Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. Barbotage
Terug naar bovenliggende pagina

Barbotage

Folder

Inleiding

U heeft een afspraak voor een echo-onderzoek en een barbotage voor uw schouder. Dat heeft u met uw arts overlegd. In deze folder leest u over het onderzoek. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw arts.

Echografie en barbotage

Een echografie is een onderzoek waarbij organen en structuren in het lichaam worden onderzocht. Dat gebeurt met ultrageluidsgolven.

Een barbotage is een behandeling om kalk in de pezen te behandelen. De echografie wordt gebruikt om te kijken waar het kalk zit. Het onderzoek vindt plaats op de afdeling Radiologie.

Voorbereiding

Voor dit onderzoek is geen speciale voorbereiding nodig. Als u bloedverdunners gebruikt, dan kunt u die blijven gebruiken. 

Op de dag van de afspraak

U meldt zich op het afgesproken tijdstip bij de balie. De baliemedewerker meldt u aan voor het onderzoek en verwijst u naar de wachtkamer. De echografist roept u op vanuit de wachtkamer.

Het onderzoek

Voor dit onderzoek moet uw schouder ontbloot worden. Met de echografie wordt bepaald of de verkalking geschikt is voor een barbotage. Ook kan de radioloog zien hoe dat het beste kan gebeuren. Voor de echografie wordt een koude gel op uw huid gesmeerd en met een apparaatje over de huid gewreven. 

Het gebied van de barbotage en de slijmbeurs wordt verdoofd. Als de radioloog de verkalking heeft gevonden, wordt de plek met een dunne naald aangeprikt. De radioloog prikt een paar keer, om zo de verkalking op te breken. Dit stimuleert het genezingsproces van de pees.

Het aangeprikte gebied kan na het onderzoek vervelend aanvoelen, zoals een blauwe plek. Na de barbotage is het belangrijk om uw schouder zoveel mogelijk rust te geven.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 15 tot 30 minuten.

Na het onderzoek

Na een barbotage mag u niet zelf naar huis rijden. Houd u hier rekening mee. Het is verstandig de rest van de dag rustig aan te doen. 

Weer naar huis

De eerste 2 weken na de behandelingen mag de arm en de schouder alleen licht belast worden. Dat betekent dat u bijvoorbeeld geen zware tassen mag tillen. Ook kunt u geen klussen in het huis of in de tuin doen.

De uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van de specialist of van de huisarts.

Controle

Ongeveer 6 weken na de barbotage krijgt u een controleafspraak. Deze afspraak heeft u bij uw behandelend specialist. 

Versie: 00077 Barbotage 2023-08

Specialisme: Radiologie
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.