Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Folders
 3. Beknelde zenuw in de onderrug (radiculair syndroom of caudasyndroom)
Terug naar bovenliggende pagina

Beknelde zenuw in de onderrug (radiculair syndroom of caudasyndroom)

Folder

Algemeen

 • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
 • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
 • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
 • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

U heeft met de neuroloog gesproken over uitstralende pijnklachten in uw been. Het kan dat de pijn wordt veroorzaakt door prikkeling van een zenuw in de onderrug. Dit heet een radiculair syndroom. Zitten er ook zenuwen richting de blaas knel, dan kan er sprake zijn van een caudasyndroom. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw arts.

Radiculair syndroom

Een hernia is een veelvoorkomende oorzaak van een radiculair syndroom. Vaak zitten er 1 of meer zenuwen in de knel door een uitpuiling van een tussenwervelschijf. Een hernia die op een zenuw drukt, is een veelvoorkomende aandoening. De pijnklachten kunnen heel hinderlijk zijn. Ook kunt u doofheid in een been voelen. Normaal gesproken is dit op lange termijn niet schadelijk.

Caudasyndroom

De hernia kan wel schadelijk zijn als meerdere zenuwen onder in de rug plotseling knel komen te zitten. Dit kan gevolgen hebben voor de zenuwen die naar uw blaas gaan. Dit heet een caudasyndroom. De zenuwen die naar uw blaas gaan, kunnen de beknelling niet goed aan. Als er niets aan gedaan wordt, kan dit tot blijvende blaas­problemen en seksuele problemen leiden. Daarom is het belangrijk dat u goed oplet of u klachten krijgt die horen bij een caudasyndroom.

Klachten

De klachten van een caudasyndroom kunnen zijn:

 • Een doof gevoel tussen de billen, de achterkant van beide benen en in de schaamstreek
 • Moeite met plassen of niet kunnen plassen
 • Ongewild urineverlies of urine niet goed voelen passeren
 • Ongewild verlies van ontlasting
 • Krachtverlies en pijn in beide benen, die u meestal via de achterkant naar beneden voelt

Krijgt u plotseling 1 of meer van deze klachten? Dan is het belangrijk om meteen contact op te nemen met uw huisarts. Of buiten kantoortijden met de huisartsenpost. Er wordt dan gekeken of u meteen naar het ziekenhuis moet komen voor verder onderzoek.

Nuchter

Denkt uw huisarts dat u een caudasyndroom heeft en wordt u naar het ziekenhuis verwezen? Dan moet u vanaf dat moment nuchter blijven (niet eten, niet drinken). Dit doet u tot het duidelijk is wat er aan de hand is. Wordt een caudasyndroom vastgesteld, dan krijgt u mogelijk een spoedoperatie.

Versie: 20210015 05-2023 Beknelde zenuw in de onderrug (radiculair syndroom of caudasyndroom)

Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.