Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Lumbaalpunctie

Lumbaalpunctie

In overleg met uw behandelend specialist krijgt u een lumbaalpunctie. Bij dit onderzoek neemt de arts hersenvocht weg dat zich bevindt in de vochtruimte rondom de hersenen en het ruggenmerg. De afname gebeurt door een prik onderin de rug, tussen de knobbels van de lendenwervels door.

De punctie is nodig vanwege nader onderzoek van het hersenvocht en/of voor het verlagen van de druk van het hersenvocht. De lumbaalpunctie kan zowel klinisch (tijdens een opname) als in dagbehandeling plaatsvinden, steeds op de verpleegafdeling Neurologie.

Voorbereiding

Er is geen speciale voorbereiding nodig. Wilt u voorafgaand aan de afspraak doorgeven aan uw behandelend arts of u bloedverdunnende medicijnen gebruikt? Sommige van deze medicijnen kunnen bij een punctie (na)bloedingen veroorzaken. Wanneer u aansluitend aan de punctie naar huis mag. kunt u niet zelf autorijden. Zorgt u dus voor vervoer naar huis.

Onderzoek

U neemt voor de punctie plaats op een bed. Meestal moet u op uw zij liggen, soms zit u rechtop. Het is bij beide houdingen belangrijk dat u uw rug zo bol mogelijk maakt. U trekt uw knieën zover mogelijk op en brengt het hoofd naar de knieën. Een verpleegkundige assisteert de arts.

Na het desinfecteren van de huid brengt de neuroloog een dunne naald in het onderste gedeelte van uw rug. Meestal is alleen de prik door de huid wat pijnlijk. Het is belangrijk dat u zo ontspannen mogelijk in gebogen houding blijft liggen of zitten. Dan is de kans groter dat de naald meteen goed zit en u geen extra pijn heeft. Soms kan de arts tijdens de punctie per ongeluk tegen een zenuw tikken. U voelt dan een elektrische schok of pijnscheut in een been. Dit is vervelend, maar niet gevaarlijk.

Als de naald goed zit, meet de neuroloog zo nodig eerst de druk van het vocht in de rug. Hij/zij laat daarna wat vocht aflopen in een buisje en verwijdert de naald weer. Op de plaats waar geprikt is, krijgt u een pleister. Het onderzoek duurt ongeveer 5 tot 15 minuten.

Na het onderzoek

Na het onderzoek bepaalt de neuroloog of en hoe lang u nog in het ziekenhuis moet blijven. Het kan zijn dat de neuroloog bij u nog aanvullend onderzoek wil (laten) verrichten. De eerste uitslagen van het ruggenvocht worden afgewacht voor u naar huis kunt. Als u alleen voor de lumbaalpunctie naar het ziekenhuis bent gekomen, mag u in het algemeen na een uur weer naar huis.

Nazorg

Het is verstandig om op de dag van de punctie geen zware inspanning te verrichten of te gaan werken. Bedrust is alleen nodig als u hoofdpijn heeft. Ook in de eerste dagen na de punctie kunt u het beter rustig aan doen en niet teveel bukken of tillen. Napijn op de prikplaats komt zelden voor. Na de punctie krijgt 1 op de 5 tot 10 mensen last van hoofdpijn, doordat er wat vocht uit het prikgaatje lekt. Dit gaatje gaat vanzelf dicht.

De hoofdpijn is lastig, maar niet gevaarlijk. De klachten kunnen tot twee weken na het onderzoek opkomen en ze verdwijnen als u plat op uw rug gaat liggen. Als hoofdpijnklachten optreden, houdt u dan een aantal uren bedrust.

U mag zo nodig Paracetamol als pijnstiller nemen. Veel drinken verlicht eveneens de pijn. Houden de klachten langer dan een paar dagen aan of krijgt u koorts, neemt u dan contact op met de polikliniek Neurologie of buiten kantooruren met de dienstdoende huisarts.

Uitslag

Binnen 2 weken krijgt u de uitslag van de lumbaalpunctie van uw behandelend arts.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Neurologie (verpleegafdeling)
Bezoek is dagelijks van harte welkom tussen 11.00 en 20.00 uur. Op de Stroke Unit mag bezoek maximaal 2 keer per dag, 1 uur op bezoek komen. Voor alle patiënten geldt: maximaal 2 bezoekers tegelijk aan het bed.
Tel.: (050) 524 5550
Routenummer: 1.6

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.