Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Kieptafeltest

Kieptafeltest

In overleg met uw behandelend specialist maakt u een afspraak voor een onderzoek naar het functioneren van een deel van het autonome zenuwstelsel. Het functieonderzoek vindt plaats op de afdeling Klinische Neurofysiologie (KNF) en duurt ongeveer 1 uur.

Voorbereiding

Dit gedeelte van het zenuwstelsel is verantwoordelijk voor de aansturing van belangrijke lichaamsfuncties, zoals de hartslag en de ademhaling. 

Onderzoek

U krijgt een hartslagband om. Deze wordt bevestigd rondom uw borstkas. Om één van uw vingers krijgt u een bandje dat continu uw bloeddruk meet. Voor een goede meting ligt uw arm in een mitella. U krijgt een kapje over de mond en neus om de uitgeademde lucht te meten.

Over uw kleding krijgt u een opblaasbare broek aan. Tijdens de test komt u met het bed in verticale positie te staan; daarom maakt de laborant u voor uw veiligheid met banden om borst en knieën aan het bed vast. Uw voeten komen tegen een voetenplank.

De eerste 2 minuten ligt u in horizontale positie. Het bed waarop u ligt (de kieptafel) wordt vervolgens in verticale positie gebracht. U staat dan rechtop met bed en al. Dit blijft zo gedurende ca. 12 minuten. Daarna vraagt de laborant of u gedurende 3 minuten flink wilt zuchten. Afhankelijk van de bevindingen is het mogelijk dat de opblaasbare broek strak wordt opgepompt.

Na alle testen wordt het bed weer in horizontale positie gebracht en blijft u nog enkele minuten liggen.

Uitslag

De klinisch neurofysioloog beoordeelt de onderzoeksresultaten van de kieptafeltest en stuurt zijn bevindingen naar uw behandelend medisch specialist. Deze bespreekt de uitslag van het onderzoek met u. Het kan ook zijn dat u de uitslag van uw huisarts krijgt. In dat geval maakt u hiervoor zelf een afspraak bij uw huisarts.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.