Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Folders
 3. CT-scan Bovenste extremiteit arthro
Terug naar bovenliggende pagina

CT-scan bovenste extremiteit arthro

Folder

Inleiding

In overleg met uw behandelend specialist of huisarts heeft u een afspraak voor een CT-scan. In deze folder leest u hoe het onderzoek verloopt. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw specialist.

CT-scan

 • Een CT-scanner werkt met dezelfde röntgenstralen als bij een ‘gewone’ röntgenfoto.
 • De CT-scanner maakt dwarsdoorsneden van het lichaam, waardoor de arts als het ware plakjes van het lichaam ziet.
 • Als alle gefotografeerde plakjes achter elkaar worden gelegd, ontstaat er een driedimensionaal beeld van (een deel van) het lichaam.

Voorbereiding

Een kwartier voor het tijdstip van het onderzoek meldt u zich bij de balie van de afdeling Radiologie. Het is belangrijk dat u op tijd bent. Anders bestaat de kans dat we u dezelfde dag niet meer kunnen onderzoeken.

Goed om te weten:

 • Voor het onderzoek mag u gewoon blijven drinken.
 • Als u diabetes heeft, kunt u uw medicijnen gebruiken en zo nodig iets eten.
 • Bent u overgevoelig voor jodiumhoudende contrastmiddelen? Meld dit dan voor het onderzoek aan de laborant(e).
 • Bent u zwanger? Dan kan het onderzoek mogelijk niet plaatsvinden.

Medicijngebruik in combinatie met het onderzoek

Gebruikt u NSAID's? Dan moet u hiermee stoppen op de dag van het onderzoek. Voorbeelden hiervan zijn Celecoxib, Diclofenac, Etoricoxib, Ibuprofen, Indometacine, Meloxicam, Naproxen, Piroxicam enzovoorts. 

Let op: NSAID’s zijn ook verkrijgbaar bij de drogist. Als u niet weet of u medicatie gebruikt die tot deze NSAID-groep behoort, dan kunt u dit navragen bij uw apotheek. Of u leest de bijsluiter of controleert dit op www.farmacotherapeutischkompas.nl.

Onderzoek

 • Nadat u zich heeft gemeld bij de balie van de afdeling Radiologie, neemt u plaats in de wachtkamer.
 • Vanuit de wachtkamer wordt u opgeroepen door de laborant die u naar de kleedkamer begeleidt.
 • Sieraden doet u voor het onderzoek af. De laborant vertelt u of en welke kledingstukken u uit moet doen. 
 • Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoekstafel. De laborant schuift deze tafel langzaam door de opening (ring) van de CT-scanner, die aan de voor- en achterzijde open is.
 • Voor de scan wordt echogeleid contrastvloeistof in uw gewricht geïnjecteerd. Het is belangrijk dat u zo stil mogelijk blijft liggen. Dit is omdat bewegingen de opnames kunnen verstoren. 

De laborant bedient de apparatuur vanuit de bedieningsruimte naast de onderzoeksruimte. Tijdens de opname hoort u de röntgenbuis en de apparatuur in de CT-scanner om u heen draaien. De laborant ziet u tijdens het onderzoek door het venster en heeft contact met u via de intercom. Als het onderzoek klaar is, dan kunt u uw kleding weer aantrekken.

Tijdsduur

Afhankelijk van het aangevraagde onderzoek duurt het onderzoek 5 tot 10 minuten.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van de specialist of de huisarts die het onderzoek heeft aangevraagd.

Versie: 00163 CT bovenste extremiteit arthro 2024-02

Specialisme: Radiologie
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.