Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Inspanningstest

Inspanningstest sportmedisch onderzoek

Om een volledig beeld te krijgen van uw conditie en belastbaarheid, maakt een inspanningstest bij grotere sportmedische onderzoeken deel uit van het onderzoek. Op basis van de resultaten kan de sportarts zowel de recreatieve als topsporter advies op maat geven. Het onderzoek is bijzonder geschikt voor duursporters. 

Ook als u klachten heeft tijdens inspanning kan dit onderzoek waardevolle inzichten geven. Tenslotte geeft de inspanningstest in het geval van een chronische ziekte een goed beeld van uw fysieke conditie en belastbaarheid en kan de sportarts u op basis van de uitkomsten adviseren op welke manier u het beste kunt sporten en/of bewegen en welk trainingsprogramma geschikt is voor u.

Het onderzoek

Het inspanningsonderzoek maakt standaard onderdeel uit van het groot sportmedisch onderzoek. Andere onderzoeken zijn uit te breiden met deze inspanningstest. Het onderzoek vindt plaats op de fiets of de loopband. U krijgt een aantal elektroden op uw borst en rug geplakt voor het hartfilmpje (ECG). Bij een ademgasanalyse krijgt u ook een mondkapje over neus en mond. Een sportmedisch onderzoek met inspanningstest duurt 60 tot 90 minuten, een inspanningstest alleen duurt 30-45 minuten.

Tijdens de maximale inspanningstest vraagt de sportarts u zich zo intensief mogelijk in te spannen. Het hartfilmpje en de ademgasanalyse geven dan het beste beeld van het functioneren van hart en longen. De sportarts kan met de verschillende analysemethoden op nauwkeurige wijze de anaerobe drempel (omslagpunt), maximale zuurstofcapaciteit, rusthartfrequentie en maximale hartfrequentie vaststellen. Deze gegevens vormen de basis voor een eventueel behandelplan of trainingsschema.

Als u uw sportprestaties wilt verbeteren geeft herhaling van de inspanningstest met ECG en ademgasanalyse na een bepaalde trainingsperiode een goed beeld van de gemaakte vooruitgang.

Uitslag

Na de test worden de resultaten met u besproken en krijgt u een advies over het optimaliseren van uw trainingen en prestaties. De bevindingen krijgt u zo mogelijk meteen mee in een verslag.

Kosten: met verwijzing van de huisarts of op eigen verzoek

U kunt met én zonder verwijzing terecht bij een van onze sportartsen.

  • Stuurt uw huisarts u naar ons door voor een keuring, inspanningstest of onderzoek en heeft u een verwijzing? Of heeft u klachten tijdens het bewegen/sporten of een blessure opgelopen? Dan heeft u een verwijzing van uw huisarts en wordt de behandeling vergoed uit de basisverzekering en uw eigen risico.
  • Wilt u op eigen verzoek een sportmedische keuring, inspanningstest of onderzoek? Dan betaalt u de kosten hiervoor zelf of u kunt deze mogelijk declareren via uw aanvullende zorgverzekering.

Afspraak maken

U kunt zelf online een afspraak plannen bij het Sportmedisch Centrum via Mijn Martini.

Versie: 8 januari 2021

Praktische informatie Voor u

Omnium
Maandag t/m donderdag van 8.30 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 15.00 uur. Op vrijdag van 8.30 - 12.00 uur.
Tel.: (050) 524 7285
E-mail: info@hetomnium.nl
Routenummer: Laan Corpus den Hoorn 101a, 9728JR Groningen

Specialisme: Sportgeneeskunde

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.