Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Inwendige neusschelp(en) verkleinen

Inwendige neusschelp(en) verkleinen

In overleg met de KNO-arts maakt u een afspraak voor een verkleining van uw inwendige neusschelp(en). Dit is een kleine ingreep die meestal onder lokale verdoving op de poli wordt uitgevoerd. Soms vindt de ingreep onder algehele narcose plaats. In dat geval moet u nuchter zijn.

Voorbereiding

Via de Opnameplanning ontvangt u de datum en tijd van opname in het Martini Ziekenhuis en de afspraak voor het Preoperatief Spreekuur (voorbereiding op de operatie). Bij deze afspraak bespreken met de anesthesioloog (de arts die de verdoving toedient) en de intakeverpleegkundige met u de voorbereiding op de operatie en de nazorg voor thuis. Als de ingreep poliklinisch plaatsvindt, wordt u verdoofd met verdovingswatten. Voor de ingreep krijgt u paracetamol. Na een half uur zal de behandeling plaatsvinden. De ingreep duurt ongeveer tien minuten. Daarna krijgt u instructie voor verzorging van de neus en kunt u weer naar huis.

Op de dag van de operatie

Op de dag van de operatie komt u nuchter naar het ziekenhuis. ’s Ochtends neemt u wel met een slokje water de medicijnen in die u van de anesthesioloog moet gebruiken. U meldt zich in de centrale hal bij de receptie.

Na het intakegesprek bereidt de verpleegkundige u voor op de operatie. Ongeveer 1 uur voor de operatie kleedt u zich uit. U trekt een operatiejasje en sokken aan, doet uw eventuele gebitsprothese uit en sieraden af en gaat in bed liggen. De verpleegkundige geeft u een slaaptablet ter voorbereiding op de verdoving en brengt u met uw bed naar de operatieafdeling.

De operatie

Op de operatieafdeling start de anesthesioloog met een infuus in uw arm. Dit is een naald met daaraan een slangetje voor de toediening van vocht, medicijnen en de verdoving (anesthesie).

De operatie gebeurt via de neusgaten. Zo ontstaan er geen littekens die u kunt zien. De KNO-arts verwijdert een gedeelte van de inwendige neusschelpen of verdunt het slijmvlies ervan. Hierdoor ontstaat meer ruimte in de neus. Na afloop van de ingreep krijgt u een tampon in elk neusgat tegen nabloeden. De operatie duurt gemiddeld 10 minuten.

Na de operatie gaat u naar de uitslaapkamer (Recovery) waar u verblijft voor controle van uw hartslag en bloeddruk. Wanneer alle controles in orde zijn, gaat u terug naar de verpleegafdeling.

Terug op de verpleegafdeling

Na de ingreep mag u weer normaal eten en drinken. Wanneer u goed kunt drinken, verwijdert de verpleegkundige het infuus.

Na de operatie

Ontslag uit het Martini Ziekenhuis

  • Via het secretariaat krijgt u een belafspraak met de polikliniek KNO.
  • U krijgt van de verpleegkundige een zoutoplossing om de neus schoon te spoelen en om korstvorming tegen te gaan. U krijgt ook neusspray om zwelling van het neusslijmvlies te voorkomen.
  • Op de plek van de wond kunt u kloppend gevoel ervaren en temperatuurverhoging krijgen. Dit is normaal. Bij pijn mag u Paracetamol gebruiken.

Waar moet u de eerste twee weken voor opletten?

  • De eerste week na de operatie mag u de neus niet snuiten. De neus ophalen mag wel. Nies met een geopende mond, om de kans op een nabloeding te verkleinen.
  • U mag tot 2 weken na de operatie geen inspannende activiteiten doen of activiteiten waarbij u de neus kunt stoten.
  • U moet voorzichtig zijn met bukken en tillen; buig uw hoofd niet te ver voorover.
  • Afhankelijk van uw werkzaamheden kunt u de volgende dag weer aan het werk of naar school.

Wanneer moet u contact opnemen met het ziekenhuis?

Heeft u bloedverlies dat met afdrukken van de neus niet stopt? Of een verstopte neus die na sprayen niet ‘open’ gaat? Neem dan op werkdagen contact op met de KNO-poli, (050) 524 5910. Bel 's avonds, 's nachts en in het weekend met de Spoedeisende Hulp, (050) 524 7607.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Keel-, Neus-, Oorheelkunde KNO (polikliniek)
Op werkdagen van 8.00 tot 16.00 uur
Tel.: (050) 524 5910
Routenummer: 2.5

Eerste afspraak
7 weken
Behandeling
34 weken

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.