Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Bronchoscopie

Bronchoscopie

In overleg met uw longarts maakt u een afspraak voor een bronchoscopie. Dit inwendige onderzoek van de luchtwegen vindt plaats in het Endoscopiecentrum of op de afdeling Dagbehandeling.

Voorbereiding

Bent u allergisch voor geneesmiddelen of verdoving? Vertelt u dit dan aan uw longarts. Ook als u medicijnen voor suikerziekte gebruikt. Uw arts zal deze medicijnen voor het onderzoek aanpassen of u vragen daar tijdelijk mee te stoppen. Gebruikt u bloedverdunnende middelen? Meldt u dit dan ook aan uw arts. Met dergelijke medicijnen moet u eveneens vóór het onderzoek stoppen. Uw arts geeft u hiervoor instructies.

Advies

Direct na het onderzoek kunt u zich waarschijnlijk minder goed concentreren. Daarom is het niet verstandig om zelf in de auto naar huis te rijden. Neemt u daarom iemand mee naar het ziekenhuis, die u na afloop van het onderzoek naar huis kan brengen.

Opname

Op de dag van uw onderzoek gaat u volgens afspraak ofwel naar het Endoscopiecentrum of naar de afdeling Dagbehandeling. Als het onderzoek in dagbehandeling plaatsvindt, hoort u daar ongeveer 1 uur voor het onderzoek aanwezig te zijn. Heeft u ’s ochtends een afspraak? Dan mag u vóór het onderzoek minimaal 3 uur niet meer eten of drinken. Als het onderzoek na 12 uur ‘s middags plaatsvindt, mag u ’s morgen nog een licht ontbijt nemen (een beschuit met een kopje thee).
Medicijnen mag u innemen met een slokje water. Ook de inhalatiemedicijnen voor uw astma of COPD moet u gewoon gebruiken. Heeft u een gebitsprothese? Dan dient u uw gebitsprothese vlak voor het onderzoek uit te doen.

Onderzoek

In de onderzoekskamer neemt u of plaats op een stoel of op een onderzoekstafel. Vervolgens verdooft de arts uw keel met een spray om de kokhalsreflex weg te nemen. Deze spray heeft een bittere smaak en geeft u een gevoelloze keel. Het slikken gaat daardoor wat moeilijker. Ook druppelt de arts verdovingsvloeistof in uw luchtwegen. Dit kan kortdurend een hoestprikkel veroorzaken.
Daarna brengt de arts via uw neus of mond de bronchoscoop in uw keel. Dit is een dunne buigzame slang met daaraan een lampje en een lens. Hiermee kan de arts in de luchtwegen kijken en zo nodig inwendig foto’s maken.
U kunt tijdens het onderzoek gewoon doorademen. De arts kan via dezelfde slang ook slijm of een klein stukje weefsel (een biopt) wegnemen voor nader onderzoek in het laboratorium. Soms is het noodzakelijk de luchtwegen te spoelen (lavage). De arts spuit dan een waterzoutoplossing in en zuigt die meteen weer af. Het afgezogen vocht gaat naar het laboratorium voor onderzoek. Zowel het spoelen van de luchtwegen als het nemen van een biopt is pijnloos. Het totale onderzoek duurt 15 tot 30 minuten.

Na het onderzoek

Als het onderzoek is uitgevoerd in het Endoscopiecentrum, mag u na afloop direct weer naar huis. Als de bronchoscopie in dagbehandeling plaatsvindt, blijft u na afloop van het onderzoek nog ongeveer 1,5 uur op de afdeling Dagbehandeling. Wanneer u in het ziekenhuis bent opgenomen, gaat u na het onderzoek terug naar de verpleegafdeling.
Het is belangrijk dat u tot 1,5 uur na het onderzoek niet eet en drinkt. De verdoving in de keel is dan nog niet uitgewerkt en u zou zich kunnen verslikken. Na 1,5 uur begint u met een slokje water. Als dit goed gaat, kunt u het drinken en eten uitbreiden.
Het kan zijn dat u een tijdje een geïrriteerd gevoel in uw keel heeft en wat moeilijk slikt. Wanneer uw luchtwegen gespoeld zijn, bestaat de kans dat u koorts krijgt of een pijnlijk gevoel bij het ademhalen. Als er stukjes weefsel via de bronchoscoop zijn weggenomen, is er een geringe kans op complicaties (zoals bloed ophoesten en een klaplong). Deze complicaties verdwijnen over het algemeen vanzelf.
Houdt u klachten, neemt u dan contact op met uw longarts.

De uitslag

Bij uw eerstvolgende afspraak op de polikliniek Longziekten bespreekt uw behandelend arts met u de uitslag van het onderzoek.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Longfunctie (polikliniek)
Op werkdagen van 8.00 tot 16.00 uur
Tel.: (050) 524 5930
Routenummer: 1.5

   

Specialisme: Longziekten

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.