Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Littekencorrectie

Littekencorrectie

Voorbereiding

In overleg met de plastisch chirurg besluit u tot een littekencorrectie. Bij kleine ingrepen gebeurt de correctie onder plaatselijke verdoving, bij een grote ingreep onder narcose.

Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen zoals Sintrom of Ascal? Zegt u dit dan tegen de plastisch chirurg. Met dergelijke medicijnen moet u namelijk vóór de operatie tijdelijk stoppen. Eén dag na de operatie mag u deze medicijnen weer innemen. De plastisch chirurg geeft u hierover instructies.

Voor een ingreep onder narcose stuurt de afdeling Opnameplanning u 1 tot 3 maanden voor de operatie een oproep voor een vooronderzoek: het preoperatief spreekuur. Dit bestaat uit een bezoek aan de anesthesioloog (de arts die de verdoving toedient) en een gesprek met een verpleegkundige. Uw oproepbrief heeft twee bijlagen: een folder over het verloop van het preoperatief spreekuur en de vragenlijst anesthesie. Deze vragenlijst neemt u ingevuld mee naar het spreekuur van de anesthesioloog.

Kosten

Het kan zijn dat uw zorgverzekeraar uw littekencorrectie niet vergoedt. Dat hangt af van uw verzekeringspakket. Daarom vraagt de plastisch chirurg vóór de ingreep bij uw zorgverzekeraar een machtiging voor u aan. Wanneer de zorgverzekeraar het verzoek afwijst, ontvangt u van de polikliniek Plastische Chirurgie automatisch een prijsopgave voor de operatie. Zodra u de betaling heeft voldaan, nemen wij contact met u op om de operatiedatum te plannen.

Opname

Vindt uw operatie plaats onder algehele narcose? Dan is het van belang dat u bij aankomst in het ziekenhuis nuchter bent. Wanneer u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, stopt u voor de ingreep op tijd met het innemen daarvan (volgens de instructies van uw arts).

Verdoving en operatie

Er zijn verschillende technieken om een littekencorrectie uit te voeren. Via een operatie kan de plastisch chirurg het litteken uitsnijden of losmaken en opnieuw hechten. De chirurg kan ook de richting van het litteken veranderen, zodat het nieuwe litteken (deels) samenvalt met huidlijnen en zo minder opvalt.

Bij grote littekens helpt een weefselexpansie. Hierbij rekt de plastisch chirurg met behulp van een ballon een gedeelte van de huid uit. De chirurg gebruikt deze uitgerekte huid als bedekking van de aangrenzende, beschadigde huid.

Verder zijn er methoden voor het egaler maken van de huid, zoals dermabrasie, lasertherapie en chemische peeling. Deze technieken verzachten het litteken. Ook injecties met corticosteroïden helpen het litteken te verminderen.

Na de operatie

Na een operatie onder plaatselijke verdoving op de polikliniek mag u direct naar huis. Na een operatie onder narcose gaat u eerst naar de uitslaapkamer en daarna terug naar de afdeling Dagbehandeling. Wanneer al uw functies in orde zijn, mag u naar huis.

Voor een goed herstel na de operatie is het belangrijk dat u de eerste week tot twee weken rustig aan doet zoat de wond goed kan genezen. Wanneer u pijn heeft, kunt u paracetamol nemen. Met pleisters kunt u gewoon douchen, bij verband kunt u er beter even een zakje omheen doen.

Nazorg

Het tijdstip voor het verwijderen van de hechtingen is afhankelijk van de plaats van de littekens. Hechtingen in het gezicht verwijdert de plastisch chirurg na ongeveer 5 dagen; hechtingen in armen en benen mogen er na ongeveer 3 weken uit. In het begin kan sprake zijn van een zwelling en/of bloeduitstorting zijn, maar deze verdwijnen vanzelf binnen een paar dagen. Het definitieve resultaat van een littekencorrectie is niet te voorspellen en is pas na een jaar duidelijk.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Eerste afspraak
1 week
Behandeling
11 weken
Specialisme: Plastische Chirurgie

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.