Echografisch geleid histologisch Biopt
Algemeen
- Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
- Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
- Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
- Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.
Inleiding
In overleg met uw behandelend specialist is besloten om een biopt te nemen. Dit gebeurt met behulp van een echografie. In deze folder leest u over hoe het onderzoek verloopt. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw arts.
Wat is een histologisch biopt?
Een biopt is een zeer klein reepje weefsel dat wordt weggenomen uit het lichaam. Dit weefsel wordt daarna onderzocht in het laboratorium. Zo kan er een biopt genomen worden van lymfeklieren in de hals, oksels, lies of schildklier.
Het biopt wordt genomen op de afdeling radiologie. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een radioloog, met hulp van de echolaborant.
Voorbereiding
Het is belangrijk om te weten of u bloedverdunnende medicatie gebruikt. Dit beïnvloedt namelijk de stolling van uw bloed.
Geef daarom tijdig aan bij uw arts of u bloedverdunnende medicatie gebruikt en welke. Mogelijk moet u enkele dagen voor het onderzoek stoppen met deze medicatie.
U kunt uw (overige) gebruikelijke medicijnen op de gebruikelijke manier en tijdstip innemen.
Op de dag van de afspraak
U meldt zich op het afgesproken tijdstip bij de Balie. De baliemedewerker meldt u aan voor het onderzoek. Daarna gaat u in de wachtkamer zitten. De echolaborant roept u op vanuit de wachtkamer.
Het onderzoek
Er is een (oppervlakkige) afwijking gevonden, waar een biopt van genomen moet worden. Met een echo wordt bepaald hoe deze afwijking het beste benaderd kan worden. Voor de echografie wordt er koude gel op uw huid gebracht. Daarna wordt met een apparaatje over de huid gewreven.
Er wordt steriel gewerkt. Na het bepalen van de locatie wordt de huid gedesinfecteerd met alcohol. Ook wordt de huid afgedekt met een (groene) steriele doek.
De huid en het dieper gelegen weefsel worden lokaal verdoofd. Deze verdoving kan even branderig aanvoelen. Na enkele seconden voelt u geen pijn meer, maar wel kunt u onze aanraking nog voelen.
De radioloog ziet op de echo waar de afwijking zit. Met een speciale naald wordt de afwijking benaderd. Deze naald neemt een dun reepje weefsel (het biopt) mee. Op het moment van het nemen van het biopt, zal de naald een hard klikgeluid maken. Er worden 2 tot 3 biopten afgenomen. Dit gebeurt allemaal op dezelfde manier.
Het wondje is maar enkele millimeters groot. Als het nodig is, dan krijgt u hier een pleister voor. De plek kan nadien beurs aanvoelen, als een blauwe plek.
Tijdsduur
Het onderzoek duurt in totaal 15 tot 30 minuten.
Uitslag
Het weefsel gaat dezelfde dag naar het laboratorium voor onderzoek. Meestal heeft het laboratorium 1 week nodig voor de resultaten. Deze worden door uw specialist met u besproken.
Complicaties
De kans op complicaties is zeer klein. Er is een zeer kleine kans op een bloeding op de plek van de punctie.
Wanneer bellen?
Krijgt u klachten en denkt u dat ze met de punctie te maken hebben? Neem dan contact op met uw behandelend specialist. Bijvoorbeeld als u:
- Ernstige pijn krijgt
- Duizelig wordt
- Een grote bloeduitstorting krijgt
- Als u zich niet goed voelt of het benauwd krijgt
Versie: 00074 Echografisch geleid histologisch Biopt 2023-08