Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Multi Sleep Latency Test (MSLT)

Multi Sleep Latency Test (MSLT)

In overleg met uw behandelend arts heeft u een afspraak gemaakt voor een slaaptest (MSLT) op de afdeling Klinische Neurofysiologie. Bij deze slaaptest kijken we via registratie van de hersenactiviteit hoeveel tijd u nodig heeft om in slaap te vallen.

De nacht voorafgaand aan de MSLT heeft u een polysomnografisch slaaponderzoek gehad. De MSLT neemt hierna de hele ochtend en middag in beslag. In die tijd wordt vier of vijf keer een registratie van 30 minuten gemaakt. Tussendoor verblijft u op de verpleegafdeling Neurologie.

Voorbereiding

  • Neem een lijstje van de door u gebruikte medicijnen mee.
  • Was de dag voor of de ochtend vóór de polysomnografie uw haar. Gebruik daarna geen haarlak, gel of iets dergelijks meer. Tussen de polysomnografie en de MSLT wordt de apparatuur niet afgekoppeld en kunt u daardoor ’s ochtends niet douchen. Op de dag van de MSLT wordt de apparatuur afgekoppeld op de polikliniek Klinische Neurofysiologie.
  • Op de dag van de MSLT mag u vanaf het moment dat u opstaat tot het einde van de slaaptest geen cafeïnehoudende dranken nemen (koffie, cola, thee). Verder mag u normaal eten en eventuele medicijnen gebruiken.

Onderzoek

De laborant verwijdert een groot deel van de apparatuur en verwijdert een aantal elektroden (zilveren plaatjes) op uw hoofd. De overige elektroden blijven zitten. Hierna start de registratie. De kamer wordt eerst donkerder gemaakt. Daarna probeert u te slapen. De registratie duurt ongeveer 30 minuten. Tegelijk met de registratie wordt ook een video-opname gemaakt. Tijdens het onderzoek blijft de laborant in de buurt.

Op dezelfde manier wordt in de loop van de dag een aantal registraties gemaakt. De elektroden blijven de hele dag op het lichaam zitten. Uw bewegingsvrijheid wordt hierdoor niet beperkt.

Tussen de registraties door verblijft u op de afdeling Verpleegafdeling Neurologie (route 2.3). Daar krijgt u drinken en een broodmaaltijd. Het is belangrijk dat u tussen de metingen door niet in slaap valt. Aan het eind van de dag verwijdert de laborant alle elektroden weer. Uw haar wordt zo goed mogelijk schoongemaakt.

Uitslag

De KNF-neuroloog beoordeelt het onderzoek. De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw specialist of huisarts.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.