Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Schoonmaken van de halsslagader

Schoonmaken van de halsslagader

Een operatie waarbij de chirurg de vernauwing in de halsslagader verwijdert om een (nieuwe) TIA of beroerte te voorkomen. Deze ingreep duurt 2 tot 2,5 uur. U wordt 3 dagen opgenomen op de verpleegafdeling Chirurgie.

Voorbereiding

In overleg met uw behandelend arts maakt u een afspraak voor het operatief verwijderen van de vernauwing in de halsslagader. Voor deze ingreep verblijft u 3-5 dagen op de Verpleegafdeling Chirurgie.

Wij streven ernaar de operatie binnen 2 weken te laten plaatsvinden. Kort voor de operatie bezoekt u het preoperatief spreekuur van de anesthesioloog, de arts die de verdoving toedient.

Neemt u op de dag van de opname uw medicijnen, nachtkleding, toiletspullen en comfortabele kleding mee naar het ziekenhuis.

Opname

Op de dag van de opname meldt u zich bij de informatiebalie in de centrale hal. Vervolgens gaat u naar Verpleegafdeling (Chirurgie). Hier wordt u opgenomen door een verpleegkundige en een co-assistent.

Operatie

Nadat de anesthesioloog u onder algehele verdoving (narcose) heeft gebracht, start de operatie. De vaatchirurg maakt een snede in uw hals, opent de halsslagader, verwijdert de vernauwing en sluit het bloedvat weer met een stukje kunststof of eigen ader (patch). Gedurende de ingreep controleert de klinisch neurofysioloog voortdurend de doorbloeding van uw hersenen en de hersenactiviteit. De operatie duurt ongeveer 2 tot 2,5 uur.

Na de operatie

Na de operatie gaat u voor observatie en controle naar de afdeling Medium Care. Wanneer uw toestand stabiel is (meestal de dag na de operatie), gaat u terug naar de verpleegafdeling.

 

Na de operatie en de volgende dag meten we de doorbloeding van uw hersenen via een TCD-onderzoek

Controle

U heeft 4 weken na de operatie een afspraak voor de herhaling van het Duplex vaatonderzoek en een controleafspraak bij de neuroloog. Na 6 weken komt u ter controle terug op het spreekuur van uw behandelend arts.

Complicaties

Geen enkele chirurgische ingreep is zonder risico’s. Ook bij het schoonmaken van de halsslagader is de kans op algemene complicaties aanwezig, zoals nabloeding, wondinfectie, trombose.

Daarnaast kan de ingreep leiden tot enkele specifieke complicaties.

  • Er kan een beroerte optreden (een kans van zo’n 3%): ofwel tijdens het vrijleggen van de halsslagader, of direct na de operatie door het ontstaan van stolsels aan de binnenkant van het bloedvat.
  • Een van de zenuwen in de nabijheid van de halsslagader kan beschadigd raken. Dit kan leiden tot een al of niet tijdelijke verlamming van een deel van de tong of heesheid.
  • Als de vernauwing in de halsslagader is opgeheven, kan een overmatige doorbloeding van de hersenen aan de geopereerde zijde optreden (cerebraal hyperperfusiesyndroom). Deze weinig voorkomende complicatie gaat vaak gepaard met hoge bloeddruk en hoofdpijn. In ernstige gevallen kunnen epileptische verschijnselen optreden of zelfs (fatale) hersenbloedingen. Bij de minste verdenking op deze complicatie blijft de patiënt langere tijd op de Intensive Care.

Versie: juli 2020

Praktische informatie Voor u

Vaatchirurgie (polikliniek)
Op werkdagen van 8.00 tot 16.00 uur.
Tel.: (050) 524 6950
Routenummer: 0.3

Verpleegafdeling Chirurgie:

Tel.: (050) 524 6464
Routenummer: 4.6

Specialisme: Chirurgie

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.