COPD (zorgpad)
Op werkdagen van 8.00 tot 16.00 uur.
Tel.: (050) 524 5930
E-mail:
longziekten@mzh.nl
Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.
Uw huisarts heeft u doorverwezen naar de polikliniek Longziekten. Dit is vanwege uw aanhoudende longklachten en een verdenking op COPD. In het ziekenhuis krijgt u (diagnostische) onderzoeken. Dit traject heet het zorgpad COPD. Alle stappen in dit zorgpad zijn zo goed mogelijk op elkaar afgestemd. Hierdoor komt u niet onnodig vaak naar het ziekenhuis. Ook hoeft u tussen afspraken door niet te lang te wachten. In deze folder leest u meer informatie over het zorgpad COPD.
Uw verwijsbrief is binnengekomen bij de secretaresse van de polikliniek longziekten. De secretaresse plant een aantal onderzoeken in. Het doel is om de onderzoeken allemaal op 1 in te plannen.
Maximaal 7 dagen later heeft u een afspraak met de longarts. Voor dit onderzoek vult u thuis alvast een vragenlijst in.
Op de dag van uw eerste bezoek meldt u zich op de polikliniek Longziekten. U ondergaat die dag op de afdeling Longfunctie 3 onderzoeken. Namelijk een flowvolume-, bodybox- en diffusietest. Verder wordt er een röntgenfoto van de longen gemaakt. Soms krijgt u een hartfilmpje en aanvullend bloedonderzoek.
Daarnaast vult u 2 korte vragenlijsten over uw gezondheid in. Deze heten de Clinical COPD Questionnaire (CCQ) en de CAT-score. Met uw antwoorden is uw kwaliteit van leven te meten.
Volgens afspraak bezoekt u binnen een week na uw onderzoeksdag de longarts. Deze afspraak is op de polikliniek Longziekten. De longarts stelt u vragen over uw gezondheid en doet een lichamelijk onderzoek. Tevens bespreekt de arts met u de uitslag van de onderzoeken die u heeft gehad. U krijgt een advies voor het vervolgtraject.
U wordt na het eerste polikliniek consult aangemeld voor de digitale thuismonitoring van COPD. Dit gebeurt via SanaCoach. De SanaCoach is een hulpmiddel om meer inzicht over uw ziekte te geven. Het geeft de longarts de mogelijkheid om eerder in te grijpen als het niet goed gaat. Zo nodig kan dan de afspraak worden vervroegd. Ook kan medicatie op afstand worden gestart.
Lees meer over Thuismonitoring COPD.
Indien nodig wordt er nog een vervolgafspraak gepland. Bent u stabiel en onder controle? Dan zal de longarts met u bespreken of de huisarts de verdere controles kan overnemen.