Benigne paroxysmale positieduizeligheid (BPPD)
Algemeen
- Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
- Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
- Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
- Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.
Inleiding
Bij benigne paroxysmale positieduizeligheid (BPDD) bent u opeens erg duizelig na een beweging. Bijvoorbeeld als u gaat liggen of overeind komt. Het gaat om draaiduizeligheid: het gevoel dat de wereld om u heen draait.
Het woord ‘begigne’ geeft aan dat het om een ongevaarlijke vorm van duizeligheid gaat. Meestal verdwijnt de duizeligheid na enkele weken of maanden vanzelf. Soms komt de duizeligheid terug of duurt het langer. In deze folder leest u over de symptomen, oorzaak en behandeling van BPPD. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw arts.
Symptomen
Bij BPPD bent u plotseling heel duizelig en draaierig. De duizeligheid is heel heftig, maar duurt kort: meestal minder dan 1 minuut. Het kan zijn dat u zich misselijk voelt. De klachten van BPPD zijn uitputbaar. Dat betekent dat de klachten minder worden of verdwijnen als u de snelle (hoofd)bewegingen herhaalt.
Oorzaak
Het is nog niet bekend wat de oorzaak van BPPD precies is. Onderzoekers denken dat het te maken heeft met loszittende oorsteentjes in het binnenoor. Als u snel van positie verandert, kunnen die steentjes op de zintuigcellen in het evenwichtsorgaan vallen. De zintuigcellen krijgen dan eventjes te veel prikkels, wat voor de plotselinge duizeligheid zorgt.
BPPD kan ontstaan na een hoofdongeval, ooroperatie, bij een ontsteking of doorbloedingsstoornis van het binnenoor of na een lange periode van bedrust. Maar bij de meeste mensen komt de arts er niet achter hoe BPPD precies wordt veroorzaakt.
Behandeling
Er zijn 2 behandelingen voor BPPD.
-
Canalith repositiemanoeuvres
De canalith repositiemanoeuvre is de naam van een speciale handgreep. Deze handgreep verplaatst de loszittende deeltjes naar een ander deel in het evenwichtsorgaan. Hierdoor kunnen de oorsteentjes niet meer voor overprikkelde zintuigcellen zorgen. U wordt niet meer duizelig.
-
Brandt-Daroff houdingsoefening
De Brandt-Daroff houdingsoefening is een oefening waarbij u rechtop gaat zitten en op uw zij gaat liggen. Deze beweging herhaalt u. Zo traint u uw lichaam brengt u uw lichaam weer in beweging en bent u eerder van uw klachten af.
Positie 1
Ga op de rand van uw bed zitten. Blijf 30 seconden rustig zitten voordat u begint.
Positie 2
Ga vanuit het zitten op uw zij liggen. Maak deze beweging snel: binnen 2 seconden. Houd uw hoofd een halve slag gedraaid, in de tegengestelde richting waarin u draait. Doe bijvoorbeeld net alsof u iemand aankijkt die een meter van uw bed staat. Houd deze houding, met uw gedraaide hoofd, 30 seconden vol.
Positie 3
Ga weer 30 seconden rechtop zitten.
Positie 4
Herhaal stap 1, alleen dan voor uw andere zij.
Elke stap duurt 30 seconden, dus alle posities samen duren ongeveer 2 minuten. Herhaal elke positie 5 keer. Dan is de oefening klaar. U doet de oefeningen 2 weken lang, 3 keer per dag.
Aanpassingen in uw dagelijks leven
Met een paar aanpassingen in uw dagelijks leven, zorgt u dat u zo min mogelijk klachten krijgt.
- Gebruik ‘s nachts 2 of meer kussens.
- Slaap niet op uw aangedane zijde. Dat is de zijde die u klachten geeft.
- Ga voordat u opstaat, 1 minuut op de bedrand zitten. Sta daarna rustig op.
- Probeer niet voorover te buigen als u iets oppakt.
- Probeer om uw hoofd niet te ver naar achteren te buigen. Wees bijvoorbeeld voorzichtig als de kapper uw haar wast in de spoelbak.
Tevredenheid
Versie: 1312832 2023-03 Benigne paroxysmale positieduizeligheid (BPPD)