Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Urodynamisch onderzoek

Urodynamisch onderzoek

Bij urodynamisch onderzoek meten we de functie van de blaas en -sluitspier. Dit gebeurt op de polikliniek Urologie met meetkatheters in endeldarm en blaas. Het onderzoek duurt ongeveer 45 minuten.

Voorbereiding

In overleg met uw uroloog maakt u een afspraak voor een urodynamisch onderzoek op de polikliniek Urologie. Dit onderzoek geeft inzicht in de 2 functies van de blaas: de opslag- of reservoirfunctie (de blaas vult zich langzaam met urine vanuit de nieren) en de uitdrijffunctie (urineren). De meeste mensen ervaren het onderzoek als niet pijnlijk.

Gebruikt u medicatie om uw blaas rustiger te maken, zoals Vesicare (Solfenacine), Detrusitol, Tolterodine) of Dridase (Oxybutynine)? Stopt u hier dan 3 dagen voor het onderzoek mee. Gebruikt u ook andere medicijnen, bent u allergisch voor bepaalde geneesmiddelen of jodium, lijdt u aan een bepaalde aandoening (zoals suikerziekte) of bent u zwanger? Is een van de vragen op u van toepassing, geeft u dit dan door aan uw behandelend uroloog. Menstrueren op de dag van het onderzoek is geen bezwaar, het onderzoek kan daarbij gewoon doorgaan.

Scheert u, als dat mogelijk is, voorafgaand aan het onderzoek ruim uw liezen. Op deze plaats zal de verpleegkundige tijdens het onderzoek de meetkatheters vastplakken.

Onderzoeksdag

Op de dag van uw onderzoek gaat u naar de polikliniek Urologie. Twee verpleegkundigen voeren het onderzoek uit. U mag vooraf gewoon eten en drinken. Wij vragen u met een volle blaas naar het ziekenhuis te komen. Drinkt u daarom 1 tot 2 uur vóór het onderzoek minimaal 4 bekers vocht.

Onderzoek

Allereerst plas u op een speciale plasmeter. Deze registreert de hoeveelheid urine, de tijdsduur en de sterkte van de straal meet. Daarna gaat u naar een kleedkamer, waar u uw onderlichaam ontbloot. Als u verblijfskatheter heeft of aan zelfkatheterisatie doet, hoeft u niet op de plasmeter te plassen.

In de onderzoekskamer neemt u plaatst op de onderzoekstafel. De verpleegkundige katheteriseert u eenmalig om uw blaas volledig leeg te maken en brengt vervolgens twee meetkatheters in: één in de endeldarm (om de druk in de buik te meten) en één in de blaas (om de druk in de blaas te meten). Heeft u een darmstoma, dan krijgt u de meetkatheter daarin om de druk te meten.

Op buik en billen krijgt u drie plakkers voor het meten van de spanning van de bekkenbodem. De verpleegkundige zet dan de onderzoekstafel in de verticale stand, zodat u in een staande positie komt en vult uw blaas via de katheter met een steriele vloeistof. Tijdens het vullen geeft u aan wanneer u aandrang voelt. Daarna plast u uit op de plasmeter. Na het verwijderen van de katheters kunt u zich aankleden. Het onderzoek duurt ongeveer 45 minuten.

De uitslag

Na afloop van het onderzoek wordt het resultaat van het urodynamisch onderzoek met u besproken.

Nazorg

Als gevolg van het onderzoek bestaat een kleine kans op een infectie. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen krijgt u eenmalig een antibioticumtablet. Wij adviseren u na het onderzoek extra te drinken (maximaal 1 liter). Het plassen kan branderig aanvoelen en de urine kan bloed bevatten. Meestal is dit na een aantal keren plassen voorbij.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Urologie (polikliniek)
Op werkdagen van 8.00 tot 16.00 uur.

Stuurt u een mail? Wilt u daarin ook uw geboortedatum vermelden? Dan weten wij precies om wie het gaat.

Tel.: (050) 524 6920
E-mail: poliurologie@mzh.nl
Stuur een beveiligde e-mail (via Zivver)
Routenummer: 2.5

  

Onderzoek Wachttijd tot
Urodynamisch onderzoek
Eerste afspraak
8 weken
Specialisme: Urologie

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.