Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Arthrografie

Arthrografie

Het doel van dit onderzoek is het zichtbaar maken van een gewricht door middel van een contrastvloeistof (arthrografie). Gewrichten die we op deze manier kunnen onderzoeken zijn: schouder, elleboog, pols, heup, knie en enkel. Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Voorbereiding

In overleg met uw behandelend specialist maakt u een afspraak voor een arthrografie. Het onderzoek vindt plaats op de afdeling Radiologie. Vanwege de contrastvloeistof die u krijgt ingespoten, mag u na het onderzoek niet zelf autorijden of fietsen. Het is noodzakelijk dat u vervoer naar huis regelt.

Let op

Gebruikt u bloedverdunnende middelen? Geeft u dit dan zo spoedig mogelijk door aan uw behandelend specialist en aan de afdeling Radiologie. Als u zwanger bent, kan het onderzoek waarschijnlijk niet plaatsvinden. Neem zo spoedig mogelijk contact op met de afdeling Radiologie.

Onderzoek

Op de afgesproken dag en tijd meldt u zich bij de afdeling Radiologie, waarna u plaatsneemt in de wachtkamer. Een laborant haalt u op en brengt u naar een kleedhokje. Hier ontdoet u zich van de kleding die het te onderzoeken gewricht bedekt.

Voor een onderzoek van de pols en de elleboog zit u op een krukje voor de onderzoekstafel en legt u uw arm op de tafel. Voor foto’s van schouder, heup, knie of enkel ligt u op de onderzoekstafel. Het onderzoek begint met het desinfecteren en verdoven van de huid ter plaatse van het gewricht. Daarna spuit de radioloog wat lucht of een jodiumhoudend contrastvloeistof in de gewrichtsholte. Dit kan gevoelig zijn.

De laborant maakt daarna een aantal foto’s van het gewricht en de radioloog geeft u tussen de foto’s door instructies om het gewricht te bewegen. Daarna kunt u uw kleding weer aantrekken.

Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Na het onderzoek

Wij adviseren u de eerste 24 uur het onderzochte gewricht zo min mogelijk te belasten. De contrastvloeistof en de lucht worden namelijk langzaam door het lichaam opgenomen.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van de specialist die het onderzoek heeft aangevraagd.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Specialisme: Radiologie

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.