Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Bio-impedantiemeting

Bio-impedantiemeting

Bij een Bio-impedantiemeting meten we de verhouding vetmassa en vetvrije massa. Dit gebeurt op de afdeling Longfunctie. U ligt rustig liggend op een bed. Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten. 

Waarschuwing

Heeft u een pacemaker of ICD? Bestaat er een kans dat u op het moment van de meting zwanger bent? Geeft u dit dan vóór het onderzoek door aan de afdeling Longfunctie. In beide gevallen mag u het onderzoek niet ondergaan.

Voorbereiding

Binnen 2 uur vóór de test mag u niet meer eten en drinken. Komt u op tijd naar uw afspraak, zodat u rustig aan het onderzoek kunt beginnen.

Vlak vóór de test gaat, indien nodig, u nog een keer plassen. Uw blaas moet helemaal leeg zijn voor het onderzoek. Vocht in de blaas kan de meting namelijk beïnvloeden. Gebruikt u plastabletten, meldt u dit dan aan de longfunctieanalist. Het onderzoek kan dan wel gewoon doorgaan. Bij het beoordelen van uw test houdt de specialist rekening met afwijkende waarden vanwege uw plasmedicatie.

Onderzoek

U heeft een afspraak voor een bio-impedantiemeting op de afdeling Longfunctie. Ondanks een normaal gewicht, kan er sprake zijn van te weinig spiermassa (vetvrije massa) in uw lichaam. Met de bio-impedantiemeting meten we met een apparaat uw lichaamssamenstelling. Dit is de verhouding tussen vetmassa en vetvrije massa (water, spieren, botten).

De longfunctieanalist begeleidt het onderzoek en legt u steeds uit wat er gebeurt. Voor een goed resultaat van de test worden eerst nauwkeurig uw lengte en gewicht gemeten. Dat wil zeggen: zonder schoenen of jas, en (zo mogelijk) zonder ringen, kettingen, bril of horloge.

Daarna gaat u op een bed liggen. De analist brengt plakelektroden aan op uw ontblote rechtervoet en op uw rechterhand, en sluit die met kabeltjes aan op het meetapparaat. Het apparaat meet hoe uw lichaamsmassa is samengesteld en geeft aan wat uw spiermassa is. Deze meting is niet belastend. U hoeft niets te doen en mag rustig blijven liggen. Het onderzoek duurt 15 minuten.

De uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw behandelend arts.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Longfunctie (polikliniek)
Op werkdagen van 8.00 tot 16.00 uur
Tel.: (050) 524 5930
Routenummer: 1.5

  

Specialisme: Longziekten

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.