Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Folders
 3. Buikwandcorrectie
Terug naar bovenliggende pagina

Buikwandcorrectie

Folder

Inleiding

In overleg met de plastisch chirurg heeft u een afspraak gemaakt voor een buikwandcorrectie. In deze folder leest u hoe deze ingreep verloopt. Ook leest u welke voorbereidingen u moet treffen. En u krijgt informatie over het resultaat. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw plastisch chirurg. 

Buikwandcorrectie

Een buikwandcorrectie corrigeert een teveel aan huid of onderhuids vetweefsel. Dit ontstaat bijvoorbeeld bij overgewicht of na een zwangerschap. Ook kan er een uitrekking van spierweefsel zijn. Doordat de huid dan slapper wordt, kan er een rimpeling van de huid ontstaan. Dit wordt ook wel vetschort genoemd.

Soms krijgt u dan lichamelijke klachten. Bijvoorbeeld rugklachten die veroorzaakt worden doordat u uw wervelkolom verkeerd belast. Op plaatsen waar de huid op elkaar ligt, kunnen die plooien gaan irriteren. Een buikwandoperatie kan u in deze gevallen helpen.

Afvallen

De buikwandcorrectie is niet bedoeld als een manier om extra gewicht kwijt te raken. Bent u te zwaar? Dan adviseert de plastisch chirurg om voor de operatie een vermageringsdieet te volgen. Dat heeft voordelen. U krijgt dan een beter resultaat en een kleinere kans op wondcomplicaties.

Kosten

Een buikwandcorrectie wordt meestal niet vergoed. Alleen als u ernstige lichamelijke problemen heeft, krijgt u de kosten van uw verzekering vergoed. De plastisch chirurg vraagt voor u een machtiging aan. Krijgt u geen vergoeding? Dan ontvangt u een overzicht waarin staat hoeveel u moet betalen. Als u dan voor de operatie heeft betaald, krijgt u een oproep van de afdeling Opnameplanning.

Verwachtingen

De informatie in deze folder kan u helpen de voor- en nadelen van een buikwandcorrectie op een rij te zetten. Misschien geeft de operatie u een beter uiterlijk en meer zelfvertrouwen. Maar het is niet zo dat de operatie persoonlijke en relationele problemen oplost.

Voorbereiding

Voordat u in het ziekenhuis wordt opgenomen, krijgt u een oproep voor het preoperatieve spreekuur. Meer informatie leest u in de folder Anesthesie en preoperatief spreekuur.

Medicijnen

Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen, zoals Sintrom of Ascal? Dan meldt u dit tijdens het preoperatieve spreekuur. U moet vóór de operatie namelijk met deze medicijnen stoppen. De dag na de operatie mag u er weer mee beginnen. Instructies hierover krijgt u van de plastisch chirurg.

Roken

Als u rookt, heeft u meer kans op problemen bij de wondgenezing. We raden u daarom dringend aan om enkele weken voor de operatie volledig met roken te stoppen.

Buikband en step-in

 • Voor de operatie krijgt u een buikband aangemeten. Deze moet u 6 weken dragen, dag en nacht.
 • Ook is het slim om een step-in aan te schaffen. Dit is een elastische slip, verkrijgbaar bij een lingeriezaak. U draagt de step-in als de buikband eerder afgebouwd mag worden, of als de buikband niet nodig blijkt.

Nuchter

Op de dag van de operatie is het belangrijk dat u nuchter naar het ziekenhuis komt. Wat dit voor u betekent en wat u wel en niet mag eten en drinken, staat in de folder Anesthesie en preoperatief spreekuur.

Opname

U wordt een dag vóór de operatie of op de dag van de operatie opgenomen. In totaal verblijft u een kleine week in het ziekenhuis. 

De operatie

Een buikwandcorrectie vindt plaats onder algehele narcose. De plastisch chirurg brengt een horizontale snee aan boven het schaambeen. Dan worden de huid en het vet tot aan de ribben losgemaakt. Uw navel blijft daarbij op de onderliggende spierlaag vastzitten. Nadat alle overtollige huid en vet zijn verwijderd, wordt de navel op een nieuwe plaats ingehecht. Als alles in orde is, wordt de wond gesloten. In het wondgebied worden twee dunne slangetjes (drains) ingebracht. Die drains voeren het wondvocht af.

Duur van de operatie

Een buikwandcorrectie duurt ongeveer 2 uur.

Na de operatie

U heeft meestal niet veel pijn na de operatie. De buikwand is verbonden en u ligt met opgetrokken benen in bed. Die houding is goed om de spanning op de wondranden te verminderen. De drains worden meestal na 2 dagen verwijderd.

Litteken

Na de operatie heeft u een litteken. Dat litteken loopt dwars over uw onderbuik. Het gaat van de buitenkant van uw ene heup via de bovenkant van het schaambeen, naar de buitenkant van uw andere heup. Er is ook een litteken rond de navel. Als de spieren van de buikwand zijn uitgerekt, moeten de spieren worden versterkt. Dat gebeurt door ze naar elkaar toe te leiden en ze dan te hechten. Soms is er sprake van een navelbreuk. Die breuk kan meteen worden verholpen.

Weer naar huis

U kunt na ongeveer 4 dagen naar huis. Dat hangt ervan af hoe snel u herstelt. De verpleegkundige controleert hoe uw wond geneest en verwijdert de hechtingen als dat nodig is. U krijgt ook adviezen voor de eerste periode na de operatie. Als u het ziekenhuis verlaat, krijgt u een afspraak mee voor controle. 

Adviezen

 • We raden u aan de eerste week na thuiskomst huishoudelijke hulp te regelen.
 • De buikwond heeft 2 weken nodig om te genezen. Als u de operatiewond rustig de tijd geeft om te genezen, herstellen de littekens beter. U doet bijvoorbeeld alleen bewegingen die u geen pijn doen.
 • Het is beter om de eerste 6 weken na de operatie niet te sporten, zwaar te tillen of hoog te reiken.
 • Een voorzichtige massage van de littekens met een crème of lotion kan helpen om de littekens soepel te houden.

Het resultaat

Over het algemeen is uw buik na de operatie platter. De littekens blijft u altijd zien. Op de heupen kunnen kleine oneffenheden ontstaan. Die kunnen later nog worden gecorrigeerd.

Mogelijke complicaties

Bij een operatie aan de buikwand kunnen zich complicaties voordoen:

 • Een wond kan nabloeden of er kan een infectie optreden. Als dit gebeurt, dan neemt u meteen contact op met de polikliniek Plastische Chirurgie.
 • Onder de navel kan de huid bij aanraking anders aanvoelen dan normaal. Dit gaat na een tijdje weer weg.
 • Soms is er toch nog teveel wondvocht, na het verwijderen van de drains. Als dit vervelend is, kunt u een afspraak maken op de polikliniek. Dan wordt het wondvocht weggezogen.
 • In het begin kunnen de littekens vrij dik, rood en gevoelig zijn. Dit gaat meestal na een paar maanden voorbij. Dan worden de littekens smaller en bleker. Soms kunnen de littekens breder worden.

Ook de narcose brengt soms een risico met zich mee. Meer informatie hierover krijgt u van de anesthesioloog. 

Controle

De controle vindt plaats op het spreekuur, 2 weken na de operatie. Tot die tijd moeten de pleisters blijven zitten. U mag gewoon douchen.

Versie: 876846 Buikwandcorrectie 2023-08

Specialisme: Plastische Chirurgie
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.