Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. Echografisch geleid Cytologische Punctie
Terug naar bovenliggende pagina

Echografisch geleid Cytologische Punctie

Folder

Algemeen

  • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
  • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
  • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
  • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

U krijgt binnenkort een cytologische punctie met een echografie. Dat heeft u samen met uw behandelend arts of huisarts besloten. In deze folder leest u over hoe het onderzoek gaat. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw arts.

Wat is een cytologische punctie?

Bij een cytologische punctie worden cellen weggehaald uit het lichaam. Bijvoorbeeld op de plek waar een afwijking is gevonden. Deze cellen worden daarna in het laboratorium onderzocht. Er kan een cytologisch punctie genomen worden van lymfeklieren in de hals, oksel of lies. Maar bijvoorbeeld ook van vrij vocht in de buik of een gewricht. 

De cytologisch punctie is op de afdeling radiologie. Een radioloog voert het onderzoek uit. Een echolaborant zal hierbij helpen.

Voorbereiding

Het is belangrijk om te weten of u bloedverdunnende medicatie gebruikt. Dit beïnvloedt namelijk de stolling van uw bloed. 

Geef daarom tijdig aan bij uw arts of u bloedverdunnende medicatie gebruikt en welke. Mogelijk moet u enkele dagen voor het onderzoek stoppen met deze medicatie.

U kunt uw (overige) gebruikelijke medicijnen op de gebruikelijke manier en tijdstip innemen.

Op de dag van de afspraak

U meldt zich op het afgesproken tijdstip bij de Balie. De baliemedewerker meldt u aan voor het onderzoek. Daarna gaat u in de wachtkamer zitten. De echolaborant roept u op vanuit de wachtkamer.

Het onderzoek

Eerst doet u de kleding uit op de plek waar u de cytologische punctie krijgt. De plek moet namelijk goed te zien zijn met de echo. 

Met de echo wordt bepaald hoe de afwijking het beste benaderd kan worden. Voor de echografie wordt er koude gel op uw huid gebracht. Daarna wordt er met een apparaatje over de huid gewreven. 

Als de plaats van de punctie is bepaald, wordt het gebied gedesinfecteerd met alcohol. Er wordt geen verdoving gebruikt. De reden is dat de punctienaald die gebruikt wordt, gelijk is aan de verdovingsnaald. Daarnaast kan de verdoving in de weg zitten bij bepaalde puncties. De prik kan vergeleken worden met bloedprikken of een vaccinatie. 

De radioloog brengt de afwijking in beeld met de echografie. Daarna prikt de radioloog de afwijking aan. Dat gebeurt met een dunne naald. Er worden enkele cellen of wat vocht opgezogen. Dit materiaal wordt naar het laboratorium gebracht voor onderzoek. 

Als het nodig is, krijgt u een pleister. Het aangeprikte gebied kan na het onderzoek beurs aanvoelen, als een blauwe plek. 

Na het onderzoek mag u naar huis. U mag zelf rijden. 

Tijdsduur

Het onderzoek duurt in totaal 15 tot 30 minuten.

Uitslag

Het weefsel gaat dezelfde dag naar het laboratorium voor onderzoek. Meestal heeft het laboratorium 1 week nodig voor de resultaten. Deze worden door uw specialist met u besproken.

Complicaties

De kans op complicaties is zeer klein. Er is een zeer kleine kans op een bloeding op de plek van de punctie.

Wanneer bellen?

Krijgt u klachten en denkt u dat ze met de punctie te maken hebben? Neem dan contact op met uw behandelend specialist. Bijvoorbeeld als u: 

  • Ernstige pijn krijgt 
  • Duizelig wordt
  • Een grote bloeduitstorting krijgt
  • Als u zich niet goed voelt of het benauwd krijgt




Versie: 00076 Echografisch geleid Cytologische Punctie 2023-08

Specialisme: Radiologie
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.