Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. Echografisch geleid Cytologische Punctie
Terug naar bovenliggende pagina

Echografisch geleid Cytologische Punctie

Folder

Inleiding

U krijgt binnenkort een cytologische punctie met een echografie. Dat heeft u samen met uw behandelend arts of huisarts besloten. In deze folder leest u over hoe het onderzoek gaat. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw arts.

Cytologische punctie

Bij een cytologische punctie wordt met een dun naaldje een aantal cellen weggenomen uit (een afwijking in) het lichaam. Deze cellen worden daarna door het laboratorium onderzocht.

Er kan een cytologisch punctie genomen worden van lymfeklieren in de hals/oksel/lies. Of van vrij vocht in de buik. Maar bijvoorbeeld ook uit een gewricht. De cytologisch punctie vindt plaats op de afdeling radiologie en wordt door een radioloog uitgevoerd. Een echolaborant zal hierbij helpen.

Voorbereiding

Het is belangrijk om te weten of u bloedverdunnende medicatie gebruikt. Dit beïnvloedt namelijk de stolling van uw bloed. 

Geef daarom tijdig aan bij uw arts of u bloedverdunnende medicatie gebruikt en welke. Mogelijk moet u enkele dagen voor het onderzoek stoppen met deze medicatie.

U kunt uw (overige) gebruikelijke medicijnen op de gebruikelijke manier en tijdstip innemen.

Dag van de afspraak

U meldt zich op het afgesproken tijdstip bij de Balie. De baliemedewerker meldt u aan voor het onderzoek. Daarna gaat u in de wachtkamer zitten. De echolaborant roept u op vanuit de wachtkamer.

Het onderzoek

Het gebied waar de cytologische punctie plaatsvindt moet vrij gemaakt worden van kleding. Dit is zodat het gebied goed te bereiken is met echografie. Met behulp van echografie wordt bepaald hoe de afwijking het beste benaderd kan worden. Voor de echografie wordt er koude gel op uw huid gebracht en wordt er met een apparaatje over de huid gewreven.

Als de plaats van de punctie is bepaald, wordt het gebied gedesinfecteerd met alcohol. Er wordt geen verdoving gebruikt, want de punctienaald die gebruikt wordt is gelijk aan de verdovingsnaald. Daarnaast kan de verdoving in de weg zitten bij bepaalde puncties. De prik kan vergeleken worden met bloedprikken of een vaccinatie.

Terwijl de radioloog de afwijking in beeld heeft met echografie, prikt hij of zij met een dunne naald de afwijking aan. Er worden enkele cellen of wat vocht opgezogen. Dit materiaal wordt naar het laboratorium gebracht voor onderzoek.

Als het nodig is, krijgt u een pleister. Het aangeprikte gebied kan na het onderzoek beurs aanvoelen, als een blauwe plek.

Na afloop van het onderzoek mag u naar huis. U mag zelf rijden.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt in totaal 15 tot 30 minuten.

De uitslag

Het weefsel gaat dezelfde dag naar het laboratorium voor onderzoek. Meestal heeft het laboratorium 1 week nodig voor de resultaten. Deze worden door uw specialist met u besproken.

Mogelijke complicaties

De kans op complicaties is zeer klein. Er is een zeer kleine kans op een bloeding op de plek van de punctie.

Wanneer bellen?

Krijgt u klachten en denkt u dat ze met de punctie te maken hebben? Neem dan contact op met uw behandelend specialist. Bijvoorbeeld als u: 

  • Ernstige pijn krijgt 
  • Duizelig wordt
  • Een grote bloeduitstorting krijgt
  • Als u zich niet goed voelt of het benauwd krijgt

 

Versie: 00076 Echografisch geleid Cytologische Punctie 2023-08

Specialisme: Radiologie
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.