Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. Besnijdenis (circumcisie)
Terug naar bovenliggende pagina

Besnijdenis (circumcisie)

Folder

Algemeen

  • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
  • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
  • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
  • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

In overleg met de uroloog of de verpleegkundig specialist heeft u een afspraak gemaakt voor een besnijdenis (circumcisie). In deze folder kunt u lezen hoe deze ingreep verloopt en hoe u zich voorbereidt. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw arts.

Een besnijdenis

Bij een besnijdenis wordt een deel of de hele voorhuid van de penis weggehaald. Dit  gebeurt meestal omdat de voorhuid te nauw is. Daardoor kunt u bijvoorbeeld problemen hebben bij het plassen. Het komt ook voor dat u pijn heeft tijdens een erectie of geslachtsgemeenschap. Ook een ontsteking van de eikel of de voorhuid kan een reden zijn voor een besnijdenis.

Voorbereiding

Gebruikt u bloedverdunners? Dan ziet u   met welke bloedverdunners u hoeveel dagen voor de behandeling moet stoppen.

Medicijn Aantal dagen staken
Dipyridamol (Persantin) Mag nog steeds gebruikt worden.
Acenocoumarol (Sintrom) 3 dagen
Clopidogrel (Plavix) 7 dagen
Fenprocoumon (Marcoumar) 5 dagen
Apixaban (Eliquis), edoxaban (lixiana), rivaroxaban (Xarelto) 48 uur, bij normale nierfunctie. Bij verminderde nierfunctie mag het langer, in overleg met arts.
Dabigatran (Pradaxa) 72 uur
Acetylsalicylzuur (Asasantin, Ascal, Aspirine, Carbasalaat, Calcium) Mag nog steeds gebruikt worden.

 

Verloop van de operatie

Bij volwassenen wordt de ingreep meestal onder plaatselijke verdoving uitgevoerd. Daarvoor krijgt u 1 of 2 injecties aan het begin van de penis, bij het schaambeen.
Eerst wordt de voorhuid losgemaakt van de eikel en ingekort. Daarna wordt de huid achter  de rand van de eikel gehecht met hechtingen. Deze hechtingen lossen na 7 tot 10 dagen  vanzelf op, maar dat kan ook iets langer duren.

Tijdsduur

De ingreep duurt ongeveer 30 minuten. Na de ingreep kunt u beter niet zelf autorijden.

Na de operatie

Meteen na de operatie is uw penis vaak wat gezwollen en rood-blauw van kleur. De wondrand is afgedekt met een zalfgaasje en de penis is omhuld met een beschermend gaas. Plassen kan de eerste paar keer een branderig gevoel geven, maar dat gevoel verdwijnt vanzelf. U kunt het wondgebied de eerste 3 dagen na de operatie het beste schoon en droog houden.
Om zwelling en pijn tegen te gaan, kan de penis het beste met de eikel omhoog gehouden worden (richting de navel). Dat gaat gemakkelijk als u veel in bed gaat liggen. Draag goed steunende onderbroeken, dus geen wijde boxershorts. Op de plaats van de hechtingen ontstaan korstjes. U heeft daar minder last van als u het wondgebied na het douchen insmeert met vaseline. Na het douchen moet u de wond droogdeppen. Na de ingreep kan de eikel gevoelig zijn. Na enkele weken ontstaat een beschermend laagje op de eikel en verdwijnt het onprettige gevoel.

Adviezen

Werken kan de eerste dagen na de ingreep problemen opleveren. Verder kunt u tot 2 weken na de operatie beter niet in bad gaan, zwemmen of sporten. Als u veel pijn heeft, mag u paracetamol gebruiken. Als u tijdens de slaap (ongemerkt) een erectie krijgt, kan dat pijn doen omdat er spanning komt op de hechtingen. U mag weer gemeenschap hebben als de wond volledig is genezen en de hechtingen opgelost zijn. Dit is meestal na 3 weken.

Complicaties

Een besnijdenis leidt niet vaak tot complicaties. Zoals bij elke operatie bestaat er wel kans op een nabloeding of wondinfectie. De eerste dagen na de operatie moet u rustig aan doen en het wondgebied schoonhouden. Als er sprake is van een grote zwelling, koorts of heftige pijn of als het wondje blijft bloeden, kunt u de eerste 24 uur na de operatie contact opnemen met de spoedeisende hulp. Daarna neemt u contact op met uw huisarts. Uw huisarts kan dan contact opnemen met de uroloog.

Versie: 1171970 06-2023 Besnijdenis

Specialisme: Urologie
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.