Op de operatieafdeling krijgt u een verdoving van de anesthesioloog. Dat gebeurt met een infuus.
De KNO-arts maakt een snee in uw huid van ongeveer 5 centimeter onder uw kaakrand en verwijdert de onderkaakspeekselklier(en). In dit gedeelte van de hals lopen takken van de aangezichtszenuw, de tong- en smaakzenuw.
Als de behandelend arts denkt dat er een kwaadaardig gezwel (kanker) aanwezig is, worden tijdens de operatie ook lymfeklieren rondom de onderkaakspeekselklier verwijderd. Die worden dan opgestuurd voor microscopisch onderzoek.
Tot slot brengt de arts een wonddrain (een dun slangetje) in het operatiegebied voor de afvoer van wondvocht en om bloedophoping onder de huid te voorkomen en hecht de operatiewond.
Na de operatie
Na de operatie gaat u naar de uitslaapkamer, waar u een paar uur blijft. Daar wordt uw hartslag en bloeddruk gecontroleerd. Als alle controles in orde zijn, mag u terug naar de verpleegafdeling. Wanneer u goed kunt drinken, verwijdert de verpleegkundige het infuus. Op de dag van de operatie krijgt u vloeibaar voedsel, de dag erna mag u weer normaal eten.
Na de operatie heeft u nog de wonddrain die het wondvocht afzuigt. Dit is meestal 48 uur nodig. U heeft weinig pijn na de operatie. U kunt paracetamol nemen als u pijn voelt.
In het wondgebied kan een zwelling optreden, maar dit komt zelden voor. U kunt ook een verdoofd gevoel in het operatiegebied hebben. Dit ontstaat als de gevoelszenuwen rond de snee tijdens de operatie beschadigd zijn.
Op de eerste of de tweede dag zal de verpleegkundige in overleg met de arts de wonddrain verwijderen. Dit is gevoelig. Wanneer er verder geen bijzonderheden zijn, mag u daarna naar huis.
Nazorg
Na 8 tot 10 dagen zal de KNO-arts of de huisarts uw hechtingen verwijderen. De zwelling in uw hals is na enkele weken weer verdwenen. Soms blijft het wondgebied pijnlijk of wordt de plek pas na een paar dagen pijnlijk en zwelt het op. De huid rond de wond wordt dan ook vaak rood. Als dat gebeurt, neemt u contact op met uw KNO-arts. Er kan dan sprake zijn van een wondinfectie. U kunt dan een antibioticumkuur krijgen.
Als er tijdens de operatie zenuwen beschadigd zijn, herstellen die meestal in de weken erna. Dan verdwijnt ook het verdoofde gevoel.
Zijn uw lymfeklieren verwijderd voor onderzoek in het laboratorium? Dan krijgt u bij de volgende controleafspraak de uitslag van het onderzoek. De uitslag krijgt u van uw behandelend specialist. Deze bespreekt met u ook de eventuele vervolgbehandeling(en).
Mogelijke complicaties
Deze ingreep is niet gevaarlijk. Toch is er een kleine kans op zenuwbeschadiging.