Neurologie (polikliniek)
Op werkdagen van 8.00 tot 16.00 uur.
Tel.: (050) 524 5665
E-mail:
polikliniek.neurologie@mzh.nl
Stuur een beveiligde e-mail (via Zivver)
Routenummer: 0.6
Beroerte (zorgpad)
Voor goede zorg na een beroerte of CVA, is snel starten met een behandeling van levensbelang. Het expertiseteam van het Martini Ziekenhuis heeft daarom het Zorgpad beroerte ontwikkeld. Onze zorg start al met onderzoek in de ambulance en stopt niet als u weer thuis bent. Zo bent u na een beroerte op elk moment in de beste handen.
Het Zorgpad beroerte hebben we opgezet in samenwerking met de patiëntenvereniging Hersenletsel.nl.
Onderzoek
Een beroerte of CVA kan komen doordat een bloedvat in de hersenen wordt afgesloten (herseninfarct) of kapot springt (hersenbloeding). Het is erg belangrijk u bij een beroerte snel de zorg krijgt die nodig is. En dat de verschillende specialisten waar u mee te maken krijgt goed op elkaar zijn ingespeeld. Dit is mogelijk door het Zorgpad beroerte. Binnen het team werken een neuroloog, revalidatiearts, ergotherapeut, fysiotherapeut, logopedist, psycholoog, diëtist en een verpleegkundig specialist.
Het ambulancepersoneel start in de ambulance al met onderzoek. Ze delen onderweg al informatie en bijzonderheden over u met het Martini Ziekenhuis. Het expertiseteam weet dan al veel over u voordat u aankomt en staat voor u klaar op de Spoedeisende Hulp.
Als u in het ziekenhuis bent, werken verschillende specialisten als één expertiseteam met elkaar samen. Zo doet de neuroloog meteen lichamelijk onderzoek en verschillende testen bij u. Daarna krijgt u een CT-scan bij Radiologie. We maken röntgenfoto’s van uw hoofd om te zien of u een hersenbloeding of herseninfarct heeft. Na deze snelle onderzoeken starten we gauw met de eerste behandeling. Vaak al binnen 25 minuten.
Opname
De volgende stap in het zorgpad is de opname. Na de eerste onderzoeken op de Spoedeisende Hulp gaat u naar onze speciale stroke unit . De stroke unit is een speciale verpleegkamer met acht bedden. De bedden hebben speciale apparatuur om verschillende lichaamsfuncties goed in de gaten te houden. Daar onderzoeken we u verder. Zo kunnen we zo goed mogelijk begrijpen wat de oorzaak is van uw beroerte. U blijft in ieder geval de eerste 24 tot 48 uur op deze afdeling.
Meer onderzoek
Tijdens uw opname maken we een hartfilmpje (ECG). Daarmee houden we uw hartritme in de gaten. Het hartritme wordt 24 tot eventueel 48 uur geregistreerd. Ook nemen we bloed af voor onderzoek. We bekijken dan in ieder geval de bloedwaarden voor cholesterol en de hoeveelheid suiker in uw bloed. Andere onderzoeken waar we voor kunnen kiezen zijn een MRI-scan en een Duplexonderzoek. Met die onderzoeken bekijken we op meer manieren uw hoofd en hersenen. Bij een MRI gebeurt dat met een magnetisch veld en radiogolven. Een Duplex-onderzoek doen we om de halsslagader te bekijken. We zien dan ook of de stroomsnelheid van het bloed goed is. De neuroloog of verpleegkundig specialist bespreekt de uitslagen met u. Als we precies weten wat er aan de hand is stellen we het verdere behandelplan op.
Na 24 tot 48 uur
Na de eerste dagen op de stroke unit, gaat u naar een normale patiëntenkamer op verpleegafdeling Neurologie. Gemiddeld blijft u na een beroerte 6 dagen in ons ziekenhuis. In die korte tijd vindt nog meer onderzoek en de behandeling plaats.
Behandeling
Wat het behandelplan wordt, hangt af van wat uit alle onderzoeken is gekomen. Het verschil tussen een herseninfarct en hersenbloeding is erg belangrijk. Maar ook is elke situatie en elke patiënt anders. Daarom maakt het expertiseteam een behandelplan op maat.
Uw behandelend arts bespreekt met u wat voor behandeling voor u het beste is. Bij sommige patiënten werken medicijnen die bloedpropjes oplossen goed. Soms is een operatie nodig. Zoals een kijkoperatie voor het verwijderen van een bloedstolsel.
Revalidatie
Tijdens de opname in het Martini Ziekenhuis start ook het revalidatieproces. Het doel hiervan is om zo goed mogelijk uw leven weer op te pakken na een beroerte. De revalidatie verschilt per persoon en gaat ook na het ontslag uit het ziekenhuis verder. Dat kan thuis zijn, in een revalidatiecentrum of op een revalidatie-afdeling van een verpleeghuis. Het Martini Ziekenhuis werkt nauw samen met verschillende instellingen in Groningen en Drenthe. Zo kunnen we dit zo goed mogelijk voor u te regelen.
Gevolgen van een beroerte
De gevolgen van een beroerte zijn bij elke patiënt anders. Hoe groter de schade, hoe langer revalidatie nodig is. Sommige hersenschade kan blijvend zijn. Een beroerte kan bijvoorbeeld leiden tot:
- Verlamming: van een lichaamsdeel of lichaamshelft.
- Gevoelsstoornissen: minder gevoel in lichaamsdelen of minder goed het verschil tussen warm en koud voelen.
- Apraxie: moeite met dagelijkse handelingen.
- Afasie: taalstoornis en daardoor problemen bij het praten, lezen en schrijven.
- Dysartrie: spraakstoornis waardoor het uitspreken van woorden moeilijk is;
- Stoornissen bij het zien, waarbij een deel van zicht is weggevallen;
- Neglect: stoornis aan één kant van het lichaam, waarvan de prikkels niet goed worden verwerkt in de hersenen.
- Onzichtbare gevolgen op langere termijn: voorbeelden hiervan zijn vermoeidheid, minder kunnen concentreren, sneller emotioneel, somberheid of impulsief gedrag.
Patiënteninformatiedossier
Het Zorgpad beroerte is vastgelegd in een patiëntendossier (PID). Zo heeft u alle belangrijke informatie over onderzoeken en behandelingen bij de hand.
Praktische informatie Voor u
Werken aan kwaliteit
Speciaal expertiseteam voor de beste beroertezorg.
Optimale afstemming tussen behandelaars.
Binnen 25 minuten starten met een behandeling.