Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Folders
 3. Borstverkleining
Terug naar bovenliggende pagina

Borstverkleining

Folder

Algemeen

 • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
 • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
 • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
 • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

U heeft in overleg met de plastisch chirurg een afspraak voor een borstverkleining gemaakt. In deze folder leest u hoe de operatie gaat en hoe u zich moet voorbereiden. Ook vindt u informatie over de periode na de operatie, mogelijke complicaties en het herstel. Als laatste leest u over kosten en vergoedingen. Deze folder is een aanvulling op uw gesprek met de plastisch chirurg. 

Borstverkleining

Een borstverkleining kan een oplossing zijn als u last heeft van zware of slappe borsten. Door het gewicht van uw borsten kunt u pijn in uw schouders, rug en nek hebben. Bh-bandjes snoeren diep in uw schouders en uw borsten zijn soms gevoelig of zelfs pijnlijk. Zware borsten kunnen bovendien in de weg zitten bij het sporten en irritatie van de huid onder de borsten veroorzaken. Een borstverkleining kan deze problemen oplossen. 

Misschien geeft de operatie u een beter uiterlijk en meer zelfvertrouwen. Verwacht echter niet dat de operatie persoonlijke of seksuele problemen oplost.

Verwachtingen

De plastisch chirurg probeert de gewenste borstgrootte te realiseren. Er is geen garantie dat de operatie voor de gewenste grootte zorgt. Na de operatie zijn de borsten kleiner en steviger, maar een borstverkleining betekent ook: 

 • Dat u blijvende littekens heeft. 
 • Dat de symmetrie van de borsten, de vorm en/of gevoeligheid van de tepels soms minder is dan u zou willen. 
 • Dat het geven van borstvoeding soms niet meer mogelijk is na een operatie waarbij ook het klierweefsel onder de tepel is verwijderd. 
 • Dat er geen correctie wordt uitgevoerd van het overtollige weefsel dat bij sommige vrouwen van de oksel doorloopt tot aan de rug.

Onderzoek naar borstkanker

Onderzoek naar knobbeltjes of andere afwijkingen blijft na een borstverkleining goed uitvoerbaar. Het verwijderde weefsel wordt altijd voor onderzoek opgestuurd naar de patholoog. Dit gebeurt om mogelijke afwijkingen op te sporen. Als dit bijzonderheden oplevert, dan hoort u dit van de plastisch chirurg.

Voorbereiding

Om het onderzoek goed en veilig te kunnen doen, moet u zich voorbereiden. Hieronder leest u hoe u dit doet.

Preoperatief spreekuur

1 tot 3 maanden voor de operatie krijgt u een vooronderzoek bij het preoperatieve spreekuur. Dit spreekuur bestaat uit een afspraak met de polikliniekassistent, een bezoek aan de anesthesioloog en een gesprek met een intakeverpleegkundige. De anesthesioloog is de arts die de verdoving toedient.

U krijgt hiervoor een schriftelijke oproep van de afdeling Opnameplanning. Bij de oproepbrief is een folder gevoegd waarin beschreven staat wat dit vooronderzoek inhoudt. Ook treft u de vragenlijst anesthesie aan. Deze moet u ingevuld meenemen naar het spreekuur van de anesthesioloog.

Medicijngebruik

Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen, zoals Sintrom of Ascal? Vertel dit dan tijdens het spreekuur aan de plastisch chirurg. Met deze medicijnen moet u vóór de operatie namelijk stoppen. Eén dag na de operatie mag u weer beginnen met deze medicijnen. Uw plastisch chirurg geeft u instructies.

Roken

Roken vergroot de kans op problemen bij de wondgenezing. Daarom adviseren wij u om een paar weken voor de operatie helemaal te stoppen met roken.

Nuchter

U moet nuchter zijn voor de operatie. Dit betekent dat u de periode vóór de ingreep het volgende schema aan moet houden. Dit schema heet de 6-4-2 regel.  

 • U mag tot 6 uur voor opname normaal vast voedsel eten en drinken.
 • U mag tot 4 uur voor opname vloeistoffen drinken.
 • U mag tot 2 uur voor opname alleen nog wat heldere vloeistoffen drinken, zoals water, thee, aanmaaklimonade, appelsap, sportdrank, maar bijvoorbeeld geen sinaasappelsap of melkproducten. 

Het niet naleven van deze regel kan leiden tot complicaties tijdens of na de operatie. 

Opname

De operatie gebeurt in dagbehandeling. We raden u aan om gemakkelijk zittende kleding mee te nemen. Dan kan de operatiewond gemakkelijk verzorgd worden.

Op de dag van opname worden uw oksels geschoren. De plastisch chirurg tekent met een viltstift op de huid waar de plaats van de snee komt.

Kosten en vergoedingen

Een borstverkleining wordt meestal vergoed door de ziektekostenverzekeraars. Dat gebeurt als u minimaal cup D heeft of als de borsten duidelijk niet even groot zijn. Een medisch adviseur van uw verzekering kan u oproepen voor een gesprek. Dan wordt beoordeeld of u een vergoeding kunt krijgen. Kunt u geen vergoeding krijgen, maar wilt u de operatie wel ondergaan? Dan kunt u contact opnemen met het secretariaat van de polikliniek Plastische Chirurgie. U ontvangt vervolgens een prijsopgave van de operatie.

De operatie

Een borstverkleining gebeurt onder algehele narcose. De borst wordt verkleind door klierweefsel aan de onderkant van de borst te verwijderen. Bovendien wordt de tepel naar boven verplaatst. Uiteindelijk ontstaat er een litteken in de vorm van een anker. In het wondgebied worden eventueel 2 dunne slangetjes (drains) ingebracht. De drains voeren het wondvocht af. 

Duur van het onderzoek

Een borstvergroting duurt ongeveer 1 uur.

Na de operatie

Na de operatie zijn de borsten ingepakt in een verband. Als er drains zijn geplaatst, worden deze pas verwijderd als de productie van wondvocht genoeg is afgenomen. De eerste 24 uur na de operatie heeft u vaak pijn, daarna kunnen de borsten strak en gespannen aanvoelen. Dit gevoel verdwijnt langzaam vanzelf. 

Speciale bh

De dag na de operatie wordt het verband verwijderd en krijgt u van een verpleegkundige een speciale bh. Wij adviseren u de bh de eerste 4 weken na de operatie dag en nacht te dragen. De beha moet u zelf betalen, de rekening krijgt u thuis gestuurd. U kunt ook een andere bh zonder beugel dragen. 

Weer naar huis

Bij ontslag uit het ziekenhuis krijgt u een afspraak mee voor het spreekuur. Dat is 10 tot 14 dagen na de operatie. Tot die tijd moeten de pleisters blijven zitten. U kunt wel gewoon douchen.

Tips voor thuis

 • Het is beter dat u de eerste 6 weken na de operatie niet sport, zwaar tilt of hoog reikt. Regel daarom voor de eerste week na thuiskomst hulp voor huishoudelijke taken.
 • Bewegingen die u pijnloos kunt uitvoeren, zijn toegestaan.
 • Voorzichtige massage van de littekens met een crème of lotion is goed voor de soepelheid van de littekens. Dit mag vanaf 2 weken na de operatie.

Resultaat

 • Na de operatie kan het gevoel in de tepels minder of zelfs helemaal verdwenen zijn. Vaak, komt het gevoel in de tepels weer terug. Soms komt het gevoel slechts voor een deel terug. 
 • Volledige symmetrie van de borsten is niet te garanderen. Dat betekent dat we niet kunnen beloven dat de borsten precies even groot zijn.
 • Het duurt ongeveer 6 maanden voor de borsten een definitieve vorm hebben.
 • Soms is een tweede operatie nodig om het beste resultaat te bereiken. 
 • Door pilgebruik, zwangerschap of gewichtstoename kunnen de borsten weer groter worden. Bij onder andere vermagering kunnen de borsten mogelijk weer verslappen.

Mogelijke complicaties

Net als bij andere operaties kunnen zich er complicaties ontstaan. Een wond kan nabloeden of er kan een infectie optreden. Soms is de bloedcirculatie in de wondranden onvoldoende en kan huidweefsel afsterven. Als gevolg van een gestoorde wondgenezing kunnen ook de littekens minder goed herstellen. Als dit gebeurt, dan kunt u contact opnemen met het secretariaat van de polikliniek Plastische Chirurgie. 

Ook de narcose brengt een risico met zich mee. Dit risico is bij een borstverkleining niet groter of kleiner dan bij elke andere operatie. De anesthesioloog informeert u hierover.

Versie: 876839 Borstverkleining  2023-08

Specialisme: Plastische Chirurgie
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.