Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Staaroperatie (in dagbehandeling)

Staaroperatie (in dagbehandeling)

Operatie in dagbehandeling waarbij de oogarts de ooglens vervangt. U druppelt uw oog voor en na de ingreep. De eerste dag na de operatie heeft een controleafspraak.

Voorbereiding

In overleg met uw oogarts besluit u tot een oogoperatie voor de behandeling van staar (cataract). De operatie gebeurt bij u onder plaatselijke verdoving of algehele narcose. U verblijft hiervoor 1 dag in op de afdeling Dagbehandeling.

Enkele weken voor de ingreep ontvangt u een oproep voor het preoperatief spreekuur. Hierbij bezoekt u de anesthesioloog (de arts die de verdoving toedient en u bewaakt tijdens de operatie). Hij/zij neemt met u een aantal vragen door over uw gezondheid en doet zo nodig lichamelijk onderzoek en aanvullend onderzoek. Daarna bespreekt u met de verpleegkundige uw voorbereiding op de operatie en de nazorg thuis.

Vanaf de dag vóór de operatie dient u 4 keer daags de voorgeschreven oogdruppels toe. Met de oogdruppels die u al gebruikt, kunt u in overleg met uw oogarts gewoon doorgaan.

Bij algehele narcose moet u nuchter zijn voor de operatie. Op de dag van de operatie mag u meestal weer naar huis, maar u mag niet zelfstandig aan het verkeer deelnemen. Het is noodzakelijk dat u begeleiding en vervoer naar huis regelt.

Opname

Op de dag van de operatie moet uw huid schoon zijn en u mag geen make-up aanbrengen. Ook geen nagellak, omdat tijdens de operatie het zuurstofgehalte in uw bloed gemeten wordt aan de vinger.

U komt nuchter naar het ziekenhuis en meldt zich op de afgesproken tijd bij de afdeling Dagbehandeling. Een verpleegkundige informeert u over de gang van zaken en zal meteen nadat u op de afdeling bent gearriveerd het te opereren oog druppelen. De druppels hebben een verdovende, pupilverwijdende en ontstekingswerende werking.

De verpleegkundige bereidt u verder voor op de ingreep. Ongeveer 1 uur voor de operatie trekt u een operatiejasje aan, doet uw eventuele gebitsprothese uit en sieraden af en gaat in bed liggen. De verpleegkundige geeft u een slaaptablet ter voorbereiding op de verdoving en brengt u met uw bed naar de operatiekamer.

Operatie

Op de afdeling Dagbehandeling start de anesthesioloog met de verdoving zoals die met u is afgesproken. Hij/zij legt een infuus aan in uw arm, dit is een naald met daaraan een slangetje, voor de toediening van vocht, medicijnen en de verdoving (anesthesie). Tijdens de operatie is uw hoofd afgedekt met een steriel laken. De oogarts maakt een sneetje in het oog, verwijdert uw troebele ooglens en vervangt deze door een kunstlens. Na afloop van de operatie krijgt u een oogkapje op ter bescherming van uw oog. De operatie duurt ongeveer 15 minuten.

Na de operatie

Na de operatie gaat u eerst naar de uitslaapkamer (verkoeverkamer), waar u enige tijd verblijft voor controle van uw hartslag en bloeddruk. Daarna gaat u terug naar de afdeling Dagbehandeling. Zodra u voldoende hersteld bent, mag u met een begeleider (een familielid bijvoorbeeld) naar huis. U krijgt van de verpleegkundige een aantal adviezen en informatie mee en een schema voor het druppelen van uw oog.

Het is wenselijk dat u de eerste nacht thuis niet alleen bent voor het geval u, om wat voor reden dan ook, hulp nodig heeft. Als u alleen woont, vraagt u dan iemand te logeren of logeer zelf bij familie of bekenden.

Nazorg

Op de dag na de operatie verwijdert u ’s ochtends het oogkapje. U komt die dag op het afgesproken tijdstip naar de polikliniek Oogheelkunde voor controle bij de oogarts.

De eerste week na de operatie moet u het geopereerde oog 4 keer per dag druppelen en daarna nog enkele weken in afnemende frequentie. Als u dit zelf niet kunt, zorgt u er dan voor dat er iemand is die u de druppels kan toedienen (familie of buren). Eventueel kan de thuiszorg ingeschakeld worden. Gemiddeld neemt bij 95 procent van de geopereerde patiënten het gezichtsvermogen toe na de staaroperatie. Complicaties komen zelden voor.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Oogheelkunde (polikliniek)
Op werkdagen van 8.00 tot 16.00 uur
Tel.: (050) 524 6990
Routenummer: 0.9

    

Eerste afspraak
26 weken
Behandeling
8 weken
Specialisme: Oogheelkunde

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.