Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. Defaecografie
Terug naar bovenliggende pagina

Defaecografie

Folder

Inleiding

In overleg met uw behandelend specialist heeft u een afspraak voor een defaecogram. Een defaecogram is een röntgenonderzoek, waarbij naar de bewegingen van de endeldarm en bekkenbodem wordt gekeken tijdens de stoelgang. Dit gebeurt met een contrastvloeistof.

Voorbereiding

U krijgt voor het onderzoek een maatbeker met bariumsulfaat en een tube microlax. De maatbeker met het bariumsulfaat is voor de contrastvloeistof. Dit maakt u 1 uur voorafgaand aan het onderzoek klaar en drinkt het op.

Werkwijze:

  • Schud de witte poeder los van de bodem van de beker
  • Verwijder de deksel en beschermfolie
  • Voeg ongeveer 70 mililiter water toe
  • Plaats de deksel terug op de maatbeker en controleer of deze goed afsluit
  • Schud krachtig, tot de poeder goed is vermengd met het water

Nu hebt u de bariumpap. De bariumpap zorgt ervoor dat de dunne darm tijdens het onderzoek zichtbaar wordt.

Nadat u de contrastvloeistof heeft opgedronken, dient u de inhoud van een tube microlax via de anus toe. Microlax bevordert uw stoelgang, meestal al binnen 5 tot 20 minuten. Het defaecogram kan alleen goed worden uitgevoerd als er geen ontlasting meer in de endeldarm zit.

Als u zwanger bent of denkt zwanger te zijn, kan het onderzoek niet doorgaan. Dit geeft u meteen door aan de afdeling Radiologie. Ook tijdens uw menstruatie kan het onderzoek niet doorgaan.

Het onderzoek

Een laborant haalt u op uit de wachtkamer en brengt u naar een kleedkamer. Tijdens het onderzoek houdt u alleen een hemd of T-shirt en uw sokken aan. U ligt op uw linkerzij op de onderzoekstafel. De radioloog brengt zowel hele dunne als ingedikte bariumpap via uw anus in de endeldarm. Het kan zijn dat bij vrouwen ook jodiumhoudend contrastmiddel in de vagina wordt ingebracht.

Daarna neemt u plaats op een po-stoel, die gemaakt is voor röntgenonderzoek. Tijdens het actief ophouden (aanspannen en ontspannen van de bekkenbodemspieren) en persen worden rontgen-video-opnames gemaakt van de bewegingen van uw endeldarm. Daarna mag u de ontlasting laten gaan. Ook hierbij worden de bewegingen van de endeldarm vastgelegd op video.

Voor uw privacy tijdens het onderzoek zetten we een kamerscherm om u heen. Na het onderzoek kunt u zich wassen en weer aankleden. Het onderzoek duurt samen met de voorbereidingen ongeveer 2 uur.

Na het onderzoek

De eerste dagen na het onderzoek heeft u nog wat witte ontlasting door de bariumpap. Ook kan uw stoelgang wat moeilijker gaan. Het is goed om de eerste paar dagen na het onderzoek 1,5 liter extra vocht te drinken.

De uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van de specialist die het onderzoek heeft aangevraagd.

Versie: 00226 Defaecografie 2024-02

 

Specialisme: Radiologie
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.