CT hart met IV (straat)
Algemeen
- Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
- Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
- Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
- Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.
Inleiding
Na verwijzing door de huisarts is er volgens de cardioloog reden voor aanvullend onderzoek. U komt daarom in aanmerking voor een gecombineerd consult waarbij direct een CT scan van de kransslagvaten verricht zal worden. Als voorbereiding op dit onderzoek wordt u opgenomen op de afdeling hartbewaking (CCU). Zodra u gereed bent voor het onderzoek, zal de verpleegkundige u aanmelden voor de CT. U ontvangt dezelfde ochtend of middag de uitslag van het onderzoek.
In deze folder leest u meer over de behandeling. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw arts.
CT-scan
Een CT-scanner werkt met dezelfde röntgenstralen als bij een ‘gewone’ röntgenfoto. De CT-scanner maakt dwarsdoorsneden van het lichaam, waardoor de arts als het ware plakjes van het lichaam ziet. Als alle gefotografeerde plakjes achter elkaar worden gelegd, ontstaat er een 3D-beeld van (een deel van) het lichaam. Bij het onderzoek zullen we vooral de kransslagvaten bekijken. Dit zijn de aders die het hart zelf van bloed voorzien.
Belangrijk
U kunt zich melden op de afdeling hartbewaking (1E). Het is belangrijk dat u op tijd bent. Als u te laat komt, dan kan het zijn dat we u dezelfde dag niet meer kunnen onderzoeken. Bent u verhinderd? Belt u dan met de polikliniek Radiologie. En bij geen gehoor, belt u met de afdeling Hartbewaking.
Neem als dat mogelijk is een mobiele telefoon mee, waarop we u kunnen bereiken.
Voorbereidingen op het onderzoek
- 24 uur voor het onderzoek mag u geen hartslagverhogende middelen gebruiken. Dit zijn cafeïnehoudende producten zoals koffie, thee, cola, chocolade en energiedranken. Ook Viagra, Revatio en Sildenafil verhogen de hartslag en mag u dus 24 uur voorafgaande aan het onderzoek niet gebruiken.
- Voor het onderzoek mag u gewoon blijven drinken (behalve koffie, thee, cola, chocolade en energiedranken). Als u diabetes heeft, dan kunt u uw medicijnen gebruiken en zo nodig iets eten.
- Als u overgevoelig bent voor jodiumhoudende contrastmiddelen, meldt u dit dan voor dit bezoek bij uw arts of aan de afdeling Radiologie.
- Soms is het nodig om voor het CT-onderzoek uw hartslag iets te verlagen. Mocht dat voor u van toepassing zijn, dan krijgt u hiervoor via de cardioloog een recept voor een medicijn (bètablokker). Deze moet u voor het CT-onderzoek thuis innemen. Of u krijgt eenmalig een aanpassing van het medicijn dat u gebruikt.
- Het kan zijn dat er bloed geprikt moet worden. U hoort dit van de cardioloog.
- Het is mogelijk dat u medicatie krijgt. We raden u daarom aan niet zelf naar huis te rijden. Zorgt u dus voor de zekerheid voor vervoer.
Medicijngebruik in combinatie met het onderzoek
Gebruikt u NSAID's? Dan moet u hiermee stoppen op de dag van het onderzoek. Voorbeelden hiervan zijn Celecoxib, Diclofenac, Etoricoxib, Ibuprofen, Indometacine, Meloxicam, Naproxen, Piroxicam enzovoorts.
Let op: NSAID’s zijn ook verkrijgbaar bij de drogist. Als u niet weet of u medicatie gebruikt die tot deze NSAID-groep behoort, dan kunt u dit navragen bij uw apotheek. Of u leest de bijsluiter of controleert dit op www.farmacotherapeutischkompas.nl
Voorbereiding op de afdeling hartbewaking
U wordt ontvangen door de verpleegkundige op de hartbewaking. Deze zal u vragen het bovenlichaam te ontbloten. U krijgt ECG plakkers op uw borst voor het registreren van de hartslag en er zal een hartfilmpje gemaakt worden. Er wordt een infuusnaaldje geprikt. Hierdoor kan een contrastmiddel gegeven worden of medicijnen die nodig zijn om de hartslag te verlagen. Hierna heeft u een gesprek met de cardioloog of cardioloog in opleiding. Als de hartslag rustig genoeg is, wordt u naar de CT-scanner gebracht.
Het onderzoek
Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoekstafel. Voor het onderzoek krijgt u van de laborant een medicijn (nitroglycerine) via een spray onder uw tong toegediend. Dit is om te zorgen dat de kransslagaderen wijder worden en beter kunnen worden afgebeeld.
Vlak voordat u wordt gescand, controleert de laborant uw hartslag. Als deze te hoog is, kan het zijn dat u door de radioloog of cardioloog een hartslagverlagend medicijn (bèta-blokker) toegediend krijgt via het infuus. De laborant schuift daarna de tafel langzaam door de opening (ring) van de CT-scanner, die aan de voor- en achterzijde open is.
Voor dit onderzoek krijgt u van de laborant contrastmiddel toegediend. Dit gaat via een injectie in de arm. Het is belangrijk dat u zo stil mogelijk blijft liggen. Dit is omdat bewegingen de opnames kunnen verstoren. De laborant bedient de apparatuur vanuit de bedieningsruimte naast de onderzoeksruimte. Tijdens de opname hoort u de röntgenbuis en de apparatuur in de CT-scanner om u heen draaien. De laborant ziet u tijdens het onderzoek door het venster en heeft contact met u via de intercom.
Na het onderzoek krijgt u iets te drinken en een plak koek wanneer u weer terug bent op de afdeling. Wilt u verder nog iets eten, dan is het raadzaam om dit zelf mee te nemen.
Tijdsduur en uitslag
De CT scan zelf duurt ongeveer 15-30 minuten.Het gehele programma neemt de hele ochtend of middag in beslag. Dit is inclusief het gesprek met de cardioloog vooraf aan het onderzoek. En het gesprek achteraf om de uitslagen te bespreken.
Versie: 00062 CT hart met IV (straat) 2023-08