Gynaecologie en Verloskunde (polikliniek)
Op werkdagen van 8.00 tot 16.00 uur
Tel.: (050) 524 5840
E-mail:
gynaecologie@mzh.nl
Stuur een beveiligde e-mail (via Zivver)
Routenummer: 2.2

Eileiderontsteking
Door een eileiderontsteking kunt u zich flink ziek voelen. Pijn onderin of rechts boven in de buik, pijn bij plassen, koorts, maar ook darmklachten horen bij deze ontsteking. Uw huisarts verwijst u met deze klachten naar de gynaecoloog voor onderzoek en een behandeling. Bij een acute eileiderontsteking wordt u meestal opgenomen in het ziekenhuis.
Onderzoek
Vermoedt uw arts een eileiderontsteking? Dan wordt u uitgebreid onderzocht. De gynaecoloog stelt vragen over uw gezondheid en doet lichamelijk onderzoek. Bijvoorbeeld door aan uw buik te voelen om te ontdekken of het buikvlies geïrriteerd is. Ook krijgt u uitgebreid inwendig onderzoek via de vagina.
Inwendig onderzoek
Voor inwendig onderzoek wordt de vagina wat wijder geopend met een spreider (eendenbek). De gynaecoloog neemt een kweek af die in het laboratorium wordt onderzocht. Bijvoorbeeld op chlamydia, gonorroe of andere bacteriën die een eileiderontsteking kunnen veroorzaken.
Ook voelt de gynaecoloog via de vagina met 2 vingers aan de baarmoeder en de eierstokken. Bij een eileiderontsteking is dit vaak erg pijnlijk. Toch is dit onderzoek nodig om te zien of u echt een eileiderontsteking heeft.
Naast het inwendig onderzoek kijken we of u koorts heeft. En we onderzoeken meestal ook uw bloed en urine. Soms doen we voor de zekerheid een zwangerschapstest met de urine. Dit doen we om een buitenbaarmoederlijke zwangerschap uit te sluiten.
Echoscopisch onderzoek
Ook organen die in de buurt van de eileiders liggen, zoals de eierstokken, blindedarm, blaas en darmen kunnen ontstoken zijn. Vaak doet de gynaecoloog echoscopisch onderzoek via de vagina om andere oorzaken van uw buikpijn uit te sluiten. Met een echo kan de gynaecoloog deze organen goed in beeld brengen.
Kijkoperatie
Soms kan de gynaecoloog na deze onderzoeken nog niet zeker zeggen of u een eileiderontsteking heeft. Dan kunt u samen beslissen om een kijkoperatie (laparoscopie) te doen. De gynaecoloog kijkt dan met een kijkbuis in de buikholte via een klein sneetje in de buik. Voor dit onderzoek gaat u altijd onder narcose.
Behandeling
Heeft u een eileiderontsteking, dan krijgt u antibiotica die past bij de oorzaak van de ontsteking. Soms mag u direct naar huis. Als u erg ziek bent, krijgt u soms de antibiotica de eerste dagen via een infuus in het ziekenhuis. Meestal verdwijnen uw klachten door de medicijnen snel. Binnen enkele dagen voelt u zich vaak al een stuk beter. Ook geeft de arts u advies over hoeveel rust u moet nemen. Zo breidt de ontsteking zich niet uit.
SOA
Vraag altijd naar de uitslagen van de kweken. Als uw ontsteking wordt veroorzaakt door een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) dan is het belangrijk dat uw bedpartner ook onderzocht en behandeld wordt. Weet u (nog) niet of uw partner de SOA ook heeft? Gebruik bij het vrijen dan een condoom. Zo krijgt u de infectie niet opnieuw.
Zwanger worden
Van elke 10 vrouwen met een eileiderontsteking worden er 1 tot 2 daarna niet spontaan zwanger. Het is dan soms mogelijk om via IVF alsnog zwanger te raken.
De meeste vrouwen kunnen dus nog wel spontaan zwanger worden. U heeft dan wel meer kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Omdat de eileider beschadigd is, kan het vruchtje zich in de eileider nestelen. Toch wordt het grootste deel van de vrouwen ‘gewoon’ zwanger.
Heeft u een eileiderontsteking gehad? Dan is het verstandig om een echoscopie te laten maken bij de gynaecoloog als u 2 of 3 weken over tijd bent. Zo kunnen we snel zien of het vruchtje zich in de baarmoeder heeft genesteld.
Versie: 12 februari 2020
Praktische informatie Voor u
Eerste afspraak
5 dagen
Onderzoek
5 dagen
|