Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. MRI-scan

MRI-scan

MRI is een manier om foto’s van het lichaam te maken. Dat gebeurt met een sterk magnetisch veld en radiogolven. Dit is niet schadelijk. Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoekstafel. De laborant schuift deze tafel langzaam door de opening van de MRI-scanner. Het onderzoek duurt 30 tot 90 minuten. De uitslag krijgt u van de specialist.

Belangrijk! Samen met uw afspraak krijgt u een informatiebrief met informatie die aangepast is aan uw onderzoek. Lees de informatie over uw afspraak en de informatiebrief goed door.

Voorzorgsmaatregelen

Voor een MRI-scan gelden speciale voorzorgsmaatregelen. Deze zijn nodig omdat de magneet zeer sterk is. U krijgt ter voorbereiding op de MRI-scan, als bijlage bij uw afspraakbrief, een vragenlijst thuisgestuurd. Het is belangrijk dat u de vragenlijst minstens 7 dagen voor het onderzoek doorneemt.

Als één van onderstaande punten op u van toepassing is, of wanneer u ‘ja’ antwoord op de vragenlijst, neem dan tijdig contact op met de afdeling Radiologie:

  • Metalen voorwerpen in uw lichaam zoals metalen vaatclips, stents, kogels of metaalsplinters
  • Pacemaker, reveal of een ICD
  • Een inwendige insulinepomp
  • Een neurostimulator
  • Gebitsprothese met magnetische sluiting (geen klikgebit)
  • Sensor voor glucosemeting op de bovenarm (FreeStyle Libre)

Bent u zwanger?

Bij zwangerschap vermijden wij MRI-onderzoek tijdens de eerste 3 maanden, tenzij het absoluut noodzakelijk is. Er zijn geen schadelijke effecten op het ongeboren kind bekend, toch zijn wij voor de zekerheid terughoudend met dit onderzoek.

Heeft u last van claustrofobie (bang in kleine ruimtes)?

Als u last heeft van claustrofobie (bang in kleine ruimtes), dan is het verstandig rustgevende medicatie via uw behandelend specialist of de huisarts te regelen.

De MRI-scan

Tijdens de MRI-scan draagt u kleding waar geen metaal in zit, zoals een metalen knoop of rits, deze krijgt u van ons vlak voor het onderzoek begint. Tijdens het onderzoek ligt u in de MRI-scanner met het gebied dat gescand moet worden in het midden. De MRI-scanner is aan de voor- en achterkant open. Het is belangrijk dat u stil ligt, omdat beweging de opnames verstoort. U hoort tijdens de opnames een kloppend/tikkend geluid. Het tikkende geluid is niet continu, maar in sessies van enkele minuten en het verschilt in sterkte en tempo. Tijdens het onderzoek krijgt u oordoppen en een koptelefoon op, om het geluid van de MRI-scan te dempen. Door de koptelefoon kunt u naar uw gewenste radiozender luisteren. Tussen de scans door heeft de radiodiagnostisch laborant contact met u via de intercom. Het kan zijn dat bij uw onderzoek contrastmiddel toegediend moet worden om meer informatie te verkrijgen.

De tijdsduur van de MRI-scan varieert tussen de 15-60 min.

Praktische informatie Voor u

Onderzoek Wachttijd tot
MRI-scan
Onderzoek
8 weken
Specialisme: Radiologie

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.