Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. CT hart blanco
Terug naar bovenliggende pagina

CT hart blanco

Folder

Inleiding

In overleg met uw behandelend specialist of huisarts heeft u een afspraak voor een CT-scan. In deze folder leest u hoe het onderzoek verloopt. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw specialist.

CT-scan

Een CT-scanner werkt met dezelfde röntgenstralen als bij een ‘gewone’ röntgenfoto. De CT-scanner maakt dwarsdoorsneden van het lichaam, waardoor de arts als het ware plakjes van het lichaam ziet. Als alle gefotografeerde plakjes achter elkaar worden gelegd, ontstaat er een driedimensionaal beeld van (een deel van) het lichaam.

Voorbereiding

Een kwartier voor het tijdstip van het onderzoek, meldt u zich bij de balie van de afdeling Radiologie. Het is belangrijk dat u op tijd bent. Als u aanzienlijk te laat komt, dan kan het zijn dat we u dezelfde dag niet meer kunnen onderzoeken.

Voor het onderzoek mag u gewoon blijven drinken. Als u diabetes heeft, dan kunt u uw medicijnen gebruiken en zo nodig iets eten.

Let op

  • Als u overgevoelig bent voor jodiumhoudende contrastmiddelen, meldt u dit dan voor het onderzoek aan de laborant(e).
  • Als u zwanger bent, dan kan het onderzoek mogelijk niet plaatsvinden.
  • Voor het onderzoek mag geen hartslag verhogende middelen gebruiken. Dit zijn cafeïnehoudende producten zoals koffie, thee, cola, chocolade en energiedranken. Ook Viagra, Revatio en Sildenafil verhogen de hartslag en dit mag u 24 uur voorafgaand aan het onderzoek niet gebruiken.

Medicijngebruik in combinatie met het onderzoek

Gebruikt u NSAID's? Dan moet u hiermee stoppen op de dag van het onderzoek. Voorbeelden hiervan zijn Celecoxib, Diclofenac, Etoricoxib, Ibuprofen, Indometacine, Meloxicam, Naproxen, Piroxicam enzovoorts. 

Let op: NSAID’s zijn ook verkrijgbaar bij de drogist. Als u niet weet of u medicatie gebruikt die tot deze NSAID-groep behoort, dan kunt u dit navragen bij uw apotheek. Of u leest de bijsluiter of controleert dit op www.farmacotherapeutischkompas.nl 

Onderzoek

Nadat u zich heeft gemeld bij de balie van de afdeling Radiologie, neemt u plaats in de wachtkamer. Vanuit de wachtkamer wordt u opgeroepen door de laborant die u naar de kleedkamer begeleidt. Sieraden doet u voor het onderzoek af. De laborant vertelt u of en welke kledingstukken u uit moet doen. 

Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoekstafel. De laborant schuift deze tafel langzaam door de opening (ring) van de CT-scanner, die aan de voor- en achterzijde open is. Voor dit onderzoek krijgt u van de laborant contrastmiddel toegediend. Dit gaat via een injectie in de arm. Het is belangrijk dat u zo stil mogelijk blijft liggen. Dit is omdat bewegingen de opnames kunnen verstoren. 

De laborant bedient de apparatuur vanuit de bedieningsruimte naast de onderzoeksruimte. Tijdens de opname hoort u de röntgenbuis en de apparatuur in de CT-scanner om u heen draaien. De laborant ziet u tijdens het onderzoek door het venster en heeft contact met u via de intercom. Als het onderzoek klaar is, dan kunt u uw kleding weer aantrekken.

Tijdsduur

Afhankelijk van het aangevraagde onderzoek kan de tijdsduur variëren van 15 tot 30 minuten.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van de specialist of de huisarts die het onderzoek heeft aangevraagd.

Versie: 00065 CT hart blanco 2023-08

Specialisme: Radiologie
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.