Inleiding
In overleg met de plastisch chirurg heeft u een afspraak gemaakt voor een buikwandcorrectie. In deze folder leest u hoe deze ingreep verloopt. Ook leest u welke voorbereidingen u moet treffen. En u krijgt informatie over het resultaat. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw plastisch chirurg.
Buikwandcorrectie
Een buikwandcorrectie corrigeert een teveel aan huid of onderhuids vetweefsel.
Dit ontstaat bijvoorbeeld bij overgewicht of na een zwangerschap. Ook kan er een uitrekking van het spierweefsel ontstaan. Doordat de huid dan slapper wordt, kan er een rimpeling van de huid ontstaan. Dit wordt ook wel vetschort genoemd.
Soms krijgt u dan lichamelijke klachten. Bijvoorbeeld rugklachten die veroorzaakt worden doordat uw wervelkolom verkeerd wordt belast. Op plaatsen waar de huid op elkaar ligt, kunnen die plooien gaan irriteren. Een buikwandoperatie kan u in deze gevallen helpen.
Afvallen
De buikwandcorrectie is niet bedoeld als een manier om extra gewicht kwijt te raken. Bent u te zwaar? Dan adviseert de plastisch chirurg om voor de operatie een vermageringsdieet te volgen. Dat heeft voordelen. U krijgt dan een beter resultaat en een kleinere kans op wondcomplicaties.
Kosten
Een buikwandcorrectie wordt meestal niet vergoed. Alleen als u ernstige lichamelijke problemen heeft, krijgt u de kosten van uw verzekering vergoed. De plastisch chirurg vraagt voor u een machtiging aan. Krijgt u geen vergoeding? Dan ontvangt u een overzicht waarin staat hoeveel u moet betalen. Als u dan voor de operatie heeft betaald, krijgt u een oproep van de afdeling Opnameplanning.
Verwachtingen
De informatie in deze folder kan u helpen de voor- en nadelen van een buikwandcorrectie op een rij te zetten. Misschien geeft de operatie u een beter uiterlijk en meer zelfvertrouwen. Maar het is niet zo dat de operatie persoonlijke en relationele problemen oplost.
In overleg met de plastisch chirurg heeft u een afspraak gemaakt voor een buikwandcorrectie. In deze folder leest u hoe deze ingreep verloopt. Ook leest u welke voorbereidingen u moet treffen. En u krijgt informatie over het resultaat. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw plastisch chirurg.
Voorbereiding
Om de operatie zo goed mogelijk te kunnen uitvoeren, moet u zich voorbereiden. Hieronder leest u om welke voorbereidingen het gaat.
Preoperatief spreekuur
Voordat u in het ziekenhuis wordt opgenomen, krijgt u een oproep voor het preoperatieve spreekuur. Meer informatie leest u in de folder Anesthesie en preoperatief spreekuur.
Medicatie gebruik
Gebruikt u bloed verdunnende medicijnen zoals: Sintrom of Ascal? Meld dit dan tijdens het spreekuur. U moet vóór de operatie namelijk tijdelijk met deze medicijnen stoppen. 1 dag na de operatie mag u er weer mee beginnen. Instructies hierover krijgt u van de plastisch chirurg.
Nuchter zijn voor de operatie
U moet nuchter zijn voor de operatie, dit betekend dat u een bepaalde periode voor de operatie niet mag eten en drinken.
Voor meer informatie en regels hierover kunt u kijken op de website: www.martiniziekenhuis.nl/nuchter
Roken
Roken vergroot de kans op complicaties na de operatie. Daarom adviseren wij u dringend minimaal 6 weken voor de operatie helemaal te stoppen met roken. Lees meer informatie hierover op onze website.
Buikband
Voor de operatie krijgt u een buikband aangemeten. Deze band zorgt voor steun aan de buikwond en moet u 6 weken dragen, dag en nacht. Tijdens het douchen mag de band af. Voordat u de band weer om doet is het wenselijk eerst de buikwond te laten drogen. Dit kunt u doen door na het douchen even op bed te gaan liggen zodat de buik kan drogen.
Opname
U wordt een dag vóór de operatie of op de dag van de operatie opgenomen. In totaal verblijft u een kleine week in het ziekenhuis.
De operatie
Een buikwandcorrectie vindt plaats onder algehele narcose. De plastisch chirurg brengt een horizontale snee aan boven het schaambeen. Dan worden de huid en het vet tot aan de ribben losgemaakt. Uw navel blijft daarbij op de onderliggende spierlaag vastzitten. Nadat alle overtollige huid en vet zijn verwijderd, wordt de navel op een nieuwe plaats ingehecht. Als alles in orde is, wordt de wond gesloten. In het wondgebied worden twee dunne slangetjes (drains) ingebracht. Die drains voeren het wondvocht af.
Duur van de operatie
Een buikwandcorrectie duurt ongeveer 2 uur.
Na de operatie
U heeft meestal niet veel pijn na de operatie. De buikwand is verbonden en u ligt met opgetrokken benen in bed, dit wordt ook wel de strandstoelhouding genoemd. Die houding is goed om de spanning op de wondranden te verminderen.
Drains
- Wond drains hebben als functie het afvoeren van wondvocht en bloed voor het bevorderen van de wondgenezing.
- Drains mogen verwijderd wordt indien de productie 30 ml/24 uur of lager is mits de patiënt goed mobiliseert. Of indien de arts anders besluit.
- Een drain blijft maximaal 7 dagen zitten om het infectiegevaar te beperken.
- Geplaatste drains zijn geen reden voor een langere opnameduur, hiermee kunt u naar huis indien de arts u toestand medisch verantwoord vind.
Litteken
Na de operatie heeft u een litteken. Dat litteken loopt dwars over uw onderbuik.
Het gaat van de buitenkant van uw ene heup via de bovenkant van het schaambeen, naar de buitenkant van uw andere heup. Er is ook een litteken rond de navel. Als de spieren van de buikwand zijn uitgerekt, moeten de spieren worden versterkt.
Dat gebeurt door ze naar elkaar toe te leiden en ze dan te hechten. Soms is er sprake van een navelbreuk. Die breuk kan meteen worden verholpen.
Weer naar huis
U kunt na ongeveer 1 tot 3 dagen naar huis. Dat hangt ervan af hoe snel u herstelt. De verpleegkundige controleert hoe uw wond geneest en verwijdert de hechtingen als dat nodig is. U krijgt ook adviezen voor de eerste periode na de operatie. Als u het ziekenhuis verlaat, krijgt u een afspraak mee voor controle.
Voor uw herstel is het belangrijk om onderstaande leefregels en instructies te volgen:
- U mag de dag na operatie douchen. De wond lokaal wassen is niet nodig, zeep wat over de wond heen spoelt is geen probleem.
- Na het douchen is het wenselijk om de pleisters even aan de lucht te laten drogen, zodat er geen vochtig wond milieu ontstaat.
- De pleisters laten vanzelf los en kunnen dan verwijderd worden.
- Pijnstilling: tegen de pijn mag u Paracetamol gebruiken. Dit mag tot 4 keer per dag, 1000 milligram per keer. Indien nodig kunt u hier nog Naproxen bij gebruiken, informatie hierover staat in de bijsluiter.
- Drains: na de ingreep kan u met drains naar huis. Deze potten staan op vacuüm en zorgen voor de afvoer van overtollig bloed en wondvocht uit de wond.
Informatie hierover en instructies krijgt u van de verpleegkundige.
- De wond heeft rust nodig om te genezen. Daarom mag u de eerste 6 weken na de operatie niet sporten, fietsen, zwaar tillen en bovenhands werken.
De buikwond heeft 2 weken nodig om te genezen. Als u de operatiewond rustig de tijd geeft om te genezen, herstellen de littekens beter. U doet bijvoorbeeld alleen bewegingen die u geen pijn doen.
Een iets gebogen houding naar voren is wenselijk tijdens het lopen, om de buikwond niet op spanning te zetten.
- Autorijden wordt de eerste 6 weken afgeraden. Na 6 weken is dit gevaar er niet meer. U kunt uw normale bezigheden weer doen.
- Littekens verzorgen: als de wonden zijn genezen, kunt u de littekens insmeren met wat vaseline of een crème. Dit kan helpen de wonden zo soepel mogelijk te laten genezen.
- Wij raden u aan de eerste week na thuiskomst hulp te regelen uit de sociale kring.
Het resultaat
Over het algemeen is uw buik na de operatie platter. De littekens blijft u altijd zien. Op de heupen kunnen kleine oneffenheden ontstaan. Die kunnen later nog worden gecorrigeerd.
Mogelijke complicaties
Bij een operatie aan de buikwand kunnen zich complicaties voordoen:
- Een wond kan nabloeden of er kan een infectie optreden.
Als dit gebeurt, dan neemt u meteen contact op met de polikliniek Plastische Chirurgie.
- Onder de navel kan de huid bij aanraking anders aanvoelen dan normaal.
Dit gaat na een tijdje weer weg.
- Soms is er toch nog teveel wondvocht, na het verwijderen van de drains. Als dit vervelend is, kunt u een afspraak maken op de polikliniek. Dan wordt het wondvocht weggezogen.
- In het begin kunnen de littekens vrij dik, rood en gevoelig zijn. Dit gaat meestal na een paar maanden voorbij. Dan worden de littekens smaller en bleker. Soms kunnen de littekens breder worden.
Ook de narcose brengt soms een risico met zich mee. Meer informatie hierover krijgt u van de anesthesioloog.
Controle
Ongeveer 2 weken na de ingreep komt u voor controle. Die afspraak krijgt u vlak voor ontslag uit het ziekenhuis, of per e-mail of op papier. De verpleegkundige controleert uw wond en verwijdert zo nodig de hechtingen. Ook krijgt u advies voor de eerste periode na de controle. Na 6 weken komt u weer op het spreekuur bij deze arts. Dan gaat u het resultaat bekijken en bespreken.
Een buikband moet u zelf betalen. U kunt deze in het ziekenhuis kopen voor de inkoopprijs.
Wanneer bellen?
Bij sommige klachten moet u contact opnemen met de polikliniek Plastische Chirurgie:
- Bij een lichaamstemperatuur van 38 graden Celsius of meer.
- Plotselinge of hevige pijn in het operatiegebied.
- (Erger wordende) roodheid van het operatiegebied.
- Toegenomen warmte (gloeien) van het operatiegebied.
- Toenemende zwelling van het operatiegebied.
- Een algeheel malaisegevoel (u voelt zich niet lekker).
- Bij vragen over de genezing van de wond.
Versie: 876846 Buikwandcorrectie 2025-04