Achillespeesklachten
Algemeen
- Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
- Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
- Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
- Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.
Inleiding
De orthopedisch chirurg heeft bij u een ontsteking van de achillespees geconstateerd. In deze folder kunt u lezen wat dit betekent. Ook leest u wat er aan gedaan kan worden. Deze folder geeft extra informatie, naast de mondelinge informatie die u van uw chirurg heeft gekregen.
Achillespeesontsteking
De achillespees is de grootste pees van het menselijk lichaam. De pees verbindt de kuitspieren met het hielbeen. De achillespees is een kwetsbare plek. Vooral sporters hebben kans op blessures, in de vorm van een scheur in de pees of een ontsteking. Een ontsteking van de achillespees kan op veel manieren ontstaan. Meestal komt het door overbelasting.
Klachten
Als u een achillespeesontsteking heeft, kunt u last hebben van de volgende klachten:
- Milde pijn na training of hardlopen. De pijn kan geleidelijk verergeren.
- Een ‘trager’ been.
- Perioden van soms heftige pijn in de pees, gedurende een paar uur na het hardlopen.
- Ongeveer 6 centimeter boven de plek waar de achillespees met het hielbeen is verbonden, kan het gevoelig zijn. Dit is vooral ’s morgens.
- Stijfheid die minder wordt als de pees is opgewarmd.
- Enige zwelling.
Behandeling
Een orthopedisch chirurg stelt eerst vast of er sprake is van kleine scheurtjes in de pees of een ontsteking. De symptomen voor beide blessures zijn min of meer vergelijkbaar. Afhankelijk van de ernst van het letsel, kan de orthopedisch chirurg een behandeling adviseren. Dit is een ontstekingsremmende medicijnkuur of een speciale steunzool met hakverhoging. Maar ook fysiotherapie of een tijdelijke gipsbehandeling.
Een operatie is vaak niet nodig. Als de klachten wel blijven bestaan, kan de achillespees worden geopereerd. Hierbij wordt het zieke gedeelte weggehaald. Vaak wordt na de operatie een gipsbehandeling voorgeschreven voor de duur van 6 weken. Herstel gaat meestal langzaam en patiënten moeten doorgaans revalideren.
Mogelijke complicaties
Na een behandeling of operatie treden niet vaak complicaties op. Maar de volgende complicaties kunnen voorkomen:
Trombose
Er kan een verstopping van een bloedvat in het been (trombose) ontstaan. Als dit niet behandeld wordt, kan een stolsel naar de longvaten of hersenvaten schieten. Dit kan zeer ernstige gevolgen hebben. Trombose is herkenbaar aan een dikke en pijnlijke kuit. Om trombose te voorkomen, kunt u uw voet regelmatig vanuit de enkel naar u toe trekken. En daarna de voet weer strekken. Heeft u in het verleden ooit een trombosebeen gehad? Of is bij u bekend dat er een verhoogd risico is op trombose? Dan vragen wij u dit te melden bij uw behandelend arts.
Zenuwbeschadiging
Omdat er sneden in de huid worden gemaakt, kan een huidzenuw beschadigd raken. Dit geeft een doof gevoel in een gedeelte van de huid. Meestal verdwijnen deze klachten na een tijd vanzelf. Soms zijn ze echter blijvend.
Wondinfectie
Er kan een wondinfectie optreden. De huid rondom de wond is dan rood en pijnlijk. Soms gaat dat samen met koorts.
Nazorg
De controles vinden plaats op de Gipskamer en de hechtingen worden meestal na 2 weken verwijderd. Bij mogelijk gipsklachten kunt u terecht op de Gipskamer. Dit is altijd na telefonisch overleg. Buiten kantooruren of voor andere dringende zaken kunt u altijd contact opnemen met de dienstdoende arts.
Resultaat
In de meeste gevallen verdwijnen de klachten zonder een operatieve ingreep. Soms wordt de achillespees geopereerd en die behandeling is doorgaans succesvol.
Versie: 1452001 07-2023 Achillespeesklachten