Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Folders
 3. Botoxbehandeling van de blaas
Terug naar bovenliggende pagina

Botoxbehandeling van de blaas

Folder

Algemeen

 • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
 • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
 • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
 • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

De arts heeft vastgesteld dat u een overactieve blaas heeft. Tegen de klachten krijgt u de behandeling botuline-toxine. Dit is beter bekend onder de merknaam Botox. In deze folder leest u wat een overactieve blaas is. Ook krijgt u informatie over de voorbereiding, de behandeling en wat u ervan merkt. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw arts.

Wat is een overactieve blaas?

Een overactieve blaas betekent dat u vaak moet plassen. Voordat u moet plassen heeft u ook meestal het gevoel dat u erg nodig moet. Het is zelfs mogelijk dat u af en toe uw plas niet kunt ophouden.

Mogelijke behandelingen zijn medicijnen, bekkenbodemtherapie en zenuwstimulatie via de enkel. Als dit niet genoeg heeft geholpen, kan een behandeling met botuline-toxine u helpen.

Wat is botuline?

Botuline is een stof die de signalen van de zenuwvezels naar de spieren onderbreekt. Dus als er botuline in een spier wordt gespoten, ontvangt die spier geen signaal meer. De spier raakt verlamd. Dat werkt goed bij een overactieve blaasspier.

Voorbereiding

Het is belangrijk om u op de behandeling voor te bereiden. Hieronder leest u hoe u dit doet.

Katheter

Voordat u een botulinebehandeling krijgt, moet u zichzelf kunnen katheteriseren. Dat betekent dat u uw blaas kunt leegmaken met een katheter. De verpleegkundige op de polikliniek Urologie leert u hoe dit moet.

Om dit te leren, maakt u een afspraak op de polikliniek. Bij de instructie krijgt u ook spullen mee naar huis die u nodig heeft na de behandeling. Deze instructie duurt ongeveer 60 minuten.

Medicijnen

Als u medicijnen gebruikt, mag u deze meestal gewoon blijven gebruiken. Als u antistollingsmiddelen gebruikt, is het beter dat eerst met de arts te bespreken. De arts vertelt u dan hoeveel dagen vóór de behandeling u hiermee moet stoppen.

In het ziekenhuis

 • Het advies is om gemakkelijke kleding aan te doen. Voor de behandeling meldt u zich bij de balie van de polikliniek Urologie.
 • De verpleegkundige geeft u een eenmalige katheter met een verdovingsvloeistof (Bupivacaïne). Na het inbrengen van de vloeistof in uw blaas, wordt de katheter verwijderd.
 • Heeft u een transurethrale katheter of een suprapubische katheter? Dan wordt een stop op de katheter geplaatst zodat de vloeistof in de blaas blijft. Zo kan het inwerken op de binnenkant van uw blaas. Dit inwerken duurt ongeveer 45 tot 60 minuten.
 • Tijdens het inwerken kunt u wachten in de wachtkamer. Probeer niet naar het toilet te gaan, op die manier houdt u de verdoving zo lang mogelijk in uw blaas. Na 45 tot 60 minuten wordt u opgeroepen voor de botoxbehandeling.

De behandeling

 • Voor de behandeling kleedt u zich van onderen uit (schoenen, broek en onderbroek).
 • U neemt plaats op een onderzoekstafel met beensteunen.
 • De arts brengt een blaaskijker via de plasbuis naar de blaas. Door een dun kanaaltje van de kijker wordt een injectienaald naar binnen geschoven. De arts spuit op een aantal plekken in de blaas een zeer kleine hoeveelheid botuline in de blaaswand.

Nadat u van de onderzoekstafel bent geholpen, kunt u zich weer aankleden. De arts bespreekt tijdens de behandeling wat er gebeurt en maakt een volgende afspraak met u.

Mogelijke complicaties

 • Na de behandeling kan uw plas een beetje bloederig zijn. Het is daarom verstandig om extra water te drinken na de behandeling.
 • Bij sommige mensen werkt de botuline zó goed dat ze een tijdje niet goed kunnen plassen. Zij moeten zichzelf daarom een paar keer per dag katheteriseren. Als de botuline uitgewerkt raakt, komt ook het gevoel weer terug om zelf te plassen.

Het resultaat

Na een botoxbehandeling van de blaas verdwijnen de klachten bij 80 procent van de patiënten. Het resultaat van de injectie is na 3 dagen tot 3 weken te merken.

Helaas werkt botuline maar 3 tot 12 maanden. Als het is uitgewerkt, kunt u opnieuw een afspraak maken voor een behandeling. U neemt dan contact op met de polikliniek Urologie.

Versie: 20220006 06-2023 Botoxbehandeling blaas

Specialisme: Urologie
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.