Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandeling en onderzoek
  3. Zenuwpijn rug (facetdenervatie)

Zenuwpijn rug (facetdenervatie)

Inleiding

Uw behandelend arts heeft met u besproken dat uw pijnklachten behandeld worden met een facetdenervatie. De informatie in deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw behandelend arts.

 Facetdenervatie

Facetdenervatie is een behandeling tegen pijn die ontstaat in de facetgewrichten. Deze gewrichten ondersteunen uw rug en zorgen ervoor dat de rug goed kan bewegen.

De wervelkolom bestaat uit wervels die met elkaar verbonden zijn door middel van tussenwervelschrijven (aan de voorkant) en facetgewrichten (achterkant). Pijnbegeleiding van de facetgewrichten vindt plaats via kleine zenuwtakjes. Door sommige zenuwtakjes uit te schakelen, kan pijn verminderd worden.

Wanneer een facetdenervatie?

  • Bij verouderingsprocessen van de wervelkolom.
  • Langdurig bestaande houdingsafwijking.
  • Abnormale belasting.
  • Blessures en operaties.

Voorbereiding

Voordat u behandeld wordt, zijn er een paar belangrijke zaken waar u rekening mee moet houden.

 Medicatie

  • Gebruikt u medicatie die de bloedstolling beïnvloedt? Dan overlegt u met de pijnarts of u hier vóór de behandeling tijdelijk mee moet stoppen. U kunt uw andere medicatie gewoon blijven innemen.
  • Heeft u een allergie of overgevoeligheid voor jodium, pleisters, contrastmiddelen of bepaalde medicatie? Dan vertelt u dat aan uw pijnarts.

Nuchter

U hoeft voor deze behandeling niet nuchter te zijn. Het is wel goed om op de dag van de behandeling licht verteerbaar voedsel te nemen en dit niet kort voor de behandeling te nuttigen.

Op de dag van de behandeling

  • U draagt het beste makkelijk zittende kleding.
  • Neem geen kostbaarheden mee naar het ziekenhuis.
  • U mag tijdens de behandeling geen sieraden of piercings dragen.
  • Als u op de dag van de behandeling koorts heeft, dan meldt u dat zo snel mogelijk. Uw behandeling kan dan niet doorgaan en wordt verplaatst naar een andere dag.
  • Als u (mogelijk) zwanger bent, neemt u contact op met de Pijnpolikliniek. U hoort dan of de behandeling door kan gaan.
  • Als u diabetes (suikerziekte) heeft, dan bespreekt u dat voor de behandeling met uw pijnarts.
  • Na de behandeling mag u dezelfde dag niet actief aan het verkeer deelnemen. Zorg ervoor dat u naar huis gebracht wordt door een begeleider.

De behandeling

U wordt naar de rustruimte begeleid, waar u plaats neemt op een bed waarmee u later naar de behandelkamer wordt gereden. Voor de ingreep wordt u verzocht zich om te kleden en een operatiejasje aan te trekken. De behandeling wordt in overleg met uw pijnarts in dagbehandeling verricht en vindt plaats op een behandelkamer die speciaal is ingericht voor de pijnbestrijding. Een medewerker op de behandelkamer zal u een paar vragen stellen (Time Out).

Hierna vindt de behandeling plaats onder röntgendoorlichting.

Meestal wordt op drie of vier plaatsen (links of rechts) behandeld, afhankelijk van uw klachten. De behandelplek wordt verdoofd en de pijnarts plaatst naaldjes bij de zenuwtakjes van de betreffende facetgewrichten. Als de naaldjes in positie staan, worden deze met zwakke stroomstootjes gestimuleerd om te beoordelen of het dicht genoeg bij de zenuwen van de facetgewrichten is geplaatst. Hierna wordt een kleine hoeveelheid verdoving ingespoten en worden de puntjes van de naaldjes kortdurend verhit. Door verhitting wordt de zenuw, die naar het gewrichtje gaat, gedeeltelijk uitgeschakeld. Dit onderbreekt de pijnoverdracht door het zenuwtje voor langere tijd.

Na de behandeling

Na de behandeling wordt u naar de rustruimte teruggebracht, u moet dan nog een half uur in bed blijven. Als u zich goed voelt, kunt u na overleg met de verpleegkundige weer naar huis. Soms kan tijdelijke, kortdurende verdoving van een arm of been optreden. Als u uit bed stapt, moet u hierop bedacht zijn.

Weer naar huis

  • Na de behandeling kan napijn optreden die soms enkele dagen kan aanhouden. U kunt hiervoor een pijnstiller innemen.
  • Patiënten met diabetes (suikerziekte) die insuline gebruiken, merken soms dat hun bloedsuikers gedurende enkele dagen verhoogd zijn.
  • Als bijwerking kunnen bij de vrouw opvliegers optreden en kan de menstruatie korte tijd worden verstoord.
  • Er is altijd een kleine kans dat u een allergische reactie krijgt op een gebruikt middel. Dit komt echter zelden voor. Indien nodig, krijgt u hiervoor medicatie toegediend en blijft u langer in het ziekenhuis.
  • Een bloeduitstorting kan optreden.
  • In uitzonderingsgevallen kan het gebied van de insteekplaats tekenen van infectie gaan vertonen (roodheid, pijn of vochtafscheiding). Ook kunt u koorts krijgen. Als dat zo is, dan neemt u meteen contact op met uw pijnarts.
  • Er kan tijdelijk een krachtsvermindering of een gevoelsvermindering in het huidgebied van de behandelde zenuw optreden. Het wordt daarom aangeraden pas de dag na de behandeling een voertuig te besturen.

Resultaat

Pas na 6 tot 8 weken kan het resultaat van de behandeling worden beoordeeld. De arts bespreekt met u of het nodig is om een telefonische afspraak te maken.

 

(2025) Versie: 00045 Zenuwpijn rug (facetdenervatie) 2023-08

Specialisme: Anesthesiologie