Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. CT-scan
Terug naar bovenliggende pagina

CT-scan

Folder

Inleiding

In overleg met uw behandelend arts of huisarts heeft u een afspraak gemaakt voor een CT-scan. In deze folder leest u hoe het onderzoek verloopt. Deze folder is een aanvulling op het gesprek dat u had met uw behandelend arts of huisarts.

CT-scan

Een CT-scanner werkt met dezelfde röntgenstralen als bij een gewone röntgenfoto. De CT-scanner maakt een dwarsdoorsnee van het lichaam, waardoor de arts als het ware plakjes van het lichaam ziet. Als alle gefotografeerde plakjes achter elkaar worden gelegd, ontstaat er een driedimensionaal beeld van (een deel van) het lichaam.

Voorbereiding

Een kwartier voor het onderzoek meldt u zich bij de balie van de afdeling Radiologie. Als u niet op tijd bent, kan het gebeuren dat u op die dag niet meer kan worden onderzocht.

Als u zwanger bent, kan het onderzoek niet doorgaan. Bent u zwanger, dan geeft u dat op tijd door aan de afdeling Radiologie.

Verloop van het onderzoek

Als u zich heeft gemeld bij de balie van de afdeling Radiologie, neemt u plaats in de wachtkamer. De laborant brengt u dan naar de kleedkamer.

U doet uw sieraden voor het onderzoek af. De laborant vertelt u welke kledingstukken u uit moet doen. Op de plekken dat u onderzocht wordt, mag u geen kleding dragen met metalen onderdelen. Dit omdat metaal de straling tegenhoudt waardoor de opnames mislukken.

Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoekstafel. De laborant schuift deze tafel langzaam door de opening van de CT-scanner. De scanner is aan de voorkant en aan de achterkant open. Het is belangrijk dat u zo stil mogelijk ligt. Als u beweegt kan dat de opnames verstoren. 

Als het onderzoek aan de gang is, hoort u de röntgenbuis en de apparatuur in de CT-scanner om u heen draaien. De laborant kan u tijdens het onderzoek gewoon zien en kan met u praten via de intercom. Als het onderzoek klaar is, trekt u uw kleding weer aan.

Tijdsduur

Het onderzoek duurt 15 tot 30 minuten. Dit hangt af van het soort onderzoek. 

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van de specialist of de huisarts die het onderzoek heeft aangevraagd.

Versie: v1 1371533 CT-scan 2023-09

Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.