Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Behandelingen en onderzoeken
 3. Urologische operaties met een operatierobot

Urologische operaties met een operatierobot

De urologen van het Martini Ziekenhuis zijn gespecialiseerd in het uitvoeren van nieroperaties op de da Vinci Xi robot. Als u een operatie aan de nieren, blaas of prostaat moet ondergaan, dan kan het zijn dat u geopereerd wordt met behulp van deze operatierobot. U ondergaat dan een kijkoperatie waarbij de uroloog de operatierobot aanstuurt. Met deze techniek kan de uroloog nauwkeurig te werk gaan bij ingewikkelde operaties, waardoor de kans op complicaties kleiner is en u sneller herstelt.

Da Vinci Xi operatierobot

Het da Vinci Xi robotsysteem bestaat uit drie onderdelen: de besturingsconsole, een beeldscherm en de robot zelf. 

De robot heeft vier armen: één voor de camera en drie voor instrumenten waarmee in de buik wordt geopereerd. Via vier kleine sneetjes worden de camera en de instrumenten in de buik gebracht. De uroloog zit naast de patiënt in de besturingsconsole en kan van uit deze console de robotarmen bedienen. Hierbij heeft de operateur een driedimensionaal beeld van het operatiegebied. De operatie-assistent staat bij de patiënt aan de operatietafel en helpt mee met de operatie. Hij of zij kan via het beeldscherm mee kijken met de operatie. Om de robot optimaal te kunnen bedienen, hebben de urologen een speciale opleiding gevolgd.

Uroloog Windt bestuurt de robot vanuit de besturingsconsole

Voorbeeld opstelling van de Da Vinci Xi operatierobot in een operatiekamer

Voordelen

Een kijkoperatie met de da Vinci Xi operatierobot heeft verschillende voordelen:

 • De arts heeft tijdens de ingreep beter zicht, wat onder andere leidt tot minder bloedverlies;
 • Kleinere wonden op een minder vervelende plek, waardoor u minder pijn heeft na de operatie;
 • Door de kleinere wonden minder kans op een littekenbreuk;
 • Sneller herstel na de operatie met daardoor een kortere opnameduur. Na een kijkoperatie kunt u de volgende dag vaak al weer naar huis. Na een open operatie duurt dat vaak een paar dagen langer.

Er kan met de robot heel nauwkeurig geopereerd worden en de kans op onbedoelde weefselschade is daardoor kleiner. Een ander voordeel van de operatierobot is dat de operatierobot het beeld 10 tot 20 maal vergroot en een driedimensionaal beeld laat zien. 

Operaties

De operaties die door de urologen in het Martini Ziekenhuis o.a. op de operatierobot worden uitgevoerd zijn:

 • Nefrectomie: het verwijderen van een nier
 • Partiele nefrectomie: het verwijderen van een gedeelte van een nier
 • Nefro-ureterectomie: het verwijderen van een nier met urineleider
 • Pyelumplastiek: het opheffen van een aangeboren vernauwing van de overgang van het nierbekken naar de urineleider
 • Prostatectomie: het verwijderen van de prostaat vanwege prostaatkanker (deze operatie verrichten we binnen het kader van Prostaatcentrum Noord Nederland op locatie Scheperziekenhuis in Emmen)

Operateurs

Urologen van het Martini Ziekenhuis die met de operatierobot opereren:

 

Specialisme: Urologie

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.