Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Folders
 3. CT hart met IV (straat)
Terug naar bovenliggende pagina

CT hart met IV (straat)

Folder

Algemeen

 • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
 • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
 • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
 • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

De huisarts heeft u naar de cardioloog verwezen. Volgens de cardioloog is er reden voor extra onderzoek naar uw kransslagvaten. Daarom krijgt u een afspraak met meerdere onderzoeken, waaronder een CT-scan. Als voorbereiding op dit onderzoek wordt u opgenomen op de Verpleegafdeling 1B - Cardiologie. Zodra u klaar bent voor het onderzoek, zal de verpleegkundige u aanmelden voor de CT-scan. U ontvangt dezelfde ochtend of middag de uitslag van het onderzoek. In deze folder leest u meer over de behandeling. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw arts.

CT-scan

 • Een CT-scanner werkt met dezelfde röntgenstralen als een gewone röntgenfoto.
 • De CT-scanner maakt dwarsdoorsneden van het lichaam. Hierdoor ziet de arts als het ware plakjes van het lichaam.
 • Alle gefotografeerde plakjes worden achter elkaar getoond. Zo ontstaat een 3D-beeld van (een deel) van het lichaam.

Bij dit onderzoek gaat het om de kransslagvaten. Dit zijn de aders die het hart zelf van bloed voorzien.

Voorbereiding

Het is belangrijk om u voor te bereiden op het onderzoek. Hieronder leest u hoe u dat doet.

Kom op tijd

 • 15 minuten voor het onderzoek meldt u zich op de Verpleegafdeling 1B - Cardiologie. Het is belangrijk dat u op tijd bent. Als u te laat komt, dan kan het zijn dat u die dag niet meer onderzocht kan worden.
 • Bent u verhinderd? Belt u dan met de polikliniek Radiologie. En bij geen gehoor, belt u met de Verpleegafdeling 1B - Cardiologie.
 • Neem als dat mogelijk is een mobiele telefoon mee, waarop u bereikbaar bent.

Hartslag

24 uur voor het onderzoek mag u geen hartslagverhogende middelen gebruiken. Dit zijn cafeïnehoudende producten zoals koffie, thee, cola, chocolade en energiedranken. Ook Viagra, Revatio en Sildenafil verhogen de hartslag. Deze mag u 24 uur voor aan het onderzoek niet gebruiken.

Soms is het nodig om voor het CT-onderzoek uw hartslag iets te verlagen. Als u bij u zo is, dan krijgt u een recept voor een hartslagverlagend medicijn (bètablokker). Dit medicijn moet u voor het CT-onderzoek thuis innemen. Of u krijgt eenmalig een aanpassing van het medicijn dat u gebruikt.

Eten en drinken

Voor het onderzoek mag u blijven drinken. Neem alleen geen koffie, thee, cola, chocolade en energiedranken. Als u diabetes heeft, dan kunt u uw medicijnen gebruiken en zo nodig iets eten.

Na het onderzoek gaat u terug naar de afdeling. Daar krijgt u iets te drinken en een plak koek. Wilt u verder nog iets eten? Neem dit dan zelf mee.

Allergie

Bent u overgevoelig voor jodiumhoudende contrastmiddelen? Meld dit dan voor dit bezoek bij uw arts of aan de afdeling Radiologie.

Bloed prikken

Het kan zijn dat er bloed geprikt moet worden. U hoort dit van de cardioloog.

Vervoer naar huis

Het is mogelijk dat u medicatie krijgt. Het wordt afgeraden om zelf naar huis te rijden. Zorgt u dus voor de zekerheid voor vervoer.

Medicijnen

Gebruikt u NSAID's? Dan moet u hiermee stoppen op de dag van het onderzoek. Voorbeelden hiervan zijn Celecoxib, Diclofenac, Etoricoxib, Ibuprofen, Indometacine, Meloxicam, Naproxen, Piroxicam enzovoorts. 

Let op: NSAID’s zijn ook verkrijgbaar bij de drogist. Als u niet weet of u NSAID-medicatie gebruikt, dan kunt u dit navragen bij uw apotheek. Of u leest de bijsluiter of controleert dit online. Meer informatie vindt u op de website www.farmacotherapeutischkompas.nl.

Voorbereiding op de Verpleegafdeling 1B - Cardiologie

De verpleegkundige ontvangt u op de Verpleegafdeling 1B - Cardiologie. De verpleegkundige zal u vragen het bovenlichaam te ontbloten. U krijgt ecg-plakkers op uw borst om uw hartslag te registreren. Ook zal er een hartfilmpje gemaakt worden. Er wordt een infuusnaaldje geprikt. Dit is nodig om het contrastmiddel of het hartslagverlagende medicijn toe te dienen. Hierna heeft u een gesprek met de cardioloog of cardioloog in opleiding. Als de hartslag rustig genoeg is, wordt u naar de CT-scanner gebracht. 

Het onderzoek

Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoekstafel. Voor het onderzoek krijgt u van de laborant een medicijn (nitroglycerine). Dit krijgt u via een spray onder uw tong toegediend. Hierdoor worden de kransslagvaten wijder. Ze kunnen dan beter worden afgebeeld.

Voorbereiding

Voor dit onderzoek krijgt u van de laborant contrastmiddel toegediend. Dit gaat via een injectie in de arm. Vlak voordat u wordt gescand, controleert de laborant uw hartslag. Als deze te hoog is, kan het zijn dat u een hartslagverlagend medicijn (bèta-blokker) krijgt. Dit gebeurt via het infuus. De laborant schuift vervolgens de tafel langzaam door de opening van de CT-scanner. De CT-scanner is aan de voor- en achterzijde open. 

Tijdens de scan

Het is belangrijk dat u zo stil mogelijk blijft liggen. Dit is omdat bewegingen de opnames kunnen verstoren. De laborant bedient de apparatuur vanuit de bedieningsruimte naast de onderzoeksruimte. Tijdens de opname hoort u de röntgenbuis en de apparatuur in de CT-scanner om u heen draaien. De laborant ziet u tijdens het onderzoek door het venster en heeft contact met u via de intercom. 

Duur van het onderzoek

De CT-scan duurt 15 tot 30 minuten. De hele afspraak duurt een ochtend of middag.

De uitslag

Na de onderzoeken krijgt u een gesprek bij de cardioloog. Tijdens dit gesprek wordt de uitslag direct met u besproken.

Versie: 00062 CT hart met IV (straat) 2023-08

 

Specialisme: Radiologie
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.