Inleiding
In overleg met de plastisch chirurg besluit u tot het ondergaan van een borstreconstructie. Welke techniek er wordt gebruikt is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. De mogelijkheden worden aan het begin van het traject uitvoerig met u besproken. Samen met de plastisch chirurg wordt het behandelplan samengesteld.
4 operatietechnieken
Er zijn 4 technieken om een borst te reconstrueren na een borstamputatie, dat wil zeggen het maken van een ‘’nieuwe’’ borst.
Iedere techniek is anders en het verschilt per situatie wat mogelijk is. Houd er dus rekening mee dat niet elke operatietechniek voor u geschikt is.
Algemeen
- Elke van de 4 hieronder beschreven ingrepen vereist een ziekenhuisopname en de operatie vindt plaats onder algehele narcose.
- De opnameduur is afhankelijk van de operatietechniek en het verloop hiervan.
- Over het verloop van de opname en de nazorg leest u in de folders waarnaar verwezen wordt.
De borstprothese
Dit is operatie technisch een van de eenvoudiger operaties op het gebied van borstreconstructies. Voor deze optie kunt u in principe alleen kiezen als er voldoende gezonde/soepele huid beschikbaar is na de amputatie.
Er wordt een prothese onder de borstspier en/of de huid geplaatst, dit zorgt voor een vollere borst.
De tissue expander en later een borstprothese
Deze ingreep wordt gebruikt als er niet voldoende huid beschikbaar is na de amputatie om de huid soepeler te maken of om de borstspier te verruimen. Zodat er uiteindelijk genoeg ruimte is voor een borstprothese.
Bij deze ingreep worden de huid en de borstspier opgerekt door middel van een tissue expander, dit heet weefselexpansie. De plastisch chirurg plaatst een lege ‘ballon’ onder de grote borstspier, die na de operatie geleidelijk wordt opgevuld.
Hiervoor gaat u gedurende 4 tot 8 weken naar de polikliniek. Na enkele maanden is uw huid voldoende opgerekt en volgt het inbrengen van een borstprothese.
Dit traject heeft een langer tijdsbestek dan enkel het inbrengen van een prothese en het bestaat uit 2 operaties.
Meer informatie hierover kunt u vinden in de folder Tissue expander.
De Lattisimus Dorsi methode (LD-methode)
Deze operatietechniek kan worden gebruikt als er te weinig of ongeschikte huid aanwezig is. Dit kan het gevolg zijn van bijvoorbeeld bestraling of eerdere borstoperaties.
De plastisch chirurg gebruikt de huid van de rug met de daaronder gelegen spier om de borst te maken. Van deze huid wordt een lap gemaakt en deze wordt ingevoegd in de bestaande borst. Onder die huid komt een prothese, om de borst voller te maken.
Meer informatie hierover kunt u vinden in de folder LD-methode.
De DIEP-methode
Deze procedure is de meest natuurlijke methode voor een borstreconstructie maar tevens ook de meest gecompliceerde vorm.
Er wordt huid uit de buik gebruikt om een nieuwe borst te maken. Deze huid lap bevat zoals bij de Lattisimus Dorsi geen spier, maar een bloedvat die wordt bevestigd aan een bloedvat uit de borst. Die de huid lap van bloed kan voorzien.
Ook vindt er tegelijkertijd een buikwandcorrectie plaats, omdat er huid is gebruikt uit de buik. Bij deze methode is geen borstprothese nodig.
Meer informatie leest u in de folder: DIEP-methode.
Opname
In sommige gevallen wordt u opgenomen op de verpleegafdeling en anders verloopt het opname proces via het: ‘’lopend naar OK’’. Dit betekent in het kort dat u via de opname lounge naar de operatiekamer gaat en nadien op de verpleegafdeling komt te liggen. Meer informatie leest u in de folder Preoperatief Spreekuur.
Versie: 00480 Borstreconstructie na borstkanker 2025-05