Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Folders
 3. Echografisch geleid histologisch Biopt Abdominaal
Terug naar bovenliggende pagina

Echografisch geleid histologisch Biopt (dagopname)

Folder

Algemeen

 • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
 • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
 • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
 • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

Binnenkort krijgt u een biopt met echografie. Dit is besloten in overleg met uw behandelend arts. In deze folder leest u over hoe het onderzoek verloopt. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw arts.

Wat is een histologisch biopt met opname?

Een biopt is een zeer klein reepje weefsel dat wordt weggenomen uit het lichaam. Dit weefsel wordt daarna onderzocht in het laboratorium. Er kan bijvoorbeeld een biopt genomen worden van een orgaan, zoals de lever. Het biopt wordt genomen op de afdeling radiologie. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een radioloog, met hulp van de echolaborant.

Voorbereiding

 • Het is belangrijk om te weten of uw bloed goed stolt. Daarom moet u op de dag van de afspraak eerst bloed laten prikken, voordat u naar de afgesproken afdeling gaat. Dit is voordat het onderzoek begint. Het bloedprikken is open tussen 7:00 en 7:15. En daarna vanaf 8 uur.
 • Het is belangrijk om te weten of u bloedverdunnende medicatie gebruikt. Dit beïnvloedt namelijk de stolling van uw bloed. Geef daarom tijdig aan bij uw arts of u bloedverdunnende medicatie gebruikt en welke. Mogelijk moet u enkele dagen voor het onderzoek stoppen met deze medicatie.
 • U kunt uw (overige) gebruikelijke medicijnen op de gebruikelijke manier en tijdstip innemen.
 • Voor dit onderzoek wordt u 1 dag opgenomen op de afdeling Dagbehandeling. Dit heeft te maken met de nazorg van deze punctie. Afhankelijk van het te prikken orgaan, heeft u enkele uren bedrust na afloop van de punctie.

Dag van de afspraak

Op de dag van het onderzoek mag u een licht ontbijt gebruiken. Dit betekent een kopje thee en een beschuit met een beetje boter en wat zoet beleg. Alleen noodzakelijke medicijnen mag u innemen met een beetje water of thee. Gebruik NIET uw bloedverdunners als dit met u is afgesproken. 

U meldt zich op tijd bij de receptie in de centrale hal. Een receptiemedewerker controleert uw persoons- en verzekeringsgegevens. Ook wijst de receptiemedewerker de weg naar het laboratorium. Hier wordt bloed bij u afgenomen om te kijken of de stolling van uw bloed in orde is. 

Opname

Na het bloedprikken mag u naar de afdeling waar uw dagopname gepland is. Hiervoor heeft u een aparte uitnodiging gekregen. Op de afdeling wordt u voorbereid op de biopsie, u krijgt een ziekenhuisjasje aan en u komt op een bed te liggen. Met bed en al wordt u naar de afdeling radiologie gebracht. Hier zult u onderzocht worden. Er kan geen familielid of vriend(in) mee naar het onderzoek. 

Na het onderzoek wordt u in bed teruggebracht naar de afdeling. Afhankelijk van het advies van de radioloog heeft u een aantal uren bedrust. Meestal duurt het 4 uur voordat u weer naar huis mag. Wij adviseren u om vervoer naar huis te regelen.

Het onderzoek

Er is een afwijking gevonden, waar een biopt van genomen moet worden. Met behulp van echografie wordt bepaald hoe deze afwijking het beste benaderd kan worden. Voor de echografie wordt er koude gel op uw huid gebracht en wordt er met een apparaatje over de huid gewreven.

Er wordt steriel gewerkt. Na het bepalen van de locatie wordt de huid gedesinfecteerd met alcohol en afgedekt met een (groene) steriele doek.

De huid en het dieper gelegen weefsel worden lokaal verdoofd. Deze verdoving kan even branderig aanvoelen. Na enkele seconden voelt u geen pijn meer, maar wel kunt u onze aanraking nog voelen.

Met behulp van echografie wordt de afwijking benaderd met een speciale naald. Deze naald neemt een dun reepje weefsel (het biopt) mee. Tijdens het nemen van het biopt krijgt u ademhalingsinstructies. Dit is zodat de bewegingen van uw ademhaling niet storen. Op het moment van het nemen van het biopt, zal de naald een hard klik geluid maken. Er worden 2 tot 3 biopten afgenomen. Dit gebeurt allemaal via hetzelfde traject.

Het wondje is maar enkele millimeters groot. Als het nodig is, dan krijgt u hier een pleister voor. De plek kan nadien beurs aanvoelen, als een blauwe plek.

De uitslag

Het weefsel gaat dezelfde dag naar het laboratorium voor onderzoek. Meestal heeft het laboratorium 1 week nodig voor de resultaten. Deze worden door uw specialist met u besproken.

Mogelijke complicaties

De kans op complicaties is zeer klein. Er is een zeer kleine kans op een bloeding op de plek van de punctie.

Wanneer bellen?

Krijgt u klachten en denkt u dat ze met de punctie te maken hebben? Neem dan contact op met uw behandelend specialist. Bijvoorbeeld als u: 

 • Ernstige pijn krijgt 
 • Duizelig wordt
 • Een grote bloeduitstorting krijgt
 • Als u zich niet goed voelt of het benauwd krijgtVersie: 00073 Echografisch geleid histologisch Biopt Abdominaal 2023-08

Specialisme: Radiologie
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.