Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Trommelvliesbuisjes bij volwassenen

Trommelvliesbuisjes bij volwassenen

In overleg met de KNO-arts maakt u een afspraak voor het plaatsen van een buisje in het trommelvlies in 1 of beide oren. Dit is een kleine behandeling onder plaatselijke verdoving. Na de behandeling op de polikliniek KNO van het Martini Ziekenhuis zijn de meeste klachten verdwenen en kunt u weer naar huis.

De behandeling

U hoeft zich niet extra voor te bereiden op de behandeling, zoals nuchter zijn. De KNO-arts geeft u een verdoving in het oor en maakt daarna een kleine snee (3 mm) in het trommelvlies. De KNO-arts plaatst het trommelvliesbuisje als een boordenknoopje door het sneetje van het trommelvlies.

Het buisje herstelt de beluchting van het middenoor en de buis van Eustachius. Ook het gehoor wordt weer normaal.

De behandeling duurt inclusief verdoving ongeveer een half uur en u mag daarna weer naar huis.

Na de behandeling

Direct na de behandeling zijn de meeste klachten verdwenen. Het trommelvliesbuisje heeft tijd nodig om vast te groeien. Het buisje blijft ongeveer een jaar op zijn plek. Na die periode wordt het spontaan door het trommelvlies naar de gehoorgang toe uitgestoten. Het gaatje in het trommelvlies sluit zich meestal vanzelf.

Waar moet u de eerste week na de behandeling op letten?

  • De eerste dagen kan er wat vocht uit uw oor komen. Doe dan geen watje in het oor. Dit belemmert een goede beluchting van de gehoorgang en het middenoor en kan daardoor de genezing vertragen.
  • Het oor kan ontstoken raken. Dit heet een loopoor. Het ontstekingsvocht loopt vanzelf weg en het oor geneest binnen een week. Is het oor na één week nog niet droog? Neem dan contact op met de polikliniek KNO voor oordruppels.
  • De oren mogen de eerste week na de operatie beslist niet nat worden bij het baden of douchen. Ook mag u in de eerste week niet zwemmen.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Keel-, Neus-, Oorheelkunde KNO (polikliniek)
Op werkdagen van 8.00 tot 16.00 uur
Tel.: (050) 524 5910
Routenummer: 2.5

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.