Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. Chronisch of inspanningsgebonden compartimentssyndroom
Terug naar bovenliggende pagina

Chronisch of inspanningsgebonden compartimentssyndroom

Folder

Algemeen

  • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
  • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
  • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
  • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

Als uw behandelaar denkt dat uw klachten passen bij het chronische oftewel inspanningsgebonden compartimentsyndroom, dan zal deze u verwijzen naar de polikliniek chirurgie. Het compartimentsyndroom wordt veroorzaakt door een te hoge druk in de ruimte (compartiment) waar de spieren zich in bevinden. In deze folder leest u over het onderzoek, de ingreep en de revalidatie. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw arts.

Het onderzoek (drukmeting)

Het onderzoek vindt plaats op de poliklinische behandelkamer. Het is belangrijk dat u voor het onderzoek niet te lang gaat stilzitten. Voor het onderzoek krijgt u een plaatselijke verdoving in de plekken waar u geprikt moet worden. Hierna volgt een “rustmeting”, waarna u oefeningen moet gaan doen om de klachten op te wekken. Na de oefeningen wordt op dezelfde plaats nog een keer geprikt om de druk bij klachten te meten.
Na het onderzoek kunt u alles weer doen. De spier waar we in prikken kan na het onderzoek soms wat beurs aanvoelen. Dat gevoel verdwijnt binnen enkele dagen, waarbij het juist belangrijk is om te blijven bewegen.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u soms gelijk al in de behandelkamer. Soms heeft de arts die het onderzoek heeft verricht meer tijd nodig om de resultaten te verwerken. In dat geval krijgt u een afspraak met uw behandelaar.  Uw behandelaar bespreekt met u mogelijke opties voor behandeling.

Complicaties

De kans op complicaties van het onderzoek is zeer klein. Door het aanprikken kan er een klein bloedvat of zenuw geraakt worden. Dit kan een zwelling met ongemak of lokaal (tijdelijk) minder gevoelige huid veroorzaken. Soms lukt het niet een goede meting uit te voeren, vaak kan deze dan op een ander moment gepland worden.

Operatie compartimentssyndroom (Fasciotomie)

Samen met uw behandelaar besluit u tot het uitvoeren van een operatie van het chronische compartimentssyndroom (fasciotomie). Dan zal het volgende gaan gebeuren:
Uw behandelaar meldt u aan bij de opnameplanning om een datum voor de operatie te zoeken. Zodra er een operatiedatum is gevonden, krijgt u daar direct bericht van. Voor de operatie heeft u nog een telefonische of poliklinische afspraak met de polikliniek Anesthesiologie (preoperatieve spreekuur [POS]). Hier wordt de verdoving besproken die voor u geschikt is.
Op de dag van opname meldt u zich op de afdeling of opnamelounge die u in uw oproep heeft meegekregen. In de meeste gevallen wordt u in dagbehandeling geholpen. U kunt dus dezelfde dag naar huis.

Op de operatiekamer ontmoet u de anesthesist, anesthesiemedewerker, operatieassistenten en operateur. Zij zullen het been desinfecteren. En daarna via een kleine snede midden op het been het compartiment over bijna de gehele lengte van het onderbeen openleggen. Voor specifieke compartimenten kan het soms nodig zijn een grote snede te maken. De wond wordt gesloten met oplosbare hechtingen. Na de operatie wordt een drukverband aangemeten.

Na de operatie

Na de operatie gaat u naar de dagbehandeling afdeling. Zij zullen u uit bed helpen en beoordelen of er geen problemen zijn direct na de ingreep. Zodra u zich goed voelt, kunt u naar huis met voldoende pijnstilling. Thuis kunt u na 24 uur het drukverband verwijderen.
Het is normaal dat u een uitbolling van de spier onder de huid kunt voelen. Dit is omdat de “verpakking” van de spier is geopend. Thuis is voldoende beweging erg belangrijk. Hieronder leest u daarom meer over het revalidatieschema.

Revalidatieschema

Zo snel mogelijk op de been zijn is erg belangrijk om littekenvorming en verklevingen (adhesies) in het geopereerde gebied te voorkomen. De gemiddelde hersteltijd is 12 weken. U kunt dan het been weer volledig belasten.
Het kan zijn dat u voor behandeling wordt verwezen naar het sportmedisch centrum. Uw behandelaar bespreekt dit met u. Direct na de operatie kunt u het been normaal bewegen. Als het nodig is, kunt u krukken gebruiken bij het wandelen.

Week 1: Opbouwend belasten naar volledige belasting met aanspanning van spieren, waarbij de lengte niet veranderd (isometrische oefeningen)

Week 2: Fietsen en zwemmen

Week 3: Training op apparaten waarbij de snelheid en kracht de hele oefening gelijk blijft (isokinetische krachttraining)

Week 4: Eigen sport hervatten inclusief hardlopen

Week 5-12: Eigen sport opbouwen naar oude niveau

Versie: 00024 07-2023 Chronisch of inspanning gebonden compartimentssyndroom

Specialisme: Chirurgie
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.