Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

Radiologie
  1. Home
  2. Specialismen en behandelcentra
  3. Radiologie

Radiologie

Soms is het nodig om in uw lichaam te kijken. Het specialisme Radiologie doet dit met verschillende onderzoeken. De bekendste onderzoeken zijn de CT-scan en MRI-scan. Voor sommige behandelingen gaat u ook naar Radiologie. Bijvoorbeeld voor het weghalen van een stukje weefsel, pijnbestrijding of het plaatsen van een drain.

Wat is radiologie?

Bij Radiologie maken we afbeeldingen van spieren, botten, bloedvaten en organen. Dit doen we met röntgenfoto’s, MRI-scans, echo’s of CT-scans. De radiodiagnostisch laborant voert het onderzoek uit. Onze radiologen beoordelen de beelden en sturen hun verslag naar uw (huis)arts.

Met röntgenstraling en een klein sneetje in de huid kunnen we ook behandelingen doen. Het gaat dan bijvoorbeeld om behandelingen via een bloedvat.

Onderzoeken en behandelingen

Op de afdeling Radiologie helpen we u met verschillende onderzoeken en behandelingen:

  • Röntgenfoto’s
  • CT-scan
  • MRI-scan
  • Echografie
  • Botdichtheidsmeting
  • Doorlichting, bijvoorbeeld voor wortelblokkades (lage rug of nek)
  • Hartkatheterisatie en interventieradiologie

​​Bereid u goed voor

Sommige onderzoeken vragen om een voorbereiding thuis. Lees daarom de afspraakbrief goed door. Geef altijd aan als u zwanger bent, zodat we daar rekening mee kunnen houden.

Praktische informatie

Meest gezochte Behandelingen en onderzoeken

Bekijk alle behandelingen en onderzoeken

Veelgestelde vragen

Radiologie

Op de afdeling Radiologie maken we gebruik van röntgenstraling. Röntgenstraling geeft risico op schade aan het menselijk lichaam. De kans op schade neemt toe naarmate je langer wordt blootgesteld aan straling. Wanneer u af en toe kortdurend aan straling wordt blootgesteld, zult u geen schade ondervinden. 
Misschien is het geruststellend om te bedenken dat een ieder ook in het gewone leven voortdurend wordt blootgesteld aan röntgenstralen, zogenaamde achtergrondstraling. Het gaat hier om heel kleine hoeveelheden uit het heelal en de aardbodem, maar ook uit gebouwen en bouwmaterialen. De hoeveelheid straling van een gewone röntgenfoto van hart en longen komt overeen met de hoeveelheid straling die iemand ontvangt tijdens een vliegreis naar Japan.

Op de afdeling wordt niet bij alle onderzoeksmethodes gebruikgemaakt van röntgenstraling. Wanneer we wel gebruikmaken van straling gaat het slechts om een kleine dosis, vergelijkbaar met de omgevingsstraling. Echografie en MRI maken gebruik van respectievelijk geluidsgolven en magnetische velden in plaats van straling. 
U kunt erop rekenen dat alle medewerkers professioneel omgaan met het toedienen van röntgenstralen en dat zij erop gericht zijn de stralingsdosis tot een minimum te beperken. Er wordt gewerkt volgens het ‘ALARA principe’, dat betekent dat we zo weinig mogelijk straling gebruiken als redelijkerwijs nodig is voor een bruikbare afbeelding. Familieleden of eventuele begeleiders vragen we om buiten de onderzoekskamer te wachten.  Voor ouders die bij hun kind willen blijven, zijn, indien noodzakelijk, middelen aanwezig om de hoeveelheid straling zo laag mogelijk te houden.

De gehele afdeling Radiologie werkt digitaal. Dat betekent dat bijvoorbeeld alle beelden digitaal worden gemaakt en opgeslagen. Op de afdeling kunt u een kopie aanvragen van de gemaakte foto’s. Deze foto’s worden dan voor u op cd gebrand.

Wilt u een kopie van een radiologisch onderzoek voor uzelf of voor een andere behandelaar, dan kunt u dit (telefonisch) aanvragen bij het secretariaat van de afdeling Radiologie via telefoonnummer (050) 524 5345.

Beelden van radiologische onderzoeken die voor medische doeleinden worden gebruikt, stellen we kosteloos ter beschikking aan de behandelaar. Deze moet hiertoe een schriftelijk verzoek indienen en in Nederland als medisch specialist staan geregistreerd.

Gevel van het Martini Ziekenhuis met de gangen op meerdere verdiepingen

Ontwikkelingen in ons vakgebied

24-06-2025

Vernieuwde hartscan met Rubidium PET

Sinds deze maand kunnen patiënten in ons ziekenhuis een hartscan krijgen met behulp van een PET-CT scan met rubidium. Dat is een onderzoek waarbij de doorbloeding van de hartspier in kaart wordt gebracht met behulp van een radioactieve stof, rubidium-82. Door het gebruik van rubidium is de scan veel sneller gemaakt, met betere beeldkwaliteit en minder stralingsbelasting. Het Martini Ziekenhuis is het enige ziekenhuis in de drie Noordelijke provincies die met de Rubidium PET-CT scan werkt. 
Bekijk alles