Aan het laden
  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Röntgenonderzoek van de blaas en de urinewegen bij kinderen

Röntgenonderzoek van de blaas en de urinewegen bij kinderen

Met een (jodiumhoudend) contrastmiddel dat we via een blaaskatheter in de blaas laten lopen, kunnen we de blaas en urinewegen zichtbaar maken en röntgenopnames maken. Het onderzoek vindt plaats op de afdeling Radiologie.

Voorbereiding

In overleg met uw behandelend specialist maakt u voor uw kind een afspraak voor een röntgenonderzoek van de blaas en de urinewegen. Met een (jodiumhoudend) contrastmiddel dat we via een blaaskatheter in de blaas laten lopen, kunnen we de blaas en urinewegen zichtbaar maken en röntgenopnames maken. Voor het inbrengen van de katheter gaat uw kind naar de afdeling Verpleegafdeling Kinderen. Het onderzoek vindt plaats op de afdeling Radiologie. Geef uw kind iets mee dat het graag bij zich heeft, bijvoorbeeld een knuffel, pop of doekje.

Onderzoek

Op de afgesproken dag en tijd gaat u naar de afdeling Dagverpleging voor kinderen, waar de verpleegkundige een blaaskatheter inbrengt bij uw kind. Daarna gaat u met uw kind naar de onderzoekskamer op de afdeling Radiologie. Uw kind moet bovenkleding en ondergoed uittrekken, maar mag een hemd of T-shirt aanhouden.

U kunt tijdens het onderzoek bij uw kind blijven. Uw kind komt op de rug op de onderzoekstafel te liggen. De blaaskatheter wordt op een infuussysteem aangesloten waarmee contrastmiddel in de blaas loopt. Doordat de blaas volloopt, krijgt uw kind aandrang om te plassen, maar hij/zij mag dan nog niet plassen. Als de blaas voldoende gevuld is, wordt de katheter verwijderd. Dan mag uw kind uitplassen. Hiervan worden opnames gemaakt. Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Na het onderzoek

Het is belangrijk dat uw kind na het onderzoek veel drinkt (ongeveer 1 tot 1,5 liter), zodat de contrastvloeistof het lichaam snel verlaat.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u via de specialist die het onderzoek heeft aangevraagd.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Specialisme: Radiologie

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.