Aan het laden
  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Hartmonitor implantatie

Hartmonitor implantatie

In overleg met de cardioloog besluit u een hartritmemonitor te laten plaatsen. Dit is een apparaatje dat onder de huid wordt geplaatst, links naast het borstbeen. Het inbrengen van het apparaatje gebeurt onder plaatselijke verdoving en duurt ongeveer 15 minuten. U verblijft 1 dag in het ziekenhuis.

De hartmonitor bestaat uit 2 delen: een apparaatje onder de huid en een draadloze afstandsbediening die de hartmonitor kan activeren. 

Opname

Op de dag van de opname gaat u naar de verpleegafdeling of de afdeling Dagbehandeling. Wanneer uw operatie aan het begin van de ochtend plaatsvindt, moet u bij aankomst in het ziekenhuis nuchter zijn

  • Heeft u een afspraak voor opname aan het begin van de middag, dan mag u een licht ontbijt (beschuitje en kopje thee) nemen. Daarna mag u niets meer eten en drinken.

Operatie

In de hartkatheterisatiekamer geeft de cardioloog u een plaatselijke verdoving. Vervolgens maakt de cardioloog een sneetje in uw huid, plaatst de hartmonitor onder uw huid en sluit de wond. Het inbrengen van de hartmonitor duurt ongeveer 15 minuten.

Na de operatie

Na de ingreep gaat u terug naar de afdeling. Daar kunt u zich weer aankleden en mag u weer eten en drinken. U hoeft geen bedrust te houden. De wond wordt gecontroleerd. Vervolgens gaat u naar de Cardiologie Functieafdeling waar de functielaborant de hartmonitor activeert. Ook krijgt u informatie en instructies met betrekking tot het gebruik van de hartmonitor. Nadat de vervolgafspraken zijn gepland mag u weer naar huis.

Nazorg

Acht weken na de implantatie komt u terug voor controle. De wond wordt bekeken, de hartmonitor wordt uitgelezen en eventuele klachten worden besproken. Elke 3 maanden heeft u een vervolgcontrole op de Cardiologie Functieafdeling. U krijgt hiervoor een uitnodiging thuisgestuurd.

De hartmonitor heeft een maximale draagtijd van 3 jaar. Daarna wordt de monitor door de cardioloog verwijderd.

Leefregels

Controleer de eerste 8 weken na plaatsing regelmatig de wond.

Neem contact op met de huisarts als:

  • de wond rood, dik en gevoelig is;
  • de wond vocht produceert;
  • u koorts heeft (> 37,5 graden).

Als u hartproblemen heeft, moet u of uw partner de afstandsbediening activeren. Vervolgens belt u de Cardiologie Functieafdeling. U krijgt dan een afspraak voor het uitlezen van de hartmonitor. Bij ernstige klachten belt u 112.

Leg vrienden en familie uit wat een hartmonitor is en hoe de afstandsbediening functioneert.

Het is belangrijk om uw normale activiteiten voort te zetten. Dit vergroot de kans op een juiste diagnose.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Cardiologie functieafdeling
Op werkdagen van 8.00 tot 16.00 uur
Tel.: (050) 524 5395
Routenummer: 1.3

Eerste afspraak
2 weken
Specialisme: Cardiologie

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.