Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Folders
 3. Beknelde zenuw in de onderrug (radiculair syndroom of caudasyndroom)
Terug naar bovenliggende pagina

Beknelde zenuw in de onderrug (radiculair syndroom of caudasyndroom)

Folder

Algemeen

 • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
 • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
 • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
 • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Samenvatting

Een hernia is een veelvoorkomende oorzaak van een radiculair syndroom. Normaal gesproken is dit op lange termijn niet schadelijk. De hernia kan wel schadelijk zijn als meerdere zenuwen helemaal onder in de rug plotseling knel komen te zitten. Dit heet een caudasyndroom. Wordt een caudasyndroom vastgesteld, dan volgt mogelijk een spoedoperatie. Dat is nodig omdat dit syndroom tot blijvende blaas­problemen en seksuele problemen kan leiden.

Inleiding

U heeft met de neuroloog gesproken over uitstralende pijnklachten in 1 been. Het vermoeden bestaat dat de pijn wordt veroorzaakt door prikkeling van een zenuw in de onderrug. Dit heet een radiculair syndroom. Zitten er ook zenuwen richting de blaas knel, dan kan er sprake zijn van een caudasyndroom. In deze folder leest u er meer over.

Een radiculair syndroom

Een hernia is een veelvoorkomende oorzaak van een radiculair syndroom. Vaak zitten er één of meer zenuwen in de knel door een uitpuiling van een tussenwervelschijf. Een hernia met druk op een zenuw is een veelvoorkomende aandoening. De pijnklachten kunnen heel hinderlijk zijn. Ook kunt u doofheid in een been voelen. Normaal gesproken is dit op lange termijn niet schadelijk.

Een caudasyndroom

De hernia kan wel schadelijk zijn als meerdere zenuwen helemaal onder in de rug plotseling knel komen te zitten. Dit kan gevolgen hebben voor de zenuwen die naar uw blaas gaan. Dit heet een caudasyndroom. Deze zenuwen kunnen beknelling niet goed verdragen. Als er niet ingegrepen wordt, kan dit tot blijvende blaas­problemen en seksuele problemen leiden. Daarom is het belangrijk dat u goed oplet of u klachten ontwikkelt die op een caudasyndroom kunnen wijzen.

De klachten van een caudasyndroom kunnen zijn:

 • Een doof gevoel tussen de billen, de achterkant van beide benen en in de schaamstreek
 • Moeite met plassen en niet kunnen plassen
 • Ongewild urineverlies, of urine niet goed voelen passeren
 • Ongewild verlies van ontlasting
 • Krachtverlies en pijn in beide benen, meestal via de achterkant naar beneden stralend

Krijgt u plotseling 1 of meerdere van deze klachten? Dan is het belangrijk om met spoed contact op te nemen met uw huisarts. Of buiten kantoortijden met de huisartsenpost.
Er wordt dan gekeken of het nodig is dat u met spoed naar het ziekenhuis moet komen voor verder onderzoek. Vermoedt uw huisarts een caudasyndroom en verwijst hij of zij u naar het ziekenhuis? Dan moet u vanaf dat moment nuchter blijven (niet eten, niet drinken). Totdat duidelijk is wat er aan de hand is. Wordt een caudasyndroom vastgesteld, dan volgt mogelijk een spoedoperatie.

Tevredenheid

Wij gaan ervan uit dat de behandeling naar tevredenheid loopt. Bent u niet tevreden? Bespreek dit dan eerst met degene die hiervoor direct verantwoordelijk is. U kunt ook een afspraak maken met het hoofd van de afdeling of met de klachtenfunctionaris van het ziekenhuis. Meer informatie hierover vindt u op: Vertel het ons (martiniziekenhuis.nl)

Mijn Martini

Inzicht in uw medisch dossier en afspraken? U vindt het in Mijn Martini.

Versie: 20210015 05-2023 Beknelde zenuw in de onderrug (radiculair syndroom of caudasyndroom)

Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.