Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. Barbotage
Terug naar bovenliggende pagina

Barbotage

Folder

Algemeen

  • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
  • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
  • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
  • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

Binnenkort krijgt u een echo-onderzoek en een barbotage van uw schouder. Een echografie is een onderzoek om de organen en structuren in het lichaam af te beelden. Daarvoor gebruiken we geluidsgolven. Een barbotage wordt gedaan om kalk in de pezen te behandelen. Het onderzoek is op de afdeling Radiologie. In deze folder leest u wat u van het onderzoek kunt verwachten. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw arts.

Voorbereiding

Dit onderzoek vraagt geen speciale voorbereiding. Als u bloedverdunners gebruikt, dan kunt u deze blijven doorgebruiken. 

Op de dag van de afspraak

U meldt zich op het afgesproken tijdstip bij de Balie. De baliemedewerker meldt u aan voor het onderzoek. Daarna gaat u in de wachtkamer zitten. De echografist roept u op vanuit de wachtkamer.

Het onderzoek

Voor dit onderzoek moet de schouder ontbloot worden. Dit is zodat het goed te bereiken is met echografie. Met behulp van echografie wordt bepaald of de verkalking geschikt is voor een barbotage en hoe deze het beste benaderd kan worden. Voor de echografie wordt er koude gel op uw huid gebracht. Daarna wordt er met een apparaatje over de huid gewreven. 

Het gebied van de barbotage en de slijmbeurs worden lokaal verdoofd. De radioloog brengt de verkalking in beeld met de echografie. Daarna prikt de radioloog de afwijking aan. Dat gebeurt met een dunne naald. De radioloog zal de verkalking meerdere keren aanprikken, om zo de verkalking op te breken. Dit stimuleert het genezingsproces van de pees.

Het aangeprikte gebied kan na het onderzoek beurs aanvoelen, zoals een blauwe plek. Na de barbotage dient u enkele weken de schouder te ontzien. 

Tijdsduur

Het onderzoek duurt ongeveer 15 tot 30 minuten.

Let op!

Na een barbotage mag u niet zelf naar huis rijden. We vragen u hier rekening mee te houden. Het is verstandig de rest van de dag rustig aan te doen. 

De eerste 2 weken na de behandelingen mag de arm alleen licht belast worden. Dat betekent dat u bijvoorbeeld geen zware tassen mag tillen. Ook kunt u geen klussen in het huis of in de tuin doen.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van de specialist of van de huisarts. Ongeveer 6 weken na de barbotage krijgt u een controleafspraak bij uw behandelend specialist. Versie: 00077 Barbotage 2023-08

Specialisme: Radiologie
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.