Botoxbehandeling van de blaas
Algemeen
- Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
- Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
- Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
- Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.
Inleiding
Van uw behandelend arts heeft u de diagnose van een overactieve blaas gekregen. In deze folder leest u over de behandeling met botuline-toxine, ook bekend onder de merknaam Botox. In deze folder leest u hoe de behandeling verloopt en hoe u zich op de behandeling voorbereidt. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw arts.
Wat is een overactieve blaas?
Een overactieve blaas betekent dat u vaak moet plassen. Voordat u moet plassen heeft u ook meestal het gevoel dat u erg nodig moet. Het is zelfs mogelijk dat u af en toe uw plas niet kunt ophouden. Vaak bent u hier al voor behandeld, met bijvoorbeeld medicijnen, een bekkenbodemtherapie of zenuwstimulatie via de enkel. Als deze behandelingen u niet hebben geholpen, kan een behandeling met botuline-toxine (afgekort met botuline) u helpen.
Voorbereiding
Voordat u een botulinebehandeling krijgt, moet u zichzelf kunnen katheteriseren. Dat betekent dat u uw blaas kunt leegmaken met een katheter. De verpleegkundige op de polikliniek Urologie leert u hoe dit moet. Om dit te leren, maakt u een afspraak op de polikliniek. Bij de instructie krijgt u ook spullen mee naar huis die u nodig heeft na de behandeling. Deze instructie-afspraak duurt ongeveer 60 minuten.
Als u medicijnen gebruikt, mag u deze meestal gewoon blijven gebruiken. Als u antistollingsmiddelen gebruikt, is het beter dat eerst met de arts te bespreken. De arts vertelt u dan hoeveel dagen vóór de behandeling u hiermee moet stoppen.
Verloop van de behandeling
We adviseren u gemakkelijke kleding aan te doen. Voor de behandeling meldt u zich bij de balie van de polikliniek Urologie. Van de verpleegkundige krijgt u via een eenmalige katheter een verdovingsvloeistof (Bupivacaïne) in uw blaas toegediend. Bij een eenmalige katheter wordt de katheter verwijderd na het inbrengen van de verdovingsvloeistof. Heeft u een transurethrale katheter of een suprapubische katheter? Dan wordt een stop op de katheter geplaatst zodat de vloeistof in de blaas blijft. Zo kan het inwerken op de binnenkant van uw blaas. Dit inwerken duurt ongeveer 45 tot 60 minuten.
Tijdens het inwerken kunt u wachten in de wachtkamer. Probeer niet naar het toilet te gaan, op die manier houdt u de verdoving zo lang mogelijk in uw blaas. Na ongeveer 45 tot 60 minuten wordt u opgeroepen voor de uroloog voor de botoxbehandeling.
Wat is botuline?
Botuline is een stof die ervoor zorgt dat signalen van de zenuwvezels naar de spieren worden onderbroken. Dat betekent dat als er botuline in een spier wordt gespoten, die spier geen signaal meer ontvangt. De spier raakt verlamd. Dat werkt goed bij een overactieve blaasspier. Na een injectie met botuline in de blaasspier verdwijnen bij ongeveer 80 procent van de patiënten de klachten van een overactieve blaas.
Hoe wordt botuline toegediend?
Voor de behandeling kleedt u zich van onderen uit (schoenen, broek en onderbroek).
U neemt plaats op een onderzoekstafel met beensteunen. De arts brengt een blaaskijker via de plasbuis naar de blaas. Door een dun kanaaltje van de kijker wordt een lange injectienaald naar binnen geschoven. De arts spuit op een aantal plekken in de blaas een zeer kleine hoeveelheid botuline in de blaaswand.
Na de behandeling
Nadat u van de onderzoekstafel bent geholpen, kunt u zich weer aankleden. De arts bespreekt tijdens de behandeling wat er gebeurt en maakt een volgende afspraak met u.
Effecten van de ingreep
Soms kan na een botuline-injectie uw plas een beetje bloederig zijn. We adviseren u daarom extra water te drinken na de behandeling.
Het effect van de injectie is na 3 dagen tot 3 weken te merken. Helaas werkt botuline maar 3 tot 12 maanden. Als het is uitgewerkt, kunt u opnieuw een afspraak maken voor een behandeling. U neemt dan contact op met de polikliniek Urologie.
Bij sommige mensen werkt de botuline zó goed dat zij een tijdje niet goed kunnen plassen. Zij moeten zichzelf daarom een paar keer per dag katheteriseren. Als de botuline uitgewerkt raakt, komt ook het gevoel weer terug om zelf te plassen.
Versie: 20220006 06-2023 Botoxbehandeling blaas