Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. CT Virtuele colonscopie
Terug naar bovenliggende pagina

CT Virtuele colonscopie

Folder

Algemeen

  • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
  • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
  • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
  • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

Binnenkort heeft u een afspraak voor een CT-scan. Dit heeft u met uw behandelend specialist of huisarts besproken. In deze folder leest u hoe het onderzoek gaat. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw specialist.

CT-scan

  • Een CT-scanner werkt met dezelfde röntgenstralen als een gewone röntgenfoto.
  • De CT-scanner maakt dwarsdoorsneden van het lichaam. Hierdoor ziet de arts als het ware plakjes van het lichaam.
  • Alle gefotografeerde plakjes worden achter elkaar getoond. Zo ontstaat een 3D-beeld van (een deel) van het lichaam.

Darmreiniging

Het is belangrijk dat u de aanwijzingen voor deze voorbereiding goed opvolgt. Zie voor meer informatie de folder Voorbereiding CT virtuele coloscopie. Wanneer uw dikke darm niet goed schoon is, kan het onderzoek niet doorgaan. Ook als dit blijkt tijdens de scan. Het onderzoek moet dan op een andere datum worden uitgevoerd. Eerst moet u uw darmen (opnieuw) reinigen. 

Voorbereiding in het ziekenhuis

Op de afgesproken tijd meldt u zich bij de balie van de afdeling Radiologie. Daarna neemt u plaats in de wachtkamer. Vanuit de wachtkamer wordt u door de laborant opgeroepen, die u naar de kleedkamer begeleidt.

Voor het onderzoek wordt u verzocht om u om te kleden in 1 van de kleedkamers. U mag een hemd of shirt en onderbroek aanhouden. U mag geen kleding dragen met metalen onderdelen. Metaal kan de opnames namelijk verstoren.

Het onderzoek

Tijdens het onderzoek ligt u op een smal bed dat langzaam door de CT-scanner schuift. Dit apparaat is een soort ring. Eerst zal een radiodiagnostisch laborant een dun slangetje in de anus plaatsen. Daarna wordt er via het slangetje langzaam lucht in de darm geblazen. Dat is belangrijk, omdat de darmen leeg zijn en daarom samenvallen. Door het blazen ontplooien de darmen, waardoor ze goed beoordeeld kunnen worden.

Als er voldoende lucht is ingeblazen, worden de scans gemaakt. Eerst op de rug, vervolgens op de buik. Als u niet op de buik kunt liggen, dan is het geen probleem. De tweede scan kan eventueel in zijligging gemaakt worden. U wordt een aantal keren gevraagd de adem in te houden. Het is belangrijk dat u tijdens de scan zo stil mogelijk blijft liggen. Dit is omdat bewegingen de opnamen kunnen verstoren. De laborant bedient de apparatuur vanuit de bedieningsruimte naast de onderzoeksruimte. 

Hierna wordt het slangetje verwijderd en is het onderzoek afgelopen. Het kan zijn dat u na het onderzoek last heeft van dunne ontlasting en een opgeblazen gevoel.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten. Dat hangt af van het aangevraagde onderzoek.

De uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van de specialist of de huisarts die het onderzoek heeft aangevraagd.

Versie: 00060 CT virtuele colonscopie 2023-08 

Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.