Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Folders
 3. Benigne paroxysmale positieduizeligheid (BPPD)
Terug naar bovenliggende pagina

Benigne paroxysmale positieduizeligheid (BPPD)

Folder

Algemeen

 • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
 • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
 • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
 • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

Bij benigne paroxysmale positieduizeligheid (BPPD) bent u opeens erg duizelig na een beweging. Bijvoorbeeld als u gaat liggen of overeind komt. Het gaat dan om draaiduizeligheid: het gevoel dat de wereld om u heen draait. 

Het woord ‘begigne’ geeft aan dat het om een ongevaarlijke vorm van duizeligheid gaat. Meestal verdwijnt de duizeligheid na enkele weken of maanden vanzelf. Soms komt de duizeligheid terug of duurt het langer. In deze folder leest u over de symptomen, oorzaak en behandeling van BPPD. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw arts.

BPPD

Bij BPPD bent u plotseling heel duizelig en draaierig. De duizeligheid is heel heftig, maar duurt niet lang: meestal minder dan 1 minuut. Het kan zijn dat u zich misselijk voelt. De klachten van BPPD zijn uitputbaar. Dit betekent dat de klachten minder worden of verdwijnen als u de snelle (hoofd)bewegingen herhaalt.

Oorzaak

Het is nog niet bekend wat de oorzaak van BPPD precies is. Onderzoekers denken dat het te maken heeft met loszittende oorsteentjes in het binnenoor. Als u snel van positie verandert, kunnen die steentjes op de zintuigcellen in het evenwichtsorgaan vallen. Deze zintuigcellen krijgen dan eventjes te veel prikkels. Dat zorgt voor een plotselinge duizeligheid. 

BPPD kan ontstaan na een hoofdongeval, ooroperatie, bij een ontsteking of doorbloedingsstoornis van het binnenoor. Ook gebeurt het na een lange periode van bedrust. Maar bij de meeste mensen komt de arts er niet achter hoe BPPD precies wordt veroorzaakt.

Behandelingen

Er zijn 2 behandelingen voor BPPD. 

Canalith repositiemanoeuvres

De canalith repositiemanoeuvre is de naam van een speciale handgreep. Deze handgreep verplaatst de loszittende oorsteentjes naar een ander deel in het evenwichtsorgaan. Hierdoor kunnen de oorsteentjes niet meer voor overprikkelde zintuigcellen zorgen. U wordt niet meer duizelig.

Brandt-Daroff houdingsoefening 

De Brandt-Daroff houdingsoefening is een oefening waarbij u rechtop gaat zitten en daarna op uw zij gaat liggen. Deze beweging herhaalt u. Zo brengt u uw lichaam in beweging en bent u eerder van uw klachten af.

 • Ga op de rand van uw bed zitten. Blijf 30 seconden rustig zitten voordat u begint.
 • Ga dan op uw zij liggen. Maak deze beweging snel: binnen 2 seconden. Houd uw hoofd een halve slag gedraaid, in de tegengestelde richting waarin u draait. Doe bijvoorbeeld net alsof u iemand aankijkt die een meter van uw bed staat. Houd deze houding, met uw gedraaide hoofd, 30 seconden vol.
 • Ga weer 30 seconden rechtop zitten.
 • Herhaal deze oefening, maar dan op uw andere zij. 

Elke stap duurt 30 seconden, dus alle posities samen duren ongeveer 2 minuten. Herhaal elke positie 5 keer. Dan is de oefening klaar. U doet de oefeningen 2 weken lang, 3 keer per dag. 

Aanpassingen in uw dagelijks leven

Met een paar aanpassingen in uw dagelijks leven, zorgt u ervoor dat u zo min mogelijk klachten krijgt. 

 • Gebruik ‘s nachts 2 of meer kussens.
 • Slaap niet op uw aangedane zijde. Dat is de zijde die u klachten geeft. 
 • Ga voordat u opstaat, 1 minuut op de bedrand zitten. Sta daarna rustig op. 
 • Probeer niet voorover te buigen als u iets oppakt. 
 • Probeer om uw hoofd niet te ver naar achteren te buigen. Wees bijvoorbeeld voorzichtig als de kapper uw haar wast in de spoelbak.

Versie: 1312832 2023-03 Benigne paroxysmale positieduizeligheid (BPPD)

Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.