Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Folders
 3. CT met dagbehandeling
Terug naar bovenliggende pagina

CT met dagbehandeling

Folder

Algemeen

 • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
 • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
 • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
 • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

Binnenkort komt u voor een CT-onderzoek. In deze folder leest u meer over het onderzoek en wat u zelf dient voor te bereiden. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw arts. 

CT-scan

Een CT-scanner werkt met dezelfde röntgenstralen als bij een ‘gewone’ röntgenfoto. De CT-scanner maakt dwarsdoorsneden van het lichaam. Hierdoor ziet de arts het ware plakjes van het lichaam ziet. Als alle gefotografeerde plakjes achter elkaar worden gelegd, ontstaat er een 3D-beeld.

Contrastmiddel

Een CT-scan is een onderzoek waarbij organen zichtbaar worden met gedetailleerde röntgenfoto's. Dit is in combinatie met een computer, waarbij contrastmiddel gebruikt wordt. Dit contrastmiddel kan schadelijk zijn voor de nierfunctie. Bij het ouder worden neemt de nierfunctie bij ieder mens geleidelijk af. Dat is niet iets om u zorgen over te maken. Maar door contrastmiddel kan de nierfunctie opeens sneller verslechteren. Om dit te voorkomen, wordt een hydratieprotocol toegepast. Hiervoor wordt u enkele uren opgenomen op de afdeling Dagbehandeling. Op deze afdeling hoort u wat dit precies betekent.

Medicijngebruik in combinatie met het onderzoek

Gebruikt u NSAID's? Dan moet u hiermee stoppen op de dag van het onderzoek. Voorbeelden hiervan zijn Celecoxib, Diclofenac, Etoricoxib, Ibuprofen, Indometacine, Meloxicam, Naproxen, Piroxicam enzovoorts. 

Let op: NSAID’s zijn ook verkrijgbaar bij de drogist. Als u niet weet of u medicatie gebruikt die tot deze NSAID-groep behoort, dan kunt u dit navragen bij uw apotheek. Of u leest de bijsluiter of controleert dit op www.farmacotherapeutischkompas.nl 

Als u Metformine gebruikt, dan moet u tijdelijk hiermee stoppen. Het hervatten van deze medicatie moet in overleg met uw huisarts of specialist.

Na het onderzoek kunt u uw eigen medicatie weer innemen. En als u insuline gebruikt, dan kunt u dit volgens schema weer gebruiken. Denkt u eraan om wel uw eigen medicatie en insuline mee te nemen! De afdeling Dagbehandeling beschikt hier niet standaard over.

Voor het onderzoek

 • In de 12 uur voor het onderzoek moet u minimaal 1 liter drinken. 
 • U kunt ’s ochtends gewoon ontbijten. Patiënten met diabetes kunnen hun insuline gebruiken volgens schema. 
 • Op de dag van het onderzoek moet u de metformine staken. U kunt in overleg met uw arts overleggen wanneer u het medicijn weer kunt nemen.
 • Op het afgesproken tijdstip meldt u zich op de afdeling Dagbehandeling. Ongeveer 1 uur daarna krijgt u het CT-onderzoek. 
 • Nadat u zich gemeld heeft bij de balie Dagbehandeling mag u plaatsnemen in een relax-stoel of bed.
 • U krijgt een infuus ingebracht om de nieren gedurende 1 uur voldoende te spoelen. 
 • Indien nodig, krijgt u een contrastmiddel voor het CT-onderzoek te drinken. Dat gebeurt bijna nooit.

Het onderzoek

Vanuit de afdeling Dagbehandeling begeleiden we u naar de afdeling Radiologie. Daar wordt u opgeroepen door de laborant die u naar de kleedkamer begeleidt. Sieraden doet u voor het onderzoek af. De laborant vertelt u of en welke kledingstukken u uit moet doen. 

Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoekstafel. De laborant schuift deze tafel langzaam door de opening (ring) van de CT-scanner. De CT-scanner is aan de voor- en achterkant open. Voor dit onderzoek krijgt u van de laborant via het infuus contrastmiddel toegediend. Het is belangrijk dat u zo stil mogelijk blijft liggen. Dit is omdat bewegingen de opnames kunnen verstoren. 

De laborant bedient de apparatuur vanuit de bedieningsruimte naast de onderzoeksruimte. Tijdens de opname hoort u de röntgenbuis en de apparatuur in de CT-scanner om u heen draaien. De laborant ziet u tijdens het onderzoek door het venster en heeft contact met u via de intercom. Als het onderzoek klaar is, kunt u uw kleding weer aantrekken.

Tijdsduur

Het onderzoek duurt tussen de 15 en 30 minuten.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u degene die het onderzoek heeft aangevraagd. Dat kan uw behandelend arts of de huisarts zijn.

Na het onderzoek

Na het onderzoek gaat u terug naar de afdeling Dagbehandeling en mag u weer drinken. Dit wordt u aangeboden op de afdeling Dagbehandeling. Als het infuus is verwijderd, kunt u weer naar huis. 

Water drinken

U wordt gevraagd om in de 12 uur na het onderzoek minimaal 1 liter te drinken. Dit moet ervoor zorgen dat het contrastmiddel zo snel mogelijk uitgespoeld wordt. Dit om aantasting van de nierfunctie tegen te gaan.

Bloed prikken

Om de werking van de nieren te controleren, moet u eenmalig bloed laten prikken. Doe dit tussen de 2 en 5 dagen na het onderzoek. Dit mag in uw eigen woonplaats of bij uw huisarts. Maar dit mag ook in het Martini Ziekenhuis bij Certe. U krijgt hiervoor een briefje mee van de verpleegkundige van de Dagbehandeling. 

Goed om te weten

 • Laat u bloed afnemen bij een laboratorium anders dan Certe? Vraag het laboratorium dan om de uitslag naar het Martini Ziekenhuis te sturen. Vermeld hierbij de naam van degene die het onderzoek heeft aangevraagd. 
 • Als het bloedonderzoek in orde is, wordt u niet gebeld. Als er opvallende resultaten zijn, wordt contact met u opgenomen. U wordt dan gebeld door de huisarts, een verpleegkundig specialist of de nefroloog. 

Versie: 00078 CT met dagbehandeling 2023-08

Specialisme: Radiologie
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.