Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. Chronisch of inspanningsgebonden compartimentssyndroom
Terug naar bovenliggende pagina

Chronisch of inspanningsgebonden compartimentssyndroom

Folder

Algemeen

  • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
  • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
  • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
  • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Het onderzoek (drukmeting)

Het onderzoek vindt plaats op de poliklinische behandelkamer. Het is belangrijk dat u voor het onderzoek niet te lang gaat stilzitten. Voor het onderzoek krijgt in de plekken waar geprikt moet worden een plaatselijke verdoving. Hierna volgt een “rustmeting” waarna u oefeningen moet gaan doen om de klachten op te wekken. Na de oefeningen wordt op dezelfde plaats nogmaals geprikt om de druk bij klachten te meten.

Na het onderzoek kunt alles weer doen. De spier waar we in prikken kan na het onderzoek soms beurs aanvoelen. Dat gevoel verdwijnt binnen enkele dagen waarbij het juist belangrijk is te blijven bewegen.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u soms gelijk al in de behandelkamer. Als de dokter die het onderzoek uitvoert meer tijd nodig heeft om de resultaten te verwerken krijgt u een afspraak met uw behandelaar. De eventuele opties voor behandeling worden met u besproken door uw behandelaar.

Complicaties

De kans op complicaties van het onderzoek is zeer klein. Door het aanprikken kan er een klein bloedvat of zenuw geraakt worden. Dit kan een zwelling met ongemak of lokaal (tijdelijk) minder gevoelige huid veroorzaken. Soms lukt het niet een goede meting uit te voeren, vaak kan deze dan op een ander moment gepland worden.

Operatie compartimentssyndroom (Fasciotomie)

Nadat u met uw behandelaar bent overeengekomen tot het uitvoeren van een operatie van het chronische compartimentssyndroom (fasciotomie) zal het volgende gaan gebeuren:
Uw behandelaar meldt u aan bij de opnameplanning om een datum voor de operatie te zoeken. Zodra er een operatiedatum is gevonden krijgt u daar direct bericht van. Voor de operatie heeft u nog een telefonische of poliklinische afspraak met de polikliniek Anesthesiologie (preoperatieve spreekuur [POS]) om de voor u geschikte verdoving te bespreken. Op de dag van opname meldt u zich op de afdeling of opnamelounge die u in uw oproep heeft meegekregen. In principe zal u in dagbehandeling worden geholpen, u kunt dus dezelfde dag naar huis.

Operatie

Op de operatiekamer ontmoet u de anesthesist, anesthesiemedewerker, operatieassistentes en operateur. Zij zullen het been desinfecteren en via een kleine snede midden op het been het compartiment over bijna de gehele lengte van het onderbeen openleggen. Voor specifieke compartimenten kan het soms noodzakelijk zijn een grote snede te maken. De wond wordt gesloten met oplosbare hechtingen. Na de operatie wordt een drukkend verband aangemeten.

Na de operatie

Na de operatie gaat u naar de dagbehandeling afdeling. Zij zullen u uit bed helpen en beoordelen of er geen problemen zijn direct na de ingreep. Zodra u zich goed voelt kunt u naar huis met voldoende pijnstilling. Thuis kunt u na 24 uur het drukverband verwijderen. Het is normaal dat er een uitbolling van de spier onder de huid te voelen is, aangezien de “verpakking” van de spier geopend is. Thuis is voldoende beweging essentieel zoals hieronder in het revalidatieschema wordt besproken.

Revalidatieschema

Zo snel mogelijk op de been zijn is essentieel om littekenvorming en verklevingen (adhesies) in het geopereerde gebied te voorkomen. De gemiddelde herstelduur naar volledige belastbaarheid is gemiddeld 12 weken. Mogelijk wordt rondom de behandeling verwezen naar het Sportmedisch Centrum, uw behandelaar zal dit per persoon bekijken.

  • Direct na de operatie kunt u het been normaal bewegen, wandelen kan eventueel met krukken en de wond zal genezen
  • Week 1: opbouwend belasten naar volledige belasting met aanspanning van spieren waarbij de lengte niet verandert (isometrische oefeningen)
  • Week 2: Fietsen en zwemmen
  • Week 3: Training op apparaten waarbij de snelheid en kracht de hele oefening gelijk blijft (isokinetische krachttraining)
  • Week 4: eigen sport hervatten inclusief hardlopen
  • Week 5-12: eigen sport opbouwen naar oude niveau

Tevredenheid

Wij gaan ervan uit dat de behandeling naar tevredenheid loopt. Bent u niet tevreden? Bespreek dit dan eerst met degene die hiervoor direct verantwoordelijk is. U kunt ook een afspraak maken met het hoofd van de afdeling of met de klachtenfunctionaris van het ziekenhuis. Meer informatie hierover vindt u op: Vertel het ons (martiniziekenhuis.nl)

Mijn Martini

Inzicht in uw medisch dossier en afspraken? U vindt het in Mijn Martini.

Versie: 00024 04-2023 Chronisch of inspanning gebonden compartimentssyndroom

Specialisme: Chirurgie

Contact informatie

Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.