Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. TCD(x)-onderzoek

TCD(x)-onderzoek

In overleg met uw behandelend specialist is er een afspraak voor een TCD(x)-onderzoek gemaakt. Tijdens dit onderzoek worden de bloedstroomsnelheid en de stroomrichting gemeten in verschillende slagaders naar de hersenen. Hiervoor worden geluidsgolven gebruikt die via een dunne plek in de schedel (ter hoogte van de slaap) de slagaders in het hoofd kunnen bereiken. Bij sommigen is de schedel te dik en lukt dit niet. Het onderzoek is ongevaarlijk en pijnloos en duurt ongeveer 30 minuten.

Onderzoek

Er is geen speciale voorbereiding nodig. Terwijl u op een bed ligt, brengt de laborant aan weerszijden van uw hoofd en/of op uw nek wat gel aan op uw huid en beweegt een taster hierover heen. Via de taster stromen geluidsgolven door de bloedvaten. Hierdoor komen uw bloedvaten in beeld op een monitor. Met behulp van de geluidsgolven wordt de bloedstroom hoorbaar gemaakt en kunnen we de snelheid en de richting van de bloedstroom meten. Afhankelijk van het te onderzoeken bloedvat neemt u tijdens het onderzoek een zittende of een liggende houding aan. Het kan zijn dat de laborant tijdens het onderzoek de gegevens van meerdere bloedvaten registreert. Het onderzoek duurt circa 30 minuten.

Uitslag

De klinisch neurofysioloog beoordeelt de onderzoeksresultaten van het TCD(x)-onderzoek en stuurt de bevindingen naar uw behandelend specialist, die u de uitslag van het onderzoek geeft. Het kan ook zijn dat u de uitslag van uw huisarts krijgt. In dat geval maakt u hiervoor zelf een afspraak bij uw huisarts.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.