grootte heeft van een kastanje. Deze klier dient voor de productie van zaadvloeistof en zit aan de onderzijde van de blaas. Dit is op de plaats waar de blaas overgaat in de plasbuis. 

Prostaatvergroting kan leiden tot plasproblemen. Meestal gaat het om een goedaardige vergroting of een ontsteking. Het komt ook voor dat in de prostaat kwaadaardige weefsels ontstaan. Met een echografie kan de arts dit onderzoeken. Soms zijn extra onderzoeken nodig.

Voorbereiding 

Voor het onderzoek is geen speciale voorbereiding nodig.

Het onderzoek

Echografisch onderzoek van de prostaat is op de polikliniek. Tijdens het onderzoek bekijkt de arts de prostaat en de omgeving van de prostaat. Het onderzoek gebeurt via de anus. Het onderzoek is met ultrageluidsgolven. De frequentie van de golven is zo hoog dat het geluid door de mens niet te horen is. Echografie is niet pijnlijk en is een veilige onderzoeksmethode.

De arts vraagt u om uw onderkleding te laten zakken tot de knie. Uw bovenkleding mag u gewoon aanhouden. Dan neemt u plaats op de onderzoekstafel. De arts beoordeelt uw prostaat eerst met een vinger, via de anus. Daarna schuift de arts een kunststof buisje (een echo) een paar centimeters in uw anus. Op de echokop wordt glijmiddel aangebracht, zodat het gemakkelijk gaat. Het is belangrijk dat u uw sluitspier goed ontspant. Zo verloopt het onderzoek pijnloos.

Via de echo worden de prostaat en zaadblaasjes in beeld gebracht op een monitor. Zo is het mogelijk de prostaat precies op te meten en de vorm te bekijken. Ook kan de arts afwijkingen binnen de prostaat bekijken, als die er zijn.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt 10 tot 15 minuten.

Weer naar huis

Na het onderzoek kunt u meteen naar huis. Zelf autorijden is geen probleem.

De uitslag

De uitslag van de echografie krijgt u meteen te horen.

Versie: 20210055 06-2023 Echografisch onderzoek van de prostaat

Specialisme: Urologie
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.