Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. MRI-scan

MRI-scan

U heeft in overleg met uw arts een afspraak gekregen voor het maken van een MRI-scan. Deze scan vindt plaats op de afdeling Radiologie en zal uitgevoerd worden door een radiodiagnostisch laborant die gespecialiseerd is in de MRI. Een MRI-scan maakt afbeeldingen van het lichaam door middel van een sterk magnetisch veld en radiogolven. Bij dit onderzoek wordt geen röntgenstraling gebruikt. MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging en een scan duurt ongeveer 15-60 minuten.

Belangrijk! Samen met uw afspraak krijgt u een informatiebrief met informatie die aangepast is aan uw onderzoek. Lees de informatie over uw afspraak en de informatiebrief goed door.

Voorzorgsmaatregelen

Voor een MRI-scan gelden speciale voorzorgsmaatregelen. Deze zijn nodig omdat de magneet zeer sterk is. U krijgt ter voorbereiding op de MRI-scan, als bijlage bij uw afspraakbrief, een vragenlijst thuisgestuurd. Het is belangrijk dat u de vragenlijst minstens 7 dagen voor het onderzoek doorneemt.

Als één van onderstaande punten op u van toepassing is, of wanneer u ‘ja’ antwoord op de vragenlijst, neem dan tijdig contact op met de afdeling Radiologie:

  • Metalen voorwerpen in uw lichaam zoals metalen vaatclips, stents, kogels of metaalsplinters
  • Pacemaker, reveal of een ICD
  • Een inwendige insulinepomp
  • Een neurostimulator
  • Gebitsprothese met magnetische sluiting (geen klikgebit)
  • Sensor voor glucosemeting op de bovenarm (FreeStyle Libre)

Bent u zwanger?

Bij zwangerschap vermijden wij MRI-onderzoek tijdens de eerste 3 maanden, tenzij het absoluut noodzakelijk is. Er zijn geen schadelijke effecten op het ongeboren kind bekend, toch zijn wij voor de zekerheid terughoudend met dit onderzoek.

Heeft u last van claustrofobie (bang in kleine ruimtes)?

Als u last heeft van claustrofobie (bang in kleine ruimtes), dan is het verstandig rustgevende medicatie via uw behandelend specialist of de huisarts te regelen.

De MRI-scan

Tijdens de MRI-scan draagt u kleding waar geen metaal in zit, zoals een metalen knoop of rits, deze krijgt u van ons vlak voor het onderzoek begint. Tijdens het onderzoek ligt u in de MRI-scanner met het gebied dat gescand moet worden in het midden. De MRI-scanner is aan de voor- en achterkant open. Het is belangrijk dat u stil ligt, omdat beweging de opnames verstoort. U hoort tijdens de opnames een kloppend/tikkend geluid. Het tikkende geluid is niet continu, maar in sessies van enkele minuten en het verschilt in sterkte en tempo. Tijdens het onderzoek krijgt u oordoppen en een koptelefoon op, om het geluid van de MRI-scan te dempen. Door de koptelefoon kunt u naar uw gewenste radiozender luisteren. Tussen de scans door heeft de radiodiagnostisch laborant contact met u via de intercom. Het kan zijn dat bij uw onderzoek contrastmiddel toegediend moet worden om meer informatie te verkrijgen.

De tijdsduur van de MRI-scan varieert tussen de 15-60 min.

Praktische informatie Voor u

Onderzoek Wachttijd tot
MRI-scan
Onderzoek
8 weken
Specialisme: Radiologie

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.