Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Onderkaakspeekselklier verwijderen

Onderkaakspeekselklier verwijderen

Een operatie onder narcose waarbij de KNO-arts de onderkaakspeekselklier verwijdert. Zo nodig worden ook lymfeklieren weggehaald. De ingreep vindt plaats onder algehele narcose. U verblijft gemiddeld 3 dagen op de verpleegafdeling KNO.

Voorbereiding

In overleg met de keel-, neus- en oorarts maakt u een afspraak voor het verwijderen van de onderkaakspeekselklier(en), vanwege een ontsteking of een gezwel. 

Via de Opnameplanning ontvangt u informatie over de datum en tijd van opname in het ziekenhuis en daarop afgestemd wordt een afspraak gemaakt voor het preoperatief spreekuur (voorbereiding op de operatie). U bezoekt de anesthesioloog (de arts die de verdoving toedient). Hij/zij neemt met u een aantal vragen door over uw gezondheid en doet zo nodig een kort lichamelijk onderzoek. Eventueel volgt aanvullend onderzoek. Vervolgens bespreekt u met de intakeverpleegkundige uw voorbereiding op de operatie en de nazorg thuis.

Voor de operatie moet u nuchter zijn.

Opname

Op de dag van de operatie komt u nuchter naar het ziekenhuis. ’s Ochtends neemt u wel met een slokje water de medicijnen in die u eventueel op voorschrift van de anesthesioloog moet gebruiken. U meldt zich in de centrale hal bij de receptie.

De verpleegkundige bereidt u voor op de ingreep. Ongeveer 1 uur voor de operatie kleedt u zich uit. U trekt een operatiejasje en sokken aan, doet uw eventuele gebitsprothese uit en sieraden af en gaat in bed liggen. De verpleegkundige geeft u een slaaptablet ter voorbereiding op de verdoving en brengt u met uw bed naar de operatieafdeling.

Operatie

Op de operatieafdeling start de anesthesioloog met de verdoving. Hij/zij legt een infuus aan in uw arm, dit is een naald met daaraan een slangetje, voor de toediening van vocht, medicijnen en de algehele narcose (anesthesie).

De KNO-arts maakt in een bestaande huidplooi een ongeveer 5 cm lange horizontale huidsnede ongeveer 3 cm onder de kaakrand en verwijdert hierdoor de onderkaakspeekselklier(en). In dit gedeelte van de hals lopen takken van de aangezichtszenuw, de tong- en smaakzenuw. De KNO-arts zal deze zenuwen altijd proberen te sparen. Soms ontstaat een gat in het slijmvlies van de mondholte. Dit geneest later meestal zonder problemen vanzelf. Bij een sterke verdenking op een kwaadaardig gezwel (kanker) zal de KNO-arts tijdens de operatie meestal ook lymfeklieren rondom de onderkaakspeekselklier verwijderen en opsturen voor microscopisch onderzoek.

Deze ingreep heeft meestal geen nadelige gevolgen, hoewel er wel een iets grotere kans op zenuwbeschadiging bestaat. Tot slot brengt de arts een wonddrain (een dun slangetje) in het operatiegebied voor de afvoer van wondvocht en om bloedophoping onder de huid te voorkomen en hecht de operatiewond.

Na de operatie

Na de operatie gaat u naar de uitslaapkamer (Recovery) waar u enkele uren verblijft voor controle van uw hartslag en bloeddruk. Wanneer alle controles in orde zijn, mag u terug naar de verpleegafdeling. Wanneer u goed kunt drinken, verwijdert de verpleegkundige het infuus. Op de dag van de operatie krijgt u vloeibaar voedsel, de dag erna mag u weer normaal eten.

Na de operatie heeft u nog de wonddrain die het wondvocht afzuigt. Dit is meestal 48 uur nodig. De pijn na de operatie is gering. Paracetamol is doorgaans voldoende als pijnstiller. In het wondgebied kan enige zwelling optreden, maar dit komt zelden voor. U kunt ook een verdoofd gevoel in het operatiegebied hebben, als de gevoelszenuwen van de huid rond de huidsnede tijdens de operatie enigszins beschadigd zijn.

Op de eerste of de tweede dag zal de verpleegkundige in overleg met de arts de wonddrain verwijderen. Dit is gevoelig. Wanneer er verder geen bijzonderheden zijn, mag u daarna naar huis.

Nazorg

Na 8 tot 10 dagen zal de KNO-arts of de huisarts uw hechtingen verwijderen. De zwelling in uw hals is na enkele weken weer verdwenen. Soms blijft het wondgebied (te) pijnlijk of wordt na enkele dagen pijnlijk en zwelt op. De huid rond de wond is of wordt dan ook vaak rood. Neemt u dan contact op met uw KNO-arts. Er kan dan sprake zijn van een wondinfectie. U krijgt hiervoor eventueel een antibioticumkuur.

Als er zenuwen tijdens de operatie beschadigd zijn, zullen deze zich in de loop van enkele weken tot enkele maanden zo goed als herstellen. Hierdoor verdwijnt het verdoofde gevoel grotendeels. Wanneer lymfeklieren bij u zijn verwijderd voor nader onderzoek in het laboratorium, krijgt u (uiterlijk) bij uw eerstvolgende controleafspraak de uitslag van het onderzoek van uw behandelend specialist. Deze bespreekt met u ook de eventuele vervolgbehandeling(en). Bij kwaadaardige tumoren is vaak nog bestraling noodzakelijk.

Praktische informatie Voor u

Keel-, Neus-, Oorheelkunde KNO (polikliniek)
Op werkdagen van 8.00 tot 16.00 uur
Tel.: (050) 524 5910
Routenummer: 2.5

  

Eerste afspraak
7 weken
Behandeling
34 weken

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.