Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandeling en onderzoek
  3. Inwendige neusschelp(en) verkleinen

Inwendige neusschelp(en) verkleinen

Algemeen

  • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
  • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
  • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
  • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

In overleg met de KNO-arts laat u uw inwendige neusschelp(en) verkleinen. Dit is een kleine ingreep die meestal onder lokale verdoving op de poli wordt uitgevoerd. Soms vindt de ingreep onder algehele narcose plaats. In dat geval moet u nuchter zijn. In deze folder leest u hoe de ingreep verloopt en hoe u zich kunt voorbereiden. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw KNO-arts.

Voorbereiding

Voordat u wordt opgenomen, krijgt u een afspraak voor het preoperatieve spreekuur. Tijdens dat spreekuur krijgt u informatie over de operatie. U hoort dan ook hoe u zich voorbereidt. De anesthesioloog stelt u vragen over uw gezondheid. Als het nodig is, krijgt u nog een kort lichamelijk onderzoek. Daarna bespreekt u met de intakeverpleegkundige. Dan bespreekt u uw voorbereiding op de operatie en de nazorg thuis.

Als de ingreep in de polikliniek plaatsvindt, wordt u verdoofd met verdovingswatten. Voor de ingreep krijgt u paracetamol. Na een half uur zal de behandeling plaatsvinden. De ingreep duurt ongeveer 10 minuten. Daarna krijgt u instructie voor verzorging van de neus en kunt u weer naar huis.

De opname

Op de dag van de operatie komt u nuchter naar het ziekenhuis. Als u met de anesthesioloog heeft afgesproken dat u medicijnen inneemt, dan doet u dat 's ochtends. De verpleegkundige bereidt u voor op de ingreep.

Ongeveer 1 uur voor de operatie krijgt u een operatiejasje. U houdt uw sokken aan en u doet uw gebitsprothese uit en sieraden af. Dan gaat u in bed liggen. De verpleegkundige geeft u een slaaptablet en brengt u met uw bed naar de operatieafdeling.

Als de ingreep in de polikliniek plaatsvindt, wordt u verdoofd met verdovingswatten. Voor de ingreep krijgt u paracetamol. Na een half uur zal de behandeling plaatsvinden. De ingreep duurt ongeveer 10 minuten. Daarna krijgt u instructie voor verzorging van de neus en kunt u weer naar huis.

De operatie

Op de operatieafdeling krijgt u een verdoving van de anesthesioloog. Dat gebeurt met een infuus. De operatie gebeurt via de neusgaten. Zo ontstaan er geen littekens die u kunt zien. De KNO-arts verwijdert een gedeelte van de inwendige neusschelpen of verdunt het slijmvlies. Hierdoor ontstaat meer ruimte in de neus. Na afloop van de ingreep krijgt u een tampon in elk neusgat tegen nabloeden.

De operatie duurt gemiddeld 10 minuten.

Na de operatie

Na de operatie gaat u naar de uitslaapkamer, waar u een paar uur blijft. Daar wordt uw hartslag en bloeddruk gecontroleerd. Als alle controles in orde zijn, mag u terug naar de verpleegafdeling. Na de ingreep mag u weer normaal eten en drinken. Wanneer u goed kunt drinken, verwijdert de verpleegkundige het infuus.

Weer naar huis

Via het secretariaat krijgt u een belafspraak met de polikliniek KNO.

Verzorging

U krijgt van de verpleegkundige een zoutoplossing. Dit is bedoeld om uw neus schoon te spoelen en om korstvorming tegen te gaan. U krijgt ook neusspray om zwelling van het neusslijmvlies te voorkomen.

Klachten en pijn

Op de plek van de wond kunt u kloppend gevoel ervaren. Ook kunt u temperatuurverhoging krijgen. Dit is normaal. Bij pijn mag u paracetamol gebruiken.

Leefregels

  • De eerste week na de operatie mag u uw neus niet snuiten. Uw neus ophalen mag wel. Nies met een geopende mond, om de kans op een nabloeding te verkleinen.
  • U mag tot 2 weken na de operatie geen inspannende activiteiten doen. Doe ook geen activiteiten waarbij u uw neus kunt stoten.
  • U moet voorzichtig zijn met bukken en tillen. Buig uw hoofd niet te ver voorover.
  • Afhankelijk van uw werkzaamheden kunt u de volgende dag weer aan het werk of naar school.

Wanneer bellen?

Heeft u bloedverlies dat met afdrukken van de neus niet stopt? Of heeft u een verstopte neus die na sprayen niet open gaat? Neem dan op werkdagen contact op met de KNO-poli, via tel. (050) 524 5910.

Bel 's avonds, 's nachts en in het weekend met de Spoedeisende Hulp, via tel. (050) 524 5245.