Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

John Van Putten Longarts
  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Klaplong

Klaplong

Een klaplong heet ook wel pneumothorax. Bij een grotere pneumothorax, of bij herhaling van de aandoening, herstelt de longarts het volume van de long met een medische ingreep. U hoeft voor deze behandeling niet nuchter te zijn. De behandeling bestaat uit een drainagebehandeling met vaak aansluitend een plakbehandeling. De ingreep vindt plaats op de verpleegafdeling en onder plaatselijke verdoving.

Eerste behandeling

De longarts start met de drainagebehandeling. Deze behandeling gebeurt onder plaatselijke verdoving. De arts brengt een dun slangetje (drain) aan tussen twee ribben, die uitmondt in de ruimte tussen de samengeklapte long en de borstwand. De drain is verbonden met een pomp, die continu de lucht wegzuigt tussen de long en de borstkas. De drain blijft zitten totdat de long genezen is. Het duurt enkele dagen voordat de lucht in de borstholte geheel verdwenen is.

Tweede behandeling

Na de drainagebehandeling voert de longarts meestal ook een plakbehandeling uit. Deze behandeling kan herhaling van een pneumothorax voorkomen. De longarts spuit via de drain een plakkende stof in (talkpoeder) tussen het long- en het borstvlies. De talkpoeder wekt een ontstekingsreactie op, waardoor de vliezen als het ware aan elkaar gaan plakken. Hierdoor kan er geen lucht meer tussen de vliezen komen. Omdat deze ingreep pijnlijk is, krijgt u vooraf pijnbestrijding, bijvoorbeeld een ruggenprik. U overlegt met uw arts welke pijnbestrijding voor u het meest geschikt is. De totale behandeling duurt ongeveer vijf minuten. De tijd voor de verdoving is niet meegerekend.

Na de behandeling

De drain wordt zo snel mogelijk weer verwijderd. De arts bepaalt in overleg met u en afhankelijk van de zwaarte van uw aandoening wanneer u weer naar huis mag.

Leefregels

Eenmaal thuis kunt u de druk op uw borst zoveel mogelijk voorkomen met het opvolgen van een aantal leefregels. In de eerste plaats: niet roken. Gedurende zes weken mag u geen zwaar huishoudelijk werk verrichten (zoals stofzuigen en ramen lappen), geen zware dingen tillen, niet sporten of vliegen, geen blaasinstrumenten bespelen en niet persen. U kunt activiteiten als lopen en fietsen geleidelijk aan opbouwen, in overleg met uw specialist. ‘Zittend’ werk kunt u, ook in overleg met uw specialist, meestal snel hervatten.

Nazorg

Na ongeveer 4 tot 6 weken komt u voor een controleafspraak op de polikliniek. U neemt dan samen met uw behandelend specialist de geadviseerde leefregels door. U bespreekt welke activiteiten u weer mag uitvoeren. De duiksport kunt u de rest van uw leven niet meer uitoefenen.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Longfunctie (polikliniek)
Op werkdagen van 8.00 tot 16.00 uur
Tel.: (050) 524 5930
Routenummer: 1.5

  

Specialisme: Longziekten

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.