Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Folders
 3. Echografie van de boven- en onderbuik
Terug naar bovenliggende pagina

Echografie van de boven- en onderbuik

Folder

Inleiding

In overleg met uw arts heeft u een verwijzing voor een echografisch onderzoek van de boven- en onderbuik. Tijdens dit onderzoek kunnen verschillende organen afgebeeld worden. Bijvoorbeeld de lever, milt, alvleesklier, nieren en de blaas. Welke organen we bij u bekijken hangt af van de vraag van de arts. In deze folder leest u meer over de voorbereiding en het onderzoek. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw arts.

Afspraak maken

Een afspraak maken gaat via de huisarts of via de specialist. Hieronder leest u daar meer over.

Afspraak via de huisarts

Om een afspraak te maken voor een echografisch onderzoek is een verwijsbrief van uw huisarts nodig. Daarna kunt u telefonisch een afspraak maken. De afdeling radiologie is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 16.30.

Echografisch onderzoek is mogelijk op maandag tot en met donderdag van 8.00 tot en met 16:30 en op vrijdag van 8.00 tot en met 16.00. Welke tijden beschikbaar zijn, hangt van het type onderzoek af.

Afspraak ontvangen via de specialist

Heeft u via een specialist van het Martini Ziekenhuis een verwijzing gekregen voor een echografisch onderzoek? Dan maakt het Martini Ziekenhuis een afspraak voor u. U krijgt een uitnodigingsbrief met daarin informatie over de afspraakdatum en tijd. Daar staat ook in waar u zich moet melden en welke voorbereidingen nodig zijn.

Voorbereiding

Voor dit onderzoek zijn voorbereidingen nodig. Deze voorbereidingen zorgen voor een zo goed mogelijk resultaat van het onderzoek. Voor dit onderzoek moet u nuchter zijn en een volle blaas hebben:

Nuchter zijn

 • U moet 4 uur voorafgaand aan het onderzoek nuchter blijven. Dit betekent dat u 4 uur voor het onderzoek niet mag eten, roken of kauwgom kauwen.
 • Zorg ervoor dat de laatste maaltijd die u voor het onderzoek eet, een lichte maaltijd is. Eet geen vette producten zoals boter, kaas, salami, pindakaas of chocolade. Wel mag u bijvoorbeeld beschuit met jam en thee.
 • U mag wel heldere vloeistof drinken: Water, limonade of thee zonder melk.
 • Drink dranken met bubbels.
 • Gebruikt u medicijnen? Die kunt u innemen zoals u gewend bent.

Volle blaas

 • Begin 1,5 uur voor het onderzoek met het drinken van 1 liter water, limonade of thee (zonder melk). Drink geen koffie, melk, frisdrank of water met bubbels voor dit onderzoek.
 • Zorg ervoor dat u 30 minuten voor het onderzoek alles heeft opgedronken en niet naar het toilet gaat om te plassen. Op deze manier is uw blaas goed vol.
 • Voor kinderen jonger dan 13 jaar geldt een andere voorbereiding. Dit hangt af van de leeftijd:
  • Zuigelingen: geen voorbereiding. Indien mogelijk een half uur van tevoren een fles/borstvoeding geven.
  • Kinderen 1 tot en met 3 jaar: probeer uw kind meer te laten drinken en indien mogelijk niet te laten plassen kort voor het onderzoek.
  • Kinderen 4 tot en met 7 jaar: laat uw kind 2 tot 3 glazen (ongeveer 350 milliliter) drinken en niet te laten plassen een half uur voor het onderzoek.
  • Kinderen 8 tot en met 12 jaar: laat uw kind 4 tot 5 glazen (ongeveer 600 milliliter) drinken en niet te laten plassen een half uur voor het onderzoek.

Tillift

Kunt u niet zelf op de onderzoekstafel gaan liggen? Of wordt u altijd met een tillift verplaatst? Laat dit dan weten bij het maken van de afspraak.

Het onderzoek

Echografie is een beeldvormend onderzoek. Hierbij wordt het beeld gevormd door middel van ultrageluidsgolven. Met deze techniek kunnen organen en weefsels in het lichaam in beeld worden gebracht. Een echo is niet pijnlijk en ook niet schadelijk. 

U meldt zich op het afgesproken tijdstip bij de Balie. De baliemedewerker meldt u aan voor het onderzoek. Daarna gaat u in de wachtkamer zitten. De echolaborant roept u op vanuit de wachtkamer.

Tijdens het onderzoek ligt u op de onderzoekstafel. Er wordt echogel op de huid gedaan. Een klein apparaatje wordt met lichte druk over uw huid heen en weer verplaatst. De echografist maakt meerdere beelden tijdens het onderzoek.

Om buikorganen en structuren zo goed mogelijk af te beelden, vraagt de echografist u geregeld om diep in te ademen en de adem in te houden. Daarnaast moet u een paar keer op uw zij draaien of van houding veranderen.

Het kan zijn dat de echografist het onderzoek met de radioloog bespreekt voordat u gaat. Dit is om te controleren of de beelden duidelijk en compleet zijn. In sommige gevallen kijkt de radioloog direct mee.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt 15 tot 30 minuten. 

De uitslag

U ontvangt de uitslag van het onderzoek van uw arts. De echografist mag de uitslag niet met u bespreken. Heeft u na het onderzoek nog vragen? Neem dan contact op met de afdeling Radiologie

Versie: 1451826 Echografie vd boven en onderbuik 2023-09

Specialisme: Radiologie
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.