Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Multiple Sclerose (diagnostisch onderzoek)

Multiple Sclerose (diagnostisch onderzoek)

In overleg met uw huisarts of behandelend specialist heeft u een afspraak gemaakt op de polikliniek Neurologie, vanwege verdenking op multiple sclerose (MS).

Voorbereiding

Voor het stellen van de diagnose is gericht onderzoek nodig. Bij MS kunnen veel verschillende klachten optreden, omdat de ziekte in verschillende delen van de hersenen en het ruggenmerg kan ontstaan. Niet iedere MS-patiënt krijgt dezelfde klachten.

Polikliniek

Tijdens uw eerste bezoek op de polikliniek zal de neuroloog u uitvoerig bevragen over uw medische voorgeschiedenis en uw klachten. Afhankelijk van uw gezondheidssituatie en klachten zal de neuroloog u diverse vervolgonderzoeken voorstellen.

Vervolgonderzoek

De belangrijkste onderzoeksmethoden voor de diagnose van multiple sclerose (MS) zijn een MRI-scan van de hersenen of ruggenmerg. In sommige gevallen ook een ruggenprik of KNF-onderzoeken, zoals VEP, SSEP en MEP. Een ruggenprik is niet altijd noodzakelijk. Dit hangt af van diverse factoren, die de neuroloog uiteraard met u bespreekt. Tezamen met de gegevens die de neuroloog heeft uit een gesprek met u over uw klachten en de neurologische onderzoeksresultaten kan de arts vaststellen of er sprake is van MS.

Uitslag

Als de uitslagen van de vervolgonderzoeken bekend zijn, volgt een gesprek met de neuroloog. Dat is gemiddeld een tot twee weken na het laatste onderzoek. De neuroloog bespreekt met u de bevindingen en de mogelijkheden voor behandeling.

Behandeling

De oorzaak van MS is onbekend. Wetenschappers vermoeden dat de ziekte ontstaat door een auto-immuunreactie. Er is geen behandeling bekend waardoor MS geneest. Wat wel mogelijk is:

  • Advies en begeleiding over omgaan met de ziekte MS door neuroloog en MS-verpleegkundige.
  • Onderdrukking van de ontstekingsreactie met methylprednisolon, een infuuskuur van enkele dagen in dagbehandeling of met een opname.
  • Vermindering van de ziekteactiviteit met medicijnen. 
  • Begeleiding en onderzoek door een psycholoog voor klachten over de cognitie en ondersteuning op het psychosociale vlak.
  • Begeleiding door een fysiotherapeut en/of ergotherapeut bij het zo lang mogelijk mobiel blijven.
  • Behandeling met middelen die gevolgen van MS, zoals hinderlijke prikkelingen, stijfheid of kramp bestrijden. Dit kunnen medicijnen zijn, maar bijvoorbeeld ook oefeningen.

Nazorg

Patiënten met MS blijven onder controle bij een neuroloog. Daarnaast is er de mogelijkheid om het spreekuur van de MS-verpleegkundige te bezoeken of telefonisch of e-mail contact te onderhouden. MS-patiënten komen zo nodig bij de revalidatiearts in het Martini Ziekenhuis of in Revalidatiecentrum Beatrixoord in Haren. Kijk voor meer informatie over MS op de website van MS Centrum Noord Nederland.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.