Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Folders
 3. CT punctie/drainage
Terug naar bovenliggende pagina

CT punctie/drainage

Folder

Algemeen

 • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
 • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
 • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
 • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

U heeft binnenkort een afspraak voor een cytologische punctie of histologisch biopt. Dit gebeurt met een CT-scanner. Voor dit onderzoek wordt u een dag opgenomen op de afdeling Dagbehandeling. In deze folder leest u hoe het onderzoek gaat. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw specialist.

CT-scan

 • Een CT-scanner werkt met dezelfde röntgenstralen als een gewone röntgenfoto.
 • De CT-scanner maakt dwarsdoorsneden van het lichaam. Hierdoor ziet de arts als het ware plakjes van het lichaam. 
 • Alle gefotografeerde plakjes worden achter elkaar getoond. Zo ontstaat er een 3D-beeld van (een deel van) het lichaam.

Voorbereiding

 • Op de dag van het onderzoek mag u licht ontbijten. Dit betekent een kopje thee en een beschuit met een beetje boter en jam.
 • Alleen noodzakelijke medicijnen mag u innemen met een beetje water of thee.
 • Op de onderzoeksdag mag u in de loop van de dag weer naar huis. Het is verstandig om vervoer naar huis te regelen.

Let op

 • Als u zwanger bent, kan het onderzoek waarschijnlijk niet plaatsvinden. Neem zo spoedig mogelijk contact op met de afdeling Radiologie.
 • Gebruikt u bloedverdunnende middelen? Vertel dit zo snel mogelijk aan uw behandelend specialist en de afdeling Radiologie.

Het onderzoek

Op de dag van het onderzoek meldt u zich op de afgesproken tijd bij de balie van de afdeling Dagbehandeling. Zo nodig wordt bloed bij u afgenomen om te kijken of de stolling van uw bloed in orde is. Als de uitslag van het bloedonderzoek bekend is, komt de verpleegkundige naar u toe. Deze brengt u van de afdeling Dagbehandeling naar de afdeling Radiologie.

Sieraden doet u voor het onderzoek af. De laborant vertelt u of en welke kledingstukken u uit moet doen. U mag geen kleding dragen met metalen onderdelen. Metaal kan de straling tegenhouden en de opnames verstoren.

Tijdens de scan

Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoekstafel. Afhankelijk van de plaats van de punctie/biopsie zal dit in rug-, buik- of zijligging zijn. De laborant schuift deze tafel langzaam door de opening van de CT-scanner. De CT-scanner is aan de voor- en achterzijde open. Het is belangrijk dat u zo stil mogelijk blijft liggen. Dit is omdat bewegingen de opnames kunnen verstoren.

De laborant bedient de apparatuur vanuit de bedieningsruimte naast de onderzoeksruimte. Tijdens de opname hoort u de röntgenbuis en de apparatuur in de CT-scanner om u heen draaien. De laborant maakt eerst een aantal foto’s om de afwijking in beeld te brengen. De radioloog kan deze afwijking puncteren of biopteren. Bij beide onderzoeken wordt uw huid plaatselijk verdoofd.

Punctie en biopt

Bij een cytologische punctie prikt de radioloog met een dunne naald in de afwijking. De radioloog zuigt cellen op uit de afwijking (puncteren). Bij het histologisch biopt maakt de radioloog een sneetje in de huid. Daarna brengt de radioloog een naald in om een stukje weefsel uit de afwijking te halen. Dit heet biopteren. Tijdens het plaatsen van de naald maakt de laborant foto’s. Dit is om de naald op de goede plek te plaatsen.

Ondanks de plaatselijke verdoving kan het aanprikken van het weefsel gevoelig zijn. Dit komt doordat niet alles kan worden verdoofd. Als de naald op de goede plek zit, haalt de radioloog een stukje weefsel weg. Het vocht, celmateriaal of weefsel gaat daarna voor onderzoek naar het laboratorium. U krijgt een pleister op het wondje.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek met de CT-scanner duurt 30 tot 45 minuten. Zowel bij een cytologische punctie als een histologisch biopt.

Na het onderzoek

Na het onderzoek wordt u in bed teruggebracht naar de afdeling Dagbehandeling. Afhankelijk van het advies van de radioloog heeft u een aantal uren bedrust. En kan er mogelijk ter controle een röntgenfoto worden gemaakt. Na 4 uur mag u meestal weer naar huis.

Mogelijke complicaties

De kans op complicaties is klein. Er is een kleine kans op een bloeding vanuit de plaats waar de punctie of de biopsie is verricht.

Krijgt u klachten waarvan u denkt dat ze met de punctie of de biopsie te maken hebben? Neem dan contact op met uw behandelend specialist. Bijvoorbeeld bij ernstige pijn, duizeligheid, benauwdheid, een grote bloeduitstorting of als u zich niet goed voelt. 

De uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van de specialist die het onderzoek heeft aangevraagd.

Versie: 00061 CT punctie/drainage 2023-08

Specialisme: Radiologie
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.